Jei nesate tikri, kaip elgtis su naujais pažįstamais svečioje šalyje, pasisveikindami galite linktelėti arba tiesiog nusišypsoti. Tikėtina, kad geranoriškai nusiteikęs žmogus būtinai atskleis tokiais atvejais priimtino etiketo niuansus.

Europa

Pakštelėjimas į skruostą – standartinis pasisveikinimas su šeimos nariais ir artimais bičiuliais kone visose Europos valstybėse. Taip žmonės sveikinasi neoficialioje aplinkoje, bet per dalykinius susitikimus ir darbo vietoje jie paprastai spaudžia vieni kitiems rankas: bučiuotis tokiose situacijose – nepadoru. Toks poelgis gali būti prilygintas net priekabiavimui. Pasibučiuodami dažniausiai sveikinasi vyras ir moteris arba dvi moterys. Kai kur gali pasibučiuoti ir du vyrai, bet tik jeigu jie giminės arba labai artimi bičiuliai.

Graikijoje du susitikę žmonės paprastai pabučiuoja vienas kitą į abudu skruostus. Tokia pati taisyklė galioje ir Bosnijoje, Serbijoje, Bulgarijoje, Kroatijoje bei Rumunijoje. O štai Švedijoje ir Vokietijoje sveikintis pasibučiuodamos gali tik moterys, tačiau ir jos paprastai ne bučiuojasi, o tik apsikabina.

Šveicarijoje, Liuksemburge ir kai kuriuose Belgijos regionuose gyvuoja pasibučiavimo triskart tradicija. Būtent taip sveikinamasi ir Nyderlanduose, Makedonijoje bei Slovėnijoje (pradedama nuo dešiniojo skruosto).

Didžioji Britanija, Airija ir Škotija priskiriamos šalims, kuriose pasibučiavimas – ne pati populiariausia pasisveikinimo forma. Pakštelėjimas į skruostą čia siejamas su prancūziškomis tradicijomis ir yra praktikuojamas tik tarp vidurinės ir aukščiausios klasės šeimų atstovų.

Prancūzijoje, Italijoje ir kai kuriuose Ispanijos regionuose dukart pasibučiuoti pasisveikindami laisvai gali ir vyrai, ypač jei jie artimi draugai. Įdomu tai, kad Prancūzijoje pabučiavimų skaičius priklauso nuo regiono. Pavyzdžiui, Provanse vietos gyventojai bučiuojasi po tris kartus, o Nanto mieste – net po keturis. Pietryčių ir rytiniuose šalies regionuose pradedama bučiuotis nuo kairiojo skruosto, o visuose likusiuose – nuo dešiniojo.

Asociatyvioji nuotr.

Gerai vienas kitą pažįstantys belgai praktikuoja ir oro bučinius. Tas pats pasakytina ir apie kai kurių Italijos regionų gyventojus (tik ne šiaurinės šalies dalies populiaciją). Ispanijoje toks ritualas pradedamas nuo dešiniojo skruosto, bet vyrai pirmenybė visgi teikia rankos paspaudimui.

Afrika

Afrikoje bučiuoti žmogų į skruostą sveikinantis nepriimtina. Apskritai, pasibučiavimas viešoje vietoje (ypač tos pačios lyties asmenų) yra tabu, net jeigu žmonės – giminaičiai arba artimi draugai.

Vakarinėse Pietų Afrikos šalyse pakštelėti į skruostą viena kitai gali tik moterys, bet jokiu būdu ne vyrai arba skirtingų lyčių atstovai.

Tiesa, Egipte galioja ne tokios griežtos taisyklės: bučiuotis sveikindamiesi (triskart paeiliui į abudu skruostus) čia gali ir tos pačios lyties asmenys.

Pietų Afrikos Respublika garsėja tuo, kad sveikindamiesi žmonės bučiuojasi į lūpas, žinoma, tiktai draugai (ypač kaimuose). Tas pats būdinga ir australams.

Pietų Amerika

Pietų Amerikoje bučiuotis pasisveikinant priimta ir tarp moterų, ir tarp skirtingų lyčių atstovų. Bučiuotis čia gali ir vien dalykinių santykių siejami asmenys, tiesa, tiktai tuo atveju, jeigu yra pažįstami iš anksčiau. Taip gali elgtis ir du trečio asmens supažindinami žmonės, tačiau jei žmogus prisistato pats, jo ketinimas pasibučiuoti bus palaikytas išsišokimu.

Bučinių skaičius varijuoja. Meksikoje, Kolumbijoje ir Panamoje apsiribojama vienu bučiniu, o Brazilijoje – dviem. Šiaip jau dažniausiai bučiuojasi moterys, tačiau Čilėje, Urugvajuje ir Ekvadore toks pasisveikinimas toleruotinas ir tarp vyrų.

Šiaurės Amerika

JAV ir Kanadoje bučiuotis sveikindamiesi gali visi, nors vyrai visgi dažniau spaudžia vieni kitiems rankas. Galima bučiuotis ir tik į vieną skruostą, ir į abu – griežtų etiketo taisyklių šiuo požiūriu nėra. Bučiuotis atsisveikinant lygiai taip pat įprastai kaip ir pasisveikinant.

Vis dėlto kai kurios JAV valstijos išsiskiria tam tikrais su šiuo pasisveikinimo būdu susijusiais ypatumais. Pavyzdžiui Hartforde, Konektikuto valstijoje, vyro žmonai sekmadienį padovanotas bučinys laikomas įstatymo pažeidimu. Įstatymai čia taip pat draudžia viešumoje bučiuoti moteris barzdotiems vyrams. Dėl šių išimčių daugelis pirmenybę paprastai teikia rankos paspaudimui arba apsikabinimui, bet tik jeigu yra artimai pažįstami.

Azija

Daugelyje Azijos šalių netoleruojamas net ir menkiausias jausmų demonstravimas viešumoje.

Bučiuotis sveikinantis nėra įprasta nei Kinijoje, nei Pietų Korėjoje, nei Malaizijoje, nei Tailande, nei Singapūre. Šiose šalyse žmonės susitikę linkteli, nusilenkia arba tiesiog paspaudžia vieni kitiems rankas. Indijoje egzistuoja ypatingas pasveikinimo gestas – namaste.

Vis dėlto Filipinuose bučiuotis gali būti priimtina ir taip sveikinasi šeimos nariai, draugai, moterys ir vyrai. Tiktai iš tikro jie nesibučiuoja, o vien priglunda vienas prie kito skruostais – imituoja bučinį nepriliesdami lūpomis skruosto ir šitaip daro tiktai vieną kartą. Taip elgiamasi ir kai kuriose Artimųjų Rytų šalyse (Jungtiniuose Arabų Emyratuose, Turkijoje, Saudo Arabijoje, Libijoje).

Žinoma, ypač konservatyviose islamą išpažįstančiose šalyse egzistuoja tam tikri draudimai. Pavyzdžiui, vyras negali pabučiuoti moters, jeigu nėra jos sutuoktinis arba giminaitis. Irane pabučiavimas į skruostą viešoje vietoje laikomas nusikaltimu, už kurį numatyta bausmė.

Liberalesnėse valstybėse – Sirijoje, Libane, Jordanijoje – tokios griežtos taisyklės skirtingų lyčių žmonėms netaikomos, ypač jei jie priklauso tai pačiai šeimai. Panaši padėtis yra nusistovėjusi ir Izraelyje: čia žmonės pasisveikindami bučiuoja vieni kitus po du arba tris kartus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)