Olga iš Kijevo (920–969)

Būdama pirmąja Kijevo Rusios princese (945–460), Kijevo Olga tapo ir pirmąja įkvepiančia moterimi Ukrainos istorijoje. Metraštininkai giria jos tvirtą charakterį ir ryžtą, o tai liudija daugybė įvykių. Olga iš Kijevo buvo taikaus vizito Bizantijos imperijoje pradininkė, taip užmezgusi sąjungą su šia galinga valstybe. Ji taip pat atsivertė į krikščionybę, o jos vyras ir sūnus liko pagonys. Tačiau pagrindinis jos nuopelnas buvo teisės sampratos įsišaknijimas ir duoklių rinkimo taisyklių kūrimas. Taip jos valdymo metu Kijevo Rusia tapo klestinčia valstybe.

Olga iš Kijevo

Hürrem Sultan (1505–1558)

Keista, bet turkų sultono Suleimano Didžiojo žmona yra iškili Ukrainos istorijos asmenybė. Šiuolaikinėje Turkijoje jos vardas siejamas su daugybe architektūros paminklų, Ukrainoje ji žinoma kaip Roksolana arba Anastasija Lisovskaja – stačiatikių kunigo dukra iš šalies Vakarų. Manoma, kad, prisimindama tėvynę, Roksolana tramdė Osmanų kariuomenės agresiją prieš Ukrainą ir rūpinosi kazokų likimu.

Marija Zankovetska (1854–1934)

Maria Zankovetska buvo Ukrainos teatro legenda. Per savo gyvenimą ji scenoje suvaidino daugiau nei 30 vaidmenų, daugiausia – dramatiškų herojų. Ji dažnai buvo kviečiama vaidinti Rusijos imperijos teatruose, tačiau liko ištikima savo gimtinei. Griežtos cenzūros laikais ji stengėsi populiarinti vietinį meną ir literatūrą. Marija Zankovetska kartu su ukrainiečių režisieriumi Nikolajumi Sadovskiu atidarė pirmąjį repertuarinį teatrą. Ji taip pat vadovavo Nižino nacionaliniam teatrui, dalyvavo kuriant teatrą Kijeve.

Maria Zankovetska

Olga Kobylianska (1863-1942)

Feministinis judėjimas Ukrainoje nebūtų buvęs įmanomas be ukrainiečių rašytojos Olgos Kobylianskos. Romanuose ir pasakojimuose ji vaizdavo savo kartos ukrainiečių intelektualų problemas, formavo požiūrį į gyvenimą Bukovinoje, Vakarų Ukrainoje. Ji pirmoji Ukrainos literatūroje perėmė feministines idėjas ir iškėlė moterų emancipacijos temą. Didžiąją savo gyvenimo dalį Olga Kobylianska gyveno Černivcuose. Šiandien name, kuriame ji gyveno, įkurtas memorialinis muziejus.

Lesya Ukrainka (vaškinė figūra)

Lesja Ukrainka (1871–1913)

Puiki poetė, rašytoja, aktyvistė ir vertėja Lesja Ukrainka 30 savo gyvenimo metų (mirė sulaukusi 42 metų) paskyrė literatūrai. Visą jaunystę kovojusi su tuberkulioze, ji yra moteriško didvyriškumo ir stiprybės įsikūnijimas. Prikaustyta prie lovos, drąsa buvo pagrindinis jos žodžių motyvas, įkvėpęs milijonus žmonių klausytis savo širdies ir būti drąsiems. Ji taip pat užsiėmė folkloro studijomis ir aktyviai dalyvavo Ukrainos nacionaliniame judėjime.

Solomija Krušelnicka (1872–1952)

Solomijos Krušelnickos vardas populiarus ne tik Ukrainoje, bet ir visame pasaulyje. Ji buvo operos diva, kurios neįtikėtinas balsas puošė visas Vakarų Europos, Lenkijos, Rusijos ir net Egipto, Čilės ir Argentinos koncertų sales. Ji išpopuliarėjo po to, kai italų operos kompozitorius Giacomo Puccini patikėjo jai pagrindinį vaidmenį savo operoje „Madama Butterfly“. Tai sulaukė didžiulės sėkmės, nes publika atlikėjams plojo septynis kartus iš eilės. Šiandien jos vardu pavadinta pagrindinė Lvovo įžymybė – Solomijos Krušelnickos Lvovo valstybinis akademinis operos ir baleto teatras.

Solomiya Krushelnytska (vaškinė figūra)

Marija Prymachenko (1909-1997)

Marijos Prymachenko menas tapo Ukrainos vizitine kortele. Jos darbai pripažinti visame pasaulyje. Jos kūryba buvo eksponuojama Paryžiuje, Prahoje, Varšuvoje, taip pat Monrealyje. Tuo tarpu pati menininkė visą gyvenimą praleido mažame Bolotnyos kaime (Kijevo sritis), gyvendama neįtikėtinai kukliomis sąlygomis. Jos darbuose atsispindėjo paprastas buvimo džiaugsmas, tikėjimas gėriu ir meile bei gamtos grožis. Be to, visi jos paveikslai buvo sukurti kairiąja ranka, nepaisant to, kad ji buvo dešiniarankė.

Liudmila Pavlichenko (1916-1974)

Liudmila Pavlichenko yra sėkmingiausia moteris snaiperė pasaulio istorijoje. Ji yra begalinės drąsos pavyzdys ne tik daugeliui moterų, bet ir vyrams. Didžiojo Tėvynės karo fronte ji nušovė 309 priešus. 2015 m. buvo išleistas filmas apie jos didvyriškumą „Mūšis už Sevastopolį“, kuris 2017 m. pateko tarp 100 žiūrimiausių filmų „Amazon“.


Lina Kostenko (1930-)

Šiuolaikinė ukrainiečių rašytoja Lina Kostenko, kuriai šiandien yra 91-eri metai, yra viena labiausiai įkvepiančių moterų šalies istorijoje. Daugelį metų jos darbai liko neskelbti, nes septintajame dešimtmetyje ji dalyvavo disidentų ir šeštojo dešimtmečio judėjimuose. Šis laikotarpis paskatino naujausius ukrainiečių literatūros stilius, privertė sukurti kažką avangardiško ir kritiško valdžios ir tuometinio totalitarinio režimo atžvilgiu. Poetė parašė šimtus eilėraščių ir tik vieną romaną (Ukrainiečių bepročio užrašai), kuris akimirksniu tapo bestseleriu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją