Tyrėjų teigimu, veikiausiai taip yra todėl, kad vyrams svarbu grožis, o moterims svarbiau turėti palaikantį vyrą, rašoma tinklalapyje livescience.com.

Tyrėjai pripažįsta – grožio samprata yra gana subjektyvi, kita vertus, tyrimais įrodyta, kad egzistuoja ir tam tikri bendri standartai: didelės akys, vaikiški bruožai, simetriški veidai, tiek vyrų, tiek moterų pečių ir liemens metmenys.

Anksčiau atlikti tyrimai parodė, kad panašaus patrauklumo vyrai ir moterys traukia vieni kitus, o tapę pora jie jaučia didesnį pasitenkinimą santykiais. Kita vertus, tyrimai buvo grindžiami duomenimis apie naujas poras, o tai rodo, kad grožis svarbu ankstyvose santykių stadijose, aiškino tyrimui vadovavęs mokslininkas Jamesas McNulty iš Tenesio universiteto. O ilgametėse santuokose fizinio patrauklumo vaidmuo yra gana mįslingas.

Naujame tyrime, kuris publikuotas žurnale „Journal of Family Psychology“, teigiama, kad išvaizda poroje ir toliau lieka svarbi, tiesa, kitaip.

Palaikantys sutuoktiniai

J. McNulty vadovaujama tyrėjų komanda apklausė 82 poras, kurios buvo susituokusios per pastarąjį pusmetį, o prieš tai draugavo trejus metus. Tiriamųjų amžius buvo nuo 30 iki 35 metų.

Tyrime dalyvavusios po 10 minučių aptarinėjo asmenines problemas, tuo metu tyrėjai juos filmavo. Vėliau mokslininkai peržiūrėjo filmuotą medžiagą ir analizavo, ar sutuoktiniai palaiko kito sutuoktinio tikslus, kaip antai, sveikai maitintis, susirasti naują darbą, dažniau sportuoti ir t. t.

„Nepalaikantis vyras sakytų: „Tai – tavo problema, pati ją ir spręsk.“ Palaikantis vyras sakys: „Aš pasirengęs padėti. Ką man daryti? Kuo galiu tau padėti?“ – teigė J. McNulty.

Ekspertai 10 balų skalėje įvertino kiekvieno iš sutuoktinių patrauklumą. Paaiškėjo, kad trečdalyje porų žmonos buvo gerokai patrauklesnės už vyrus, trečdalyje porų patrauklesni buvo vyrai, o likusiame trečdalyje porų abu sutuoktiniai buvo panašaus patrauklumo.

Gražios žmonos

Pastebėta, kad porose, kuriose moterys buvo gražesnės, abu sutuoktiniai buvo nusiteikę pozityviau.

„Šis pastebėjimas atrodo visiškai pagrįstas, – teigė bihevioristinės ekonomikos dėstytojas Danas Ariely. – Vyrai jautriai reaguoja į moterų grožį, o moterys reaguoja į vyrų ūgį ir atlyginimą.“

Porose, kuriose sutuoktinis yra patrauklesnis, partneriai mažiau vienas kitą palaiko. J. McNulty nuomone, moterys atspindi paramą, kurią gauną iš savo sutuoktinių.

„Mažiau fiziškai patrauklūs vyrai gauna daugiau, nei tikisi, – teigė tyrėjas „LiveScience“. – Jis gauna daugiau, nei pats gali pasiūlyti, taigi, jis dės daug pastangų, kad išsaugotų santykius.“

Už savo partneres patrauklesniems vyrams teoriškai prieinamos partnerės, kurios yra dailesnės už jų žmonas, teigė J. McNulty. Tiems vyrams gali atrodyti, kad „žolė kitur žalesnė“, taigi jie jausis mažiau patenkinti ir mažiau stengsis išsaugoti santuoką.

Tyrimo duomenimis, fizinis sutuoktinio patrauklumas moterims mažiau svarbus, moterims labiau norisi, kad vyras būtų palaikantis.

„Tad galima daryti išvadą, kad skirtumai – tvirtas santuokos pamatas, o vienodumas nereiškia, kad visi bus toje pačioje dimensijoje“, – teigė D. Ariely.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją