Ar tai striptizas?

Beveik prieš dešimt metų pirmą kartą išbandžiusi šokius ant stulpo, Lina tuo užsiima iki šiol. „Įvairius šokius šokau nuo pat vaikystės. Paskui turėjau didelę pertrauką, po kurios sugrįžau. Ieškojau įdomaus stiliaus, Youtube pamačiau filmukus apie „Pole Dance“, buvau pakerėta. Paieškojau, ar Lietuvoje kas nors to moko. Radau vieną vietą Vilniuje. Pamokas vedė mokytoja iš Ukrainos, kai ji išvyko, ieškojau kitos vietos. Radau. Po kurio laiko studijos vadovė persikraustė gyventi į užsienį, o aš užėmiau jos vietą. Iki šiol ten mokau šokti kitus“, – pasakojo Lina.

Paklausta, ar tenka jai susidurti su stereotipu, kad ant stulpo šokama tik striptizo klube, šokėja neslepia – tokia nuomonė ilgus metus buvo vyraujanti. „Turėjo praeiti nemažai laiko, reikėjo įdirbio, kad toks stereotipas subliūkštų. Kitas vertus, reikia sutikti, kad pagrindo jam atsirasti būta. Tarkime, pirmoji studija, kurią lankiau, iš tikro buvo ne studija, o striptizo klubas. Jo patalpos buvo naudojamos mūsų treniruotėms. Kai užsiėmimai baigdavosi, ruoštis ateidavo striptizo šokėjos. Bet skirtingai nei dauguma galvoja, niekas mūsų nekalbino šokti striptizo klube. Kita studija jau buvo normali“, – pasakojo Lina. Ji pamena, kad dažnai aplinkiniams pasakiusi, kad šoka ant stulpo, sulaukdavo nejaukių akimirkų. „Kai pasakydavau, kad šoku „pole dance“, iš pradžių nesuprasdavo, kas tai tokio. Pasakydavau, kad tai šokis ir akrobatika ant stulpo. Kai išgirsdavo žodį „stulpas“, visiems iškart asocijuodavosi su striptizu. Dabar nuomonė apie tokius šokius jau yra pasikeitusi. Dauguma žino, kas tai yra. Supranta, kad tai sunku fiziškai, kad reikalauja daug jėgų“, – pasakojo šokėja.

Pole Dance

Šoka ir vyrai, ir moterys

Iš tiesų jėgų tokie šokiai reikalauja nemažai. Anot Linos, per treniruotes dirba viso kūno raumenys. „Nemaža dalis krūvio tenka viršutinei kūno daliai, rankoms. Dažnai moterys bijo eiti išbandyti šiuos šokius, nes sako, kad jų rankos silpnos. Bet dėl to jaudintis nereikia, eigoje sutvirtėja. Dirba ir nugara, kas laikysenai yra gerai, ir presas, ir rankų raumenys, ir kojų raumenys. Viskas gauna savo krūvio“, – sakė šokėja.

Anot jos, tokie šokiai puikus būdas numesti svorio ir padailinti kūno linijas. „Atsiranda ne tik raumenys, bet ir gracija, plastiškumas, laikysena. Matau, kaip merginos sutvirtėja, gražėja. Kai ateinu į patyrusiųjų grupę, kūno forma visų yra pavydėtina“, – šypsojosi pašnekovė.

Beje, šokius ant stulpo lanko ir vyrai. „Lietuvoje šokančių ant stulpo vyrų yra nedaug, bet pasaulyje čempionatuose net rengiami jų kategorijos konkursai“, – sakė Lina.

Pole Dance

Paklausta, kokio amžiaus dažniausiai žmonės ateina, šokėja sakė, kad ribų čia nėra. Merginos priimamos nuo 14 metų, bet daugiausiai lanko dirbančios, laiko sau galinčios skirti moterys.

Mėlynių pasitaiko

Nors atrodytų, kad tokie šokiai gali būti pavojingi, anot Linos traumos – labai retos. „Per mano visos mokyklos praktiką gal tik kartą buvo, kad kažkas nukristų ir gautų nedidelę traumą. Yra čiužiniai, pradedama nuo paprastų judesių, todėl nepasakyčiau, kad tai pavojinga. Nebent mėlynių pasitaiko, bet ne dėl to, kad žmogus nugriūna nuo stulpo, o dėl to, kad labai stipriai suspaudžia stulpą, kol mokosi naujų judesių“, – pasakojo pašnekovė.

Pole Dance

Anot jos, vienas iš pačių sudėtingiausių judesių yra taip vadinamas „X Flag“ – vėliava, kai kūnas laikomas lygiagrečiai žemei. „Rankomis laikomasi už stulpo, o visas kūnas yra lygiagrečiai žemei. Tai ypač sunku merginoms. Vaikinai, kurie yra gerai pasportavę, atlieka jį nesunkiai“, – teigė Lina.

Kaip ji sakė, šokių ant stulpo krypčių yra labai daug, todėl kiekvienas gali pasirinkti pagal save. „Yra skirtingos „pole dance“ pakraipos. Yra, kur šokama tik su aukštakulniais, yra sportinė pakraipa, yra šiuolaikinio šokio pakraipa, yra seksualesnis variantas. Tas ir žavi, kad čia labai daug įvairovės“, – pasakojo šokėja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)