1. Žiūrėjimas į tolį

Jei pastebite, kad kas nors vengia akių kontakto su jumis, tai aiškus ženklas, kad jis nesako jums tiesos, teigia Emily Kurlansik, Psichologijos mokslų daktarė, terapeutė, neuropsichologė ir Niujorko valstijos universiteto (SUNY) Downstate medicinos centro neurologijos docentė.

Jei kas nors meluoja, lemiamu momentu gali atitraukti nuo jūsų akis", sako E. Kurlansik. Akių judinimas gali būti simbolis, kad žmogus svarsto, ką sakyti toliau.

Meluojant akys gali mėtytis". Akių vartymas arba lėkimas aplink taip pat yra rodikliai, kad žmogus meluoja. Tai gali vykti nesąmoningai, bet vis tiek pastebima.

2. Įtemptas žandikaulis ir kakta

Melagiai taip pat linkę įsitempti, kai nesako tiesos, ir tai gali apimti žandikaulio ir kaktos suspaudimą. Abu šie veiksniai susiję su protinėmis pastangomis ir stresu", susijusiais su melo sakymu.

Tokie žmonės labiau susikoncentruoja į tai, ką sako, nei tiesiog sakydami tiesą. Jie turi galvoti, ką sakys, kaip tai skambės ir ar jų pasakojimas turi prasmę. Todėl kaktos raumenys įsitempia.

3. Sučiauptos arba sausos lūpos

Burna taip pat gali išduoti melą, tačiau skirtingi žmonės rodo skirtingus požymius. Pasak specialistų, tai susiję su tuo, kad meluojant įsijungia automatinė jūsų kūno nervų sistema".

Dėl to burnoje gali atsirasti sausumas, todėl meluojantis žmogus gali laižytis arba kandžioti lūpas, kad kompensuotų drėgmės trūkumą. Jei jų burna ir sausa, ir suspausta, galite būti dar labiau tikri, kad turite reikalų su įtartinu žmogumi.

Melagių burna būna suspausta, kai jie bando kontroliuoti, ką nori pasakyti, sučiaupę lūpas ir šiek tiek suraukę žemyn. Automatinė reakcija yra laikyti burną užčiauptą ir nuslopinti tiesą".

Santykių ekspertė ir suvedžiotoja Sameera Sullivan priduria, kad sučiauptos lūpos gali reikšti, jog norima apskritai išvengti diskusijos temos. Tai refleksinis instinktas, rodantis, kad jie nenori kalbėti", – pastebi ji ir priduria, kad melagis gali net „sučiaupti lūpas", kol jų nematysite, taip siekdamas „meluoti nutylint".

4. Mirksėjimas

Kaip meluojant gali išsausėti burna, taip gali išsausėti ir akys, sako ekspertai. E. Kurlansik nurodo, kad dėl to melagiai gali užsimerkti arba mirksėti „pernelyg stipriai", kad suvaldytų sausumą, tačiau kiti teigia, kad jie gali mirksėti, norėdami atrodyti ramesni pokalbio metu.

Kita vertus, jei kas nors visai nemirksi, tai turėtų kelti raudoną vėliavą, teigia Josephas Puglisi, „Dating Iconic" generalinis direktorius. „Jei jie gali papasakoti savo istoriją nemirksėdami ar kalbėti be emocijų, gali būti, kad jie meluoja", – sako jis.

5. Visiška išraiškos kaita

Būkite budrūs, jei pokalbio metu kieno nors veido išraiška visiškai pasikeičia, ypač jei jo veidas „pasikeičia iš neutralaus į neigiamą", ir ieškokite pykčio, baimės, liūdesio ar pasibjaurėjimo ženklų.

Žmogaus veido išraiška keičiasi priklausomai nuo to, ką jis galvoja. Protas ir kūnas linkę bendrauti per veidą. Jei matote, kad klausinėdami žmogaus, ieškančio tiesos, jo veido išraiška pasikeičia iš neutralios į neigiamą emociją, žinokite, kad kažkas pasikeitė ir jis gali ruoštis meluoti.

Be to, jų veidas gali tapti blyškesnis, jei jie jaučiasi pagauti. „Ar kada nors esate matę, kad kalbant žmogui oda pasidaro balta kaip vaiduoklis? Atsižvelgiant į tai, kad tai rodo, jog iš veido teka kraujas, tai gali reikšti, kad jie meluoja", – siūlo S. Sullivan.

6. Veido prakaitavimas

Žinoma, kartais melo požymis yra ne tiek išraiška, kiek kažkas, kas vyksta su jų veidu. Daugelis iš mūsų žino, kad melas yra susijęs su prakaitavimu, tačiau gerai patyrusio melagio jis gali būti nepastebimas.

Norėsite atkreipti dėmesį į konkrečias jų veido vietas, kurios gali sudrėkti vengiant tiesos. Pasak S. Sullivan, panašiai kaip ir sausumas, tai susiję su nervų sistemos svyravimais.

Prakaitas gali kauptis T zonoje – į ją įeina kakta, nosis, viršutinė lūpa ir smakras. Kaip ir visiems šiems požymiams, visada gali būti kitas paaiškinimas (pavyzdžiui, karšta diena), todėl prieš kaltindami ką nors nesąžiningumu, svarbu patikrinti, ar nėra kelių įtartinų veido išraiškų.