Jau atliekami tyrimai su keliomis kontraceptinių tablečių vyrams rūšimis, o dabartinės, pasak tyrėjų, atrodo būsiančios veiksmingos, su labai mažai šalutinių poveikių, skelbiama tinklalapyje fatherly.com.

Minesotos universiteto tyrėjai sukūrė kontraceptines tabletes vyrams, kurios po bandymų su pelėmis pasirodė besančios 99 proc. efektyvios, praneša „Gizmodo“. Pasak tyrėjų, šios kontraceptinės tabletės nėra hormoninės, todėl turi kur kas mažiau šalutinių poveikių nei įprastinės kontraceptinės tabletės žmonėms.

„Po ilgų tyrimų buvo atrastas eksperimentinis komponentas, kuris blokuoja baltymą, susijungiantį su retinoinės rūgšties receptoriumi alfa (RAR-α)“, – aiškinama straipsnyje.

Pasak tyrėjo, suleidus komponento GPHR-529, pelių patinėlių organizme sumažėjo spermos kiekis, ir jie tapo nevaisingi. Kai pelėms nustojo leisti minėtą komponentą, per mėnesį–pusantro organizme atsistatė buvęs spermos kiekis.

Heteroseksualiems vyrams, norintiems efektyvesnių kontraceptinių priemonių ir siekiantiems apsaugoti save ir partnerę nuo nepageidaujamo nėštumo, nėra daug kontraceptinių priemonių variantų. Moterims sukurtos hormoninės kontraceptinės tabletės, hormoninės makšties spiralės, nehormoninės makšties spiralės, implantai, atliekama kiaušintakių perrišimo operacija, ir yra kitokių priemonių, o heteroseksualiems vyrams tėra du nuo nėštumo saugantys būdai – prezervatyvai ir vazektomijos procedūra.

Kontraceptinė priemonė, kuri būtų efektyvesnė nei prezervatyvas ir mažiau invazinė nei vazektomija, būtų puikus variantas heteroseksualiems vyrams, norintiems laikinai kontroliuoti savo vaisingumą, arba heteroseksualiems vyrams, kurie nori keleriopos kontracepcijos – t. y., kad abu partneriai naudotų vienokias ar kitokias kontraceptines priemones, kadangi nėra 100 proc. efektyvaus kontracepcijos metodo.

Daliai vyrų labai svarbu turėti galimybę pasinaudoti saugesne ir patikimesne kontracepcijos priemone nei prezervatyvas. Vasarą JAV Aukščiausiasis teismas priėmė sprendimą, kuriuo atšaukė 1973 m. šalies Aukščiausiojo teismo sprendimą byloje „Roe v. Wade“, teigusį, kad moterys turi teisę į abortą, ir pagrįstą konstitucine teise į savo kūną. Pranešama, kad po šio sprendimo visoje Amerikoje 200 proc. padaugėjo vazektomijos pageidaujančių vyrų.

Ilgai manyta, kad vyrų kontracepcija nedomina. Galbūt šis teiginys buvo teisybė prieš kelis dešimtmečius, tačiau dabar akivaizdu, kad kontraceptinėmis priemonėmis ir šeimos planavimu rūpinasi ne vienas žmogus poroje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)