Stipresnė imuninė sistema

Kas gi nežino, kad moterys vidutiniškai gyvena ilgiau nei vyrai? Šitą tendenciją greičiausiai lemia faktas, kad moterų organizmas geba efektyviau nei vyrų kovoti su atakuojančiomis infekcijomis, rašoma portale mountelizabeth.com.

Sprendžiant iš kai kurių tyrimų rezultatų, nemenkas vaidmuo čia atitenka moterų lytiniams hormonams estrogenams, esą, sutramdantiems konkrečius fermentus, slopinančius organizmo gynybinės sistemos pajėgumą kovoti su bakterijomis ir virusais.

Nors ir ne visiškai aišku, kodėl, tačiau tikrai gali būti, kad moterų imuninė sistema sustiprėjo bėgant laikui, ir šito priežastis veikiausiai – priedermė gimdyti ir rūpintis atžalomis.

Geresnė atmintis

Įsiminti visiškai visų sutinkamų žmonių veidus daugeliui gali būti sudėtinga, bet apskritai ši užduotis – didesnis iššūkis vyrams negu moterims. Išanalizavę daugybę atminčiai tikrinti skirtų testų, mokslininkai pastebėjo, kad moterys atlieka juos geriau nei vyrai, todėl padarė atitinkamą išvadą – moterų atmintis geresnė negu vyrų.

Moterų atmintis neapsiriboja gebėjimų įsiminti daiktus, pavyzdžiui, į sąrašą įtrauktus objektus. Jos daug geriau įsimena ir žmonių veidus. Kad taip yra, įrodė dar vienas tyrimas. Manoma, kad moterys ilgiau ir įdėmiau tyrinėja nepažįstamo asmens veidą, todėl jo bruožai gana gerai įsirėžia jų atmintin.

Didesnė išgijimo po sunkių sužalojimų tikimybė

Dar viena priežastis, paaiškinanti, kodėl moterys gyvena ilgiau nei vyrai, gali būti ta aplinkybė, kad jos turi didesnius šansus išgyti po sunkių sužalojimų arba traumų. Išanalizavę į ligonines su sunkiais sužalojimai pristatytų piliečių duomenis, mokslininkai priėjo prie išvados, kad 13–64 metų moterys išgyja daug dažniau nei tokios pat amžiaus grupės vyrai. Už šitą pranašumą taip pat reikėtų dėkoti moteriškiems lytiniams hormonams, didinantiems imuninės sistemos pajėgumą.

Kitoks cirkadinis ritmas

Argi ne nuostabu, kad motinos visada nubunda pirmiau negu kiti šeimos nariai? Taip veikiausiai yra todėl, kad tarp moterų dažniau pasitaiko vieversių negu tarp vyrų. Remiantis vieno tyrimo išvadomis, moterų vidinis laikrodis linkęs tiksėti pagal labiau į rytus pasislinkusią laiko juostą. Štai kodėl dažna moteris ir gulasi, ir nubunda anksčiau negu statistinis vyras. Minėtina ir tai, kad moterims reikia 20 minučių ilgesnio miego negu vyrams.

Raumenys pasižymi didesne ištverme

Kai kalbama apie jėgą ir stiprumą, visi laurai paprastai atitenka vyrams, tačiau, nors galbūt ir nustebsite, raumenų ištvermės atžvilgiu lyderiauja moterys. Stebint, kaip vyrai ir moterys atlieka su ištverme susijusius pratimus, pavyko nustatyti, kad moterys pajėgios mankštintis maždaug 75 proc. ilgiau nei vyrai. Manoma, kad moterų organizme esantys estrogenai suteikia jų raumenims galių atlaikyti nuovargį, be to, moterims, palyginti su vyrais, būdingas efektyvesnis raumenų metabolizmas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)