Nors apkalbos paprastai yra smerkiamos, daugelis iš mūsų retkarčiais jomis vis tiek mėgaujasi. Nesvarbu, ar mėgstate su geriausiais draugais kalbėtis apie keistus partnerio įpročius, ar pasakoti apie bendradarbius, žmogiška prigimtis yra norėti kalbėtis apie viską.

Nors apkalbos turi neigiamą reputaciją, naujausi tyrimai rodo, kad jos iš tikrųjų gali būti sveikos.

Skaitykite toliau ir sužinokite apie tyrimą, kurio metu nustatyta, kad „išpilstyti šiek tiek arbatos“ gali būti naudinga jūsų psichinei sveikatai. Taip pat nustatyta, kokios rūšies apkalbos visai nenaudingos.

Mokslininkai teigia, kad apkalbos ne visada yra blogas dalykas

„Keičiantis informacija su kitais apkalbos yra būdas užmegzti santykius“, – aiškino Changas Dartmuto naujienlaiškyje.

„Jis paskatina pasitikėjimą ir palengvina socialinį ryšį, kuris stiprėja bendraujant toliau.“

Kitas tyrimas, paskelbtas 2019 m. gegužės mėn. žurnalo „Social Psychological and Personality Science“ numeryje, parodė, kad dažniau apkalbos yra būdas dalytis informacija, o ne griauti kitus.

Gandai dažniausiai buvo neutralūs, o ne teigiami ar neigiami, ir apie socialinę informaciją“, – rašė tyrimo autoriai. Remiantis tyrimo rezultatais, 85 proc. apkalbų yra nekenksmingi pokalbiai, o tik 15 proc. yra piktybiniai apšnekėjimai.

Gandai gali padėti mums užmegzti ryšį su kitais

Jei kada nors pasidaliję pikantiškais gandais pasijutote su kuo nors artimesni, tam yra priežastis, teigia ekspertai.

„Gandai gali atrodyti kaip greitas būdas užmegzti ryšį, ypač todėl, kad žmonės gali atrodyti labiau įsitraukę į pokalbį nei tada, kai kalbame apie orą“, – sako Lauren Cook, „Heartship Psychological Services“ įkūrėja.

„Esame socialūs sutvėrimai, todėl natūraliai norime kalbėti apie kitus žmones ir mūsų tarpusavio santykius. Gandai taip pat gali padėti mums pasijusti, kad turime aukštesnį socialinį statusą, nes jaučiamės turį vertingos informacijos, kuri kitiems atrodys vertinga.“

Gandai taip pat gali padėti jaustis mažiau vienišiems, aiškina gydytojas psichiatras Faisalas Tai.

„Gandai padeda užmegzti ryšius tarp žmonių ir tam tikromis aplinkybėmis informuoja žmones apie dalykus, kurių jie anksčiau nežinojo“, – aiškina jis leidiniui.

„Kadangi dėl to galite jaustis mažiau izoliuoti ir labiau susiję, atrodo, kad apkalbos gali pakelti nuotaiką ir galbūt pagerinti jūsų psichinę sveikatą.“

Gandai gali padėti mums tapti empatiškesniems

Gandai toli gražu nėra kenksmimgi, jie gali būti priemonė, padedanti mums pažinti kitų žmonių gyvenimą ir galbūt suprasti, ką reiškia vaikščioti jų kailyje, Dartmuto naujienlaiškiui sakė Jolly.

„Gandai gali būti naudingi, nes padeda žmonėms mokytis iš kitų patirties, o kartu leidžia jiems tapti artimesniems vienas kitam“, – pažymėjo jis.

Su tuo sutinka ir Kalley Hartman, „Ocean Recovery“ LMFT. „Gandai gali suteikti mums galimybę praktikuoti empatiją ir supratimą, kai bandome suprasti, ką išgyvena kiti žmonės“, – sako ji.

„Tai padeda mums pažvelgti į tai, kaip kitas žmogus gali jaustis tam tikroje situacijoje, o tai savo ruožtu gali padėti mums būti užjaučiantiems, kai kalbama apie mūsų pačių problemas.“

Kai kurios apkalbų rūšys yra kenksmingos

Žinoma, jei apkalbomis, kuriomis užsiimate, siekiama supriešinti kitus, tai nėra naudinga jūsų psichikos sveikatai – tai iš tiesų kenkia jūsų pačių gerovei.

„Kai apkalbinėjame vien dėl to, kad norime apjuodinti kitus, tai tik pablogina mūsų savijautą“, – aiškina Hartmanas.

„Be to, kai blogai kalbame apie kitus draugų akivaizdoje, tai kenkia mūsų draugystei, nes neilgai trukus mūsų draugai susimąsto: „O ką jie gali kalbėti apie mane?“

Kai apkalbos daugiausia susideda iš neigiamo plepėjimo, žmonės gali jaustis kalti ir gėdytis savęs. Be to, kai šeima, draugai ir net kolegos girdi, kaip apie ką nors apkalbinėjate, tai gali priversti juos susimąstyti, ką galite su kitais kalbėti apie juos.

Dėl to gali būti sunkiau užmegzti pasitikėjimu grįstus santykius arba tai net gali tapti neįmanoma, o apkalbinėjantis asmuo gali būti labiau socialiai izoliuotas.