Kai ateina vakaras ir vėl, ir vėl vaikas renkasi tą pačią knygą ar istoriją, kyla pagunda ją kur nors paslėpti. Net ir pati smagiausia, įdomiausia, įtraukianti ir užburianti istorija tampa įkyri, kai ją skaitai jau kokį du šimtai keturiasdešimt trečiąjį kartą. Bet aš noriu jus paguosti – jūs ne vieni. Ir – tame yra prasmė. Tame yra netgi naudos.

Žemiau išvardinsiu keletą punkčiukų, kurie atskleidžia, kiek naudos iš tų vėl ir vėl kartojamų pasakų. Bet prieš tai noriu paminėti, kad apskritai pastovus skaitymas vaikams yra didžiulis gėris. Kad ir po dvidešimt minučių kasdien. Net ir jau pradėjusiems skaityti vaikams yra neišmatuojamai didelis gėris vis tiek skaityti, kad jie galėtų tik klausytis ir mėgautis.

Skaitymas vaikui

Ką gi, štai tie skaitymo tą patį per tą patį privalumai:

– Gausėjantis vaiko žodynas ir lengvesnis žodžių atpažinimas. Pasikartojančios istorijos padeda plėsti žodyną, nes nuolat girdimas žodis tampa savu be didelių pastangų. Jis lengviau vaiko atpažįstamas ir kasdienėje kalboje, taip pat vaikas sklandžiau tą žodį įtraukia į savo aktyvųjį žodyną.

– Kadangi kalba nėra vien žodžiai, tai girdėdami tą pačią pasaką vėl ir vėl, vaikai mokosi, kaip žodžiai skamba, kaip jungiasi vienas su kitu, kokį ritmą įgyja pasakojimas.

– Raiškus skaitymas, kai tekstas skaitomas ar deklamuojamas greitai, aiškiai ir su intonacija, ekspresija.

– Kasdien skaitant tą patį tekstą gilėja jo supratimas. Vaikas atranda vis naujų spalvų istorijoje, pastebi vis kitas smulkmenas ir taip pažįsta tekstą vis labiau.

Pasitikėjimas savimi. Gerai valdydami žodį ir žinodami jo reikšmę vaikai lengviau seka istoriją, o pradėję skaityti geba rišliai perskaityti ir suprasti tekstą. Tai suteikia pasitenkinimo ir, žinoma, pasitikėjimo savimi.

Beje, ar kada bandėte skaitymą garsiai ne vakarinės pasakos metu, o, pavyzdžiui, kai vaikas piešia? Arba kai laipioja ant gimnastinės sienelės, ar siūna? Sako, kad toks skaitymo būdas tinkamas labai aktyviems vaikams, kuriems reikia „kažkur padėti“ rankas ir kojas.

Taigi, jei šįvakar imsite į rankas tą pačią knygą du šimtai keturiasdešimt ketvirtąjį kartą, prisiminkite šiuos punkčiukus ir jums bus kur kas ramiau.

Tebūnie istorijų metas!

Daugiau Elenos tekstų skaitykite www.suvaikais.lt.