Pasiruošti ateičiai 13-17 metų lietuvaitės galėjo keturis mėnesius trukusiame projekte „Future Heroes“. Į „WoW University” organizuojamą ir Britų Tarybos bei „The elle fund” remiamą projektą įsitraukė pusšimtis mergaičių iš skirtingų šalies miestų ir miestelių, rašoma pranešime spaudai. „Buvo labai nedrąsu pradžioje, labai bijojau. Bet paskui susipažinau su daug nuostabių merginų. Įgijau daugiau pasitikėjimo savimi. Buvo daug paskaitų apie tai ir tikrai jos padrąsino mane, neleido pasiduoti. Dabar kur eičiau, aš labiau pasitikiu savimi”, – vidiniais pokyčiais dalijosi projekto dalyvė Gustė Kavaliūnaitė.

Kuo noriu būti – ne tik paauglių klausimas

Skirtingų įmonių komandas konsultuojanti Laima Šlapkauskaitė-Gaušienė pastebi, o ir tyrimai tai įrodo, kad ne tik paauglystė yra laikas, kai nežinai, kuo nori būti ir jauti spaudimą pasirinkti teisingai. „Mes užaugę kultūroje, kur buvo primetama, kas tinkama, o kas ne, kuo būti, iš kokios profesijos neva gerai gyvensi, o tarkime, būti menininku – tai ne darbas. Dabar jau imame suvokti, kaip svarbu atsitraukti nuo tų nuomonių ir sąžiningai savęs paklausti: ką iš tiesų aš noriu veikti gyvenime ir kas yra mano tikrieji gebėjimai”, – sakė moteris. Anot jos, jei karjeros siekiantys vyresni asmenys dažnai negali įvardyti savo stipriųjų ir silpnųjų pusių, tai jaunam žmogui ar paaugliui, ypač jaučiant aplinkos spaudimą ir bandymą paveikti, tai virsta rimtu iššūkiu.

Dar vienas slenkstis, kurį tenka peržengti norint tobulėti kaip asmenybei ir pasiekti tikslų komandoje – teisingai pasiskirstyti vaidmenimis: ne pagal ambicijas ar išankstines nuostatas, patirtis, o pagal prigimtį ir gebėjimus. „Nesvarbu, ar paauglys, ar jau virš trisdešimties, visi turėtų atsiskleisti pagal asmenybę: kas lyderis, kas kūrėjas, kas įgyvendintojas, o kas stebėtojas. Jau ankstyvame amžiuje galima įžvelgti įgimtus talentus ir juos puoselėti. Svarbiausia pašalinti išorinius ir vidinius barjerus”, – konsultacinio darbo patirtimi dalijosi L. Šlapkauskaitė-Gaušienė.

Inga Jablonskė

Bandymų laukas

„WoW University” įkūrėja Inga Jablonskė teigė, kad mokykloje pati dalyvaudavo verslumo projektuose ir tai jai padėjo pakeisti pasaulio matymą. „Pradedi įžvelgti galimybes ten, kur anksčiau net negalvojai jas esant“, – sakė moteris.

Pasak mentorės L. Šlapkauskaitės-Gaušienės, socialiniai projektai visiems gali padėti atpažinti savo talentus ir potencialą. Turėdamas gerą vedlį, kuris stebi iš šono, žmogus gali išsigryninti, kokie gebėjimai jame tūno ir kur juos atskleisti. „Ten, kur nėra spaudimo, galima aiškiai įsivardyti, kuo aš skiriuosi nuo kito, kuo galiu prisidėti. Aiškiai pamatyti ne tik save, bet ir kitą. Be to, gali išsibandyti savo svajonę. Gal tau visai nepatiks tai, apie ką ilgai svajojai ir mąstei”, – pasakoja komandų ir asmenybių trenerė. Anot jos, socialiniai projektai ir savanorystė yra saugi terpė išsibandyti, ar tikrai tai yra tavo kelias. „Čia gali būti kuo tik nori, gauti greitą grįžtamąjį ryšį, nuo kurio galima atsispirti ir daug užtikrinčiau kilti aukštyn. Jauni žmonės dažnai nežino, nei kur stoti, nei kuo nori būti. Aplinka ir tėvai spaudžia, tad jie nedrįsta sau atsakyti: kas aš ir kuo noriu būti?”, – svarstė pašnekovė.

Ji įžvelgė dar vieną itin svarbų ir vertingą dalyvavimo socialiniuose projektuose aspektą. „Tai yra vartai į ateitį. Dovana ryšių, pažinčių ir bendruomenės prasme. Tokios veiklos suteikia ne tik žinojimą ir naujus suvokimus. Jos dovanoja žmones, kurie į socialinius projektus ateina iš skirtingų sričių, profesijų, su skirtingomis patirtimis bei požiūriu”, – sakė mentorė.

Jurgita Ribinskaitė-Glatzer

Ateities lyderėms – verslininkių pamokos

Všį „Geri norai” steigėja ir vadovė Jurgita Ribinskaitė-Glatzer džiaugėsi, kad atsiranda vis daugiau projektų, kurie skirti tik mergaitėms. „Tyrimai rodo, kad į kai kurias sritis įsijungti mergaites reikia skatinti, nes jos pačios to nelinkusios imtis. Autoritetingų ir sėkmingų moterų įkvėpimas joms tikrai svarbus. Paauglėms reikia paskatinimo, patikinimo, kad jos tikrai gali savo idėjas įgyvendinti. Tas palaikymas tikrai reikšmingas ir turintis poveikį. Tikiu, kad mergaitės vystys savo verslo idėjas ir jas įgyvendins“, – sakė pašnekovė.

Ji džiaugėsi, kad Lietuvos paauglės imasi sričių, kuriose tikrai reikia pokyčių. „Man tai buvo puikus patvirtinimas, kad mūsų jaunimas atspindi pasaulio tendencijas, joms taip pat svarbu psichinė sveikata, klimato kaita, lygybė, tolerancija, LGBT ir panašios temos. Sakoma, kad tokiame amžiuje, nuo 12-13 metų, mergaites nustoja dominti mokslas, ima labiau rūpėti grožio reikalai, makiažai, manikiūrai. Tad šis projektas dar stipriau įkvepia ir džiugina, kad mūsų paauglėms svarbu, koks bus pasaulis ir jos drąsiai imasi jį keisti”, - sakė J. Ribinskaitė-Glatzer.

Patyrusi socialinio verslo idėjų vertintoja prisipažino buvusi nustebinta paauglių idėjų ir gebėjimo jas įtaigiai pateikti.

Šeštadienį vyks baigiamasis projekto renginys, kuriame bus apdovanotos geriausios verslo idėjos ir jų kūrėjos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją