Nemalonaus kvapo tirpalas dantims juodinti

Dantų dažymas juodai vadinamas „Ohaguro“ – tai vienas tų grožio ritualų, kuriuos šiandien dar galima išvysti darant geišas Japonijoje.

Dantų dažymas gyvavęs XV-XVIII amžiuje pirmiausia buvo populiarus jaunoms merginoms ruošiamoms šeimai, o kadangi Japonijoje mergaitės būdavo atiduodamos į šeimą apie 10-14-os metų, tai jau nuo tokio amžiaus kiekvieną dieną tepdavo dantis juodu tirpalu.

„Tirpalas būdavo gaminamas iš ryžių ir surūdijusios geležies tirpalų, druskos, žalios arbatos ir juodųjų riešutų ekstraktų. Iš šių medžiagų pagamintas produktas buvo nemalonaus kvapo ir juo reikėdavo tepti dantis. Edo eros (1603 – 1868) metu buvo labai išpopuliarėjęs šis dantų dažymo ir tuo pačiu saugojimo ritualas“, – apie juodo tirpalo dantims gamybą pranešime spaudai pasakojo Japonijos prevencinės medicinos ekspertė Erika Stankevičiūtė.

Buvo galvojama, kad „Ohaguro“ apsaugos dantis nuo ėduonies. Tam tikras sulūžęs geležies gabalas buvo panardinamas į vandenį sumaišytą su sake ir dar pridedama acto.

Imperatorių mada

Ankstesniais laikotarpiais iki Edo eros merginoms, imperatoriškajai šeimai buvo įprasta dažyti dantis juodai, vėliau tai stipriai išpopuliarėjo. Ir samurajai, ir dauguma moterų tepėsi dantis juodai.
Ypač populiarus dantų dažymas juodai buvo XV-XVIII amžiuje, tačiau jau XVII amžiuje tradicija pradėjo blėsti, o 1870 metais buvo uždrausta naudoti „Ohaguro“. Šiais laikais tik aktoriai ir geišos naudoja dantų dažymą juodai kaip pagarbą istorijai.

Juodi dantys odai išryškinti

Antakių skutimas – emocijoms slėpti

Antakių skutimas taip pat viena tų madų, kurią šiandien mena tik imitaciniai grimai. Moterys skusdavo antakius tam, kad slėptų emocijas, kad visada būtų nuotaikingos. Buvo piešiami visada teigiamos išraiškos antakiai, kad vyras nepastebėtų kada moteris blogos nuotaikos.

Japonai intuityviai rūpinasi savo sveikata

„Žiūrint į istoriją, dar net patys visų tyrimų apie jų silpną kaulų sistemą nežinodami, japonai visais būdais stengėsi apsaugoti savo dantis.

Iki šių dienų niekas tiek daug netyrinėjo savo kaulinio audinio kaip japonai. Kaulinis audinys yra gyvas. Jis vystosi visą žmogaus amžių. Jis gali atsistatyti. Japonai sugalvojo ne tik dantis dažyti juodai, bet ir ištirti koralus. Po tyrimų paaiškėjo, kad koralai gali būti naudingi kaip kalcio šaltinis“, – apie japonų prevencinės medicinos įgūdžius pasakojo E. Stankevičiūtė.

Erika Stankevičiūtė

Koralinė pudra

Šiandien Japonijoje labai populiari koralų pudra. Moteris pasakojo, kad dažymą dantis juodai pakeitė koralinės pudros vartojimu. „Koralo pudra sudaryta iš 73 mineralų. Koralai detoksikuoja ir valo vandenyną, lygiai taip pat jie valo ir žmogaus organizmą. Pagal tyrimus nustatyta, kad koralų turimą kalcį organizmas pasisavina beveik 80 procentų. Šiandien japonai nebedažo dantų juodai, bet koralinio kalcio miltelius deda į beveik visus pieno desertus ir kitus pieno produktus“, – dalinosi patirtimi Japonijoje Erika Stankevičiūtė.

Japonių moterų turtas – balta porcelianinė oda

Japonių moterų turtas yra balta porcelianinė oda. Juodų dantų dažymo paprotys taip pat buvo vienas iš būdų pabrėžti odos baltumą.
Šiais laikais juodai dantis dažo tik geišos, o jas pamatyti - nėra paprasta.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)