Nepriklausomai nuo to, kaip stipriai jūs vienas kitam patinkate, santykiai gali nesusiklostyti dėl priežasčių, apie kurias daugelis mūsų nesusimąsto – neretai didesnę įtaką tam turi tai, kaip jūs ar jūsų išrinktasis (-oji) esate įpratę gyventi, o ne nuo jūsų asmenybės.

Praktiškai visos poros pradžioje gyvena palaimoje, po to palaima mažėja, ir daugėja nuoskaudų. Nuoskaudas sukelia subtilūs veiksniai, į kuriuos mes dažniausiai nekreipiame dėmesio, tačiau jei su jais nedirbsime, jie skaudins mūsų partnerį (-ę) ir ardys santykius iš vidaus.

Kokie gi tie veiksniai, kurie ardo santykius mums to net nepastebint?

Išsiaiškinti, kas trukdo santykiams skleistis ir tvirtėti, yra pirmasis žingsnis link šviesios judviejų kaip poros ateities ir „ilgai ir laimingai“ išsipildymo.

1. Apatija

Apatija santykiuose gali įsivyrauti tada, kai išblėsta pirminis susižavėjimas ir euforija. Kai partneriai pasidaro vienas kitam abejingi – nebepastebi gražių gestų arba nebeišsako nuoskaudų ir jos kaupiasi, kai tiesiog numoja vienas į kitą ranka. Tai blogas ženklas, reiškiantis, kad judu vienas kitam neberūpite.

2. Polinkis susitelkti tik į save

Sėkminguose santykiuose partneriai nesavanaudiškai rūpinasi vienas kitu, palaiko vienas kitą ir nuolat stebi arba teiraujasi, kaip kitas žmogus jaučiasi. Todėl jei esate įpratę skirti labai mažai dėmesio aplink jus esantiems žmonėms, jums bus sunku užmegzti ir išlaikyti ilgalaikius santykius. Jei esate įpratę, kad viskas sukasi tik apie jus ir jūsų poreikius – jūs visada nusprendžiate, kur eiti vakare, kokį filmą ar serialą žiūrėti, kokį žaidimą žaisti ir pan. – teks arba keisti savo įpročius ir išmokti priimti kompromisus, o kartais nusileisti, arba susitaikyti su mintimi, kad santykiai ilgai netruks.

3. Atsiskyrėliškas elgesys

Vienatvė nėra blogai. Tiesą sakant, kasdien kažkiek pabūti vienam netgi sveika. Tačiau jei jūs esate linkęs (-usi) daugiausiai būti vienas (-a) ir stengiatės atstumti žmones, kad jie prie jūsų nepriartėtų, vargu ar sugebėsite sukurti ilgalaikius santykius. Santykiai yra pagrįsti ryšiu, bendravimu, o kai bendravimo trūksta, santykių pamatai ima byrėti.

Santykių pradžioje gali atrodyti, kad niekada taip nesielgtumėte su savo partnere (-iu). Tačiau išblėsus pirminiam susižavėjimui, ankstesni polinkiai ir įpročiai dažniausiai sugrįžta. Vienintelis būdas išsaugoti santykius – keisti savo įpročius. Jei nekeisite, labai didelė tikimybė, kad santykiai iširs.

4. Įprotis meluoti, teisintis ir išsisukinėti

Ar turite įprotį kaskart, kai reikia išsisukti ar pasiteisinti, šiek tiek pameluoti (vadinamasis baltas melas)?

Pavyzdžiui, vienas žmogus turėjo įprotį meluoti, kad galėtų baigti pokalbį telefonu: „Žiūrėk, Tomai, man reikia eiti, nes vaikinai kviečia, kad padėčiau. Vėliau tau perskambinsiu.“

Juk galima tiesiog pasakyti: „Negaliu kalbėti, turiu eiti“ – nebūtina išgalvoti nebūtų priežasčių. Dažnai žmonės tiesiog įpranta meluoti.

Vienas toks atvejis būtų smulkmena, tačiau dažnai toks elgesys ima plisti lyg grybelis, susiformuoja įprotis, kuris galiausiai tampa asmenybės dalimi. Nuolat meluoti partneriui ne šiaip blogai – nuolat meluodami jūs patys imate painiotis ir nebeprisimenate, kas tiesa, o kas melas.

Įprotis meluoti ir išsisukinėti siekiant išgelbėti savo kailį, net jei tai nekaltas melas, gadina santykius, ir ilgainiui gali juos visai sužlugdyti.

5. Užsitęsęs stresas

Kiekvienas mūsų patiria stresą – tai neišvengiama gyvenimo dalis. Svarbiausia išmokti ir įprasti su juo susidoroti ir netgi jį sukontroliuoti. Visai išvengti streso gyvenime nepavyks – retkarčiais jo pasitaikys, didesnio ar mažesnio lygio. Bet jei jūs ilgą laiką patiriate stiprų stresą – tokį intensyvų, kad jis kelia grėsmę jūsų fizinei ir psichinei sveikatai – toks stresas sukels pavojų ir jūsų santykiams.

Kai vienas iš partnerių arba abu nuolat jaučiasi esantys ant ribos, net mažiausia smulkmena gali įžiebti konfliktą. Ilgainiui abiejų partnerių kantrybė išsenka, ir tai nepataisomai pakenkia santykiams.
Chronišką stresą įveikti padės kasdien skiriamas laikas sau – medituokite, rašykite dienoraštį, bėgiokite, užsiimkite kūryba ar lankykite terapiją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt