Tyrimai rodo, kad moters vaisingo amžiaus pabaiga – menopauzė – dažniausiai nutinka apie 50 – uosius gyvenimo metus. Kiekvienas organizmas yra individualus, todėl šiuo laikotarpiu kūno siunčiami signalai skirtingi, rašoma pranešime spaudai. Moterys nurodo, kad patiria karščio bangas, nuotaikų svyravimus, kinta kūno svoris, sunkiau koncentruoti dėmesį ir pan.

Dainininkė I. Starošaitė neslepia, kad ir anksčiau buvo girdėjusi apie moterų savijautos pokyčius menopauzės metu, šia tema kalbėjosi ir su draugėmis, tačiau per daug apie anksčiau ar vėliau kiekvienos moters patiriamus natūralius kūno pokyčius negalvojo.

„Juk visada atrodė, kad tai ne apie mane“, – prisipažįsta pašnekovė.

Kad keičiasi hormonų pusiausvyra moteris suprato pajutusi karščio bangas, kurios pasikartodavo įvairiu paros metu. Pasak I. Starošaitės, netikėtai karščio banga užliedavo naktį arba sportuojant.

„Ypač nepatogu būdavo, kai karščio bangos užklupdavo vasarą, besiruošiant koncertui. Tuomet sunku būdavo ir sceninius drabužius apsirengti, nes jie lipdavo prie kūno, tekdavo koreguoti grimą. Dabar stengiuosi makiažą pasidaryti prieš pat lipant į sceną, kad karščio banga nenuplautų viso grimo“, – sako dainininkė.

Netikėtai užklumpančioms karščio bangoms nei pasiruoši, nei nusiteiksi. Pašnekovė į šiuos kūno siunčiamus signalus reaguoja ramiai: naktį miegamajame atsidaro langą, važiuodama automobilyje įsijungia oro kondicionierių.

Menopauzė

„Liūdėti dėl besikeičiančio kūno tikrai nereikia. Svarbiausia, kad esame sveikos, turime energijos, galime užsiimti mums patinkančia, įprasta veikla. Tiesiog per daug apie tai galvoti nereikia. Aišku, rūpintis savimi būtina, todėl vartoju maisto papildus, skirtus menopauzę išgyvenančioms moterims. Aš ir toliau sportuoju, koncertuoju, gyvenimas tęsiasi“, – optimistiškai kalba I. Starošaitė.

Moteris prisipažįsta, kad geros nuotaikos dėl menopauzės neprarado, priešingai didesnį neigiamą poveikį jai sukėlė pandemija bei vykstantis karas.

„Jeigu turi mėgstamą veiklą, jautiesi reikalingas, tuomet ir nuotaika yra gera, nepriklausomai nei nuo amžiaus, nei nuo vykstančių kūno pokyčių. Taip, kartais išpila prakaitas, bet juk gali prakaito lašus nusišluostyti, atsigerti vandens, atsidaryti langą ir toliau gyventi savo įprastą gyvenimą“, – kalba dainininkė.

Tyrimai rodo, kad menopauzės simptomus patiria apie 80 proc. moterų. Šis pokyčių laikotarpis gali trukti nuo 5 iki 12 metų. Menopauzės simptomus gali padėti sušvelninti reguliari mankšta, maisto produktai. Internetinės MANO vaistinės farmacijos specialistė Greta Meškaitė primena, kad menopauzės metu moters organizmas turėtų gauti pakankamai antioksidantų, padedančių apsaugoti ląsteles nuo jas pažeidžiančių laisvųjų radikalų, kurie spartina senėjimo procesus ir didina įvairių ligų riziką. Antioksidantams priskiriami vitaminai C, E, mineralai selenas, manganas, cinkas, varis. Menopauzės metu galima pasitelkti ir kai kurias augalines medžiagas, kaip linų lignanai ar šalavijas, kuris artėjant menopauzei turėtų tapti pačiu populiariausiu prieskoniu. Vaistinis šalavijas palaiko komfortišką savijautą menopauzės metu. Šiuo periodu svarbus ir vitaminas D, padedantis organizmui įsisavinti kalcį, kuris ypač reikalingas palaikyti normaliai kaulų būklei.

Farmacijos specialistė menopauzės amžiaus moterims pataria valgyti kuo įvairesnį maistą, vengti žalingų sveikatai produktų ir laikytis bendrų sveikos mitybos principų.

„Kartais reikalingų medžiagų organizmui gali nepakakti, nes vartojame per mažai mineralais ir vitaminais turtingų maisto produktų. Tokiais atvejais į pagalbą gali ateiti maisto papildai. Geriausia rinktis jų kompleksus, subalansuotus būtent menopauzei. Juose esančios bioaktyvios medžiagos, mineralai ir vitaminai yra koncentruoti, todėl padeda palaikyti tam tikrų organų, kūno sistemų veiklą ir funkcijas“, – sako G. Meškaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją