Tada dar sekė keletas žinučių apie tai, jog ji nėra tikra, ko nori, kad ji nežino net nuo ko pradėti ir panašiai.

Labai pažįstamos dvejonės…

Būtent tokie patys klausimai ir abejonės mane pačią kankino daugybę metų, o ypač sustiprėjo pagimdžius sūnų. Nenuostabu. Dauguma moterų būtent pagimdžiusios imasi naujos veiklos, planų ir darbų. Matyt, vaikai mus „pristabdo“ ir priverčia susimąstyti, ko mes iš tiesų norime.

Aš pati visada norėjau kalbėti apie grožį. Apie tai, kad moterims be galo svarbu nepamiršti savęs, apie tai, kad saikas kalbant apie grožį tikrai yra didžiausia dorybė, apie tai, kad negražių moterų nebūna, o gražios moterys visai nėra stereotipinės kvailutės. Norėjau apie tai kalbėti, bet nieko nedariau. Nedariau, nes nesijaučiau kompetentinga, nesijaučiau tvirta, užtikrinta ir nežinojau nuo ko pradėti.

Pradėjau nuo makiažo kursų. Iš pradžių buvo makiažo kursai sau, o vėliau ryžausi ir profesionaliems makiažo kursams. Tiesa, išmokti profesionaliai dažyti niekada nebuvo svarbiausias mano tikslas, tai buvo tik pradžia, tik mažas žingsnelis link kažko, ko aš dar net pati iki šiol gerai nežinau.

Keisčiausia, kad vos pradėjus eiti tuo keliu gyvenimas darėsi vis įdomesnis. Tarsi iš niekur atsirado naujų projektų ir galimybių, o aš pasijaučiau užtikrinta ir pasitikinti savimi. Nežinau, kur mane nuves šis kelias, bet jau dabar žinau, kad keliauti juo beprotiškai smagu. Vienintelis dalykas, kurio šiek tiek dabar gailiuosi, tai laikas. Man labai gaila, kad aš taip ilgai dvejojau ir nesiryžau imtis jokių veiksmų ir man labai gaila, kad tik sulaukusi 30-ties aš iš tiesų pradėjau galvoti apie save.

Džiugu bent tai, kad ne aš viena tokia „senutė“, pagaliau atradusi savo kelią.

Pasaulyje yra daugybė nuostabių moterų, kurios tą laimės, džiaugsmo ar asmeninės sėkmės kelią atrado po 30-ties ar dar gerokai daugiau metų. Štai keletas iš jų:

Kristen Wiig

Kristen Wiig

Aktorė, rašytoja, komikė, prodiuserė ir buvusi labai populiaraus „Saturday Night Live“ šou žvaigždė. Prie „Saturday Night Live“ šou ji prisijungė būdama 31-erių ir nuo tada pradėjo sparčiai kopti karjeros laiptais. Įdomu tai, kad Kristen, visada svajojusi apie aktorės karjerą, manė, jog tai nelabai įmanoma, nes „tikrieji“ aktoriai gyvena Los Andžele. Be to, ji niekada savęs nelaikė šmaikščia, priešingai, manė esanti labai drovi, kas, jos manymu, yra visai nesuderinama su humoru.

Amy Poehler

Amy Poehler

Dar viena aktorė, rašytoja, scenaristė ir komikė į sėkmės olimpą pradėjusi kilti būdama 31-erių. Kaip ir Kristen, šią aktorę išgarsino „Saturday night Live“ šou. Vėliau Amy gavo pagrindinį vaidmenį seriale „Parks and recreation“ ir ne tik pelnė pasaulinę šlovę, bet ir kelis Emmy, Auksinių gaublių ir Ekrano aktorių gildijos apdovanojimus.

Jenna Fischer

Dar viena aktorė, išgarsėjusi būdama 31-erių. Ilgą laiką gaudama tik smulkius vaidmenis, Jenna nusifilmavo seriale „The Office“ ir… voila. Karjeros ratas ėmė suktis.

Kathryn Bigelow

Kathryn Bigelow

Bandžiusi tapyti, o vėliau dirbti nekilnojamo turto agente Kathryn galiausiai tapo režisiere ir pirmąja moterimi režisiere, laimėjusia Oskarą bei daugybę kitų prestižinių apdovanojimų. Tai iš tiesų be galo ypatinga moteris, kuri režisūros keliu pasuko tik būdama 31-erių.

J. K. Rowling

J. K. Rowling

Įspūdinga rašytoja, ilgai laikiusi save didžiausia nevykėle. Per mėnesį parašiusi pirmąją Hario Poterio knygą, ji buvo „atstumta“ 12-os knygų leidėjų. Galiausiai knyga buvo išspausdinta, kai jai buvo 32-eji, ir ji tapo kol kas vieninteliu žmogumi pasaulyje, uždirbusi milijonus vien iš knygų rašymo. Įspūdinga, ar ne?

Martha Stewart

Martha Stewart

Rašytoja, autorinės TV laidos vedėja ir… profesionali namų šeimininkė. Dirbusi biržos maklere bei modeliu, tikrosios sėkmės Marta sulaukė būdama 32-ejų, kai augindama namuose vaikus, tiesiog ėmė dalintis savo žiniomis ir informacija apie namų interjerą, sodo priežiūrą ir pan. Žinoma, vėliau ši moteris gerokai prisidirbo ir buvo nuteista kalėti, tačiau, nepaisant šio fakto, iš jos tikrai yra ko pasimokyti.

Oprah Winfrey

Oprah Winfrey

Taip, šios moters pristatyti tikrai nereikia ir taip, ši moteris savo didžiąją karjerą pradėjo būdama 32-ejų. Turbūt daugiau nieko sakyti ir nebereikia.

Tina Fey

Tina Fey

Dar viena „Saturday Night Live“ šou žvaigždutė, Amy Poehler draugė ir…aktorė, rašytoja, TV laidų vedėja, prodiuserė bei scenaristė. Įspūdingą karjerą pradėjusi 34-erių, Tina šiuo metu yra laimėjusi gausybę prestižinių apdovanojimų: Emmy, Auksinių gaublių, Ekrano aktorių gildijos, Amerikos rašytojų gildijos ir panašiai. Be to, jos autobiografinė knyga „Bossypants“ geriausiai parduodamų knygų sąraše išbuvo net penkias savaites. Visai neblogai, ar ne?

Callie Khouri

Callie Khouri

Buvusi aktorė ir padavėja, o dabar populiari rašytoja, prodiuserė, scenaristė, režisierė, lektorė ir šiaip žavinga moteris. Būdama 35-erių, Callie parašė scenarijų filmui „Telma ir Luiza“ ir ne tik pati šoko milžinišką karjeros šuolį, bet ir atvėrė kino pasaulio duris garsiajam Bradui Pittui. Tiesa, rašydama scenarijų Khouri ilgai blaškėsi, dvejojo ir nežinojo nei kaip rašyti, nei ką rašyti, bet… galiausiai ji tai padarė ir susišlavė Oskarą už geriausią scenarijų.

Lucille Ball ir Desio Arnazo gyenimo akimirkos

Lucille Ball

Komikė, televizijos, kino ir radijo aktorė, išgarsėjusi kartu su savo vyru, vaidindama kultiniame seriale „I love Lucy“. Vaidmuo jai atnešė milžinišką pasisekimą ir vieną ilgiausių pasaulyje karjerą televizijoje, bet tikrai verta paminėti ir tai, kad „I love Lucy“ filmas pasirodė kai Lucille buvo 38-eri.

Vera Wang

Vera Wang

Dar viena įspūdinga moteris, kurios išsamiai pristatinėti tikrai nereikia. Buvusi dailiojo čiuožimo šokėja, ilgai svajojusi, tačiau taip niekad ir nepatekusi į Olimpinę komandą, Vera pasuko žurnalistės keliu. Padirbusi „Vouque“ žurnalo redaktore ir atleista iš šių pareigų, Wang, būdama 40-ties, sukūrė 1-ąją savo vestuvinių suknelių kolekciją ir… mes visos puikiai žinome, kuo tai baigėsi.

Kathy Bates

Kathy Bates

Puiki aktorė, didžiausios sėkmės sulaukusi būdama 42-ejų. Ilgą laiką nesužavėjusi nei kino kritikų, nei žiūrovų, 1990 m. Kathy nusifilmavo trileryje „Misery“ ir pagaliau sulaukė savo šlovės valandos. Už vaidmenį šiame filme Kathy gavo geriausios aktorės apdovanojimą ir Auksinį gaublį. Toliau sekė daugybė kitų filmų, apdovanojimų ir puikiai prisimenamas jos vaidmuo filme „Titanikas“.

Susan Boyle

Susan Boyle

Šios moters pristatinėti, ko gero, taip pat nereikia. Susan dirbo virėjo mokine iki tol, kol, būdama 48-erių, pasirodė „Britain Got Talent“ laidoje ir… iškart pavergė pasaulio širdis. Jos debiutinis albumas pateko į perkiaumiausių albumų topus ir Susan, spėju, šiuo metu maistą gamina labai retai.

Julia Child

Julia Child

Amerikiečių virėja, rašytoja ir televizijos žvaigždė. Būdama 36-erių, Julia persikėlė gyventi į Prancūziją ir taip susižavėjo prancūzų virtuve, kad nusprendė supažindinti su ja ir amerikiečius. Parašiusi daugybę maisto gaminimų knygų, ji sukūrė keletą televizijos programų ir supažindino su prancūzų virtuve ir maisto gaminimo technika ne tik amerikiečius, bet ir visą pasaulį. Įdomus faktas tas, kad pirmąją savo knygą Julia Child išleido būdama 50-ties. Tik po jos ir prasidėjo tikroji moters karjera.

Betty White

Betty White

Ilgiausiai televizijoje dirbusi moteris. Tai aktorė, komikė, prodiuserė, dainininkė ir šiaip be galo talentinga ir žavinga moteris, laimėjusi begalę apdovanojimų ir žmonių simpatijų, bet žvaigžde ši moteris tapo tik 51-erių, pasirodžiusi „The Mary Tyler Moore“ seriale. Iki tol Betty ilgą laiką dirbo televizijoje asistente ir apie tokį populiarumą galėjo tik pasvajoti.

Joan Collins ir sekso terapeutė Ruth Westheimer

Ruth Westheimer

Ši moteris geriausiai yra žinoma kaip rašytoja ir sekso ekspertė (tik šiek tiek kito lygio nei mūsų garsioji lietuvaitė). Ilgą laiką Ruth buvo žinoma palyginti siaurame rate, kol, būdama 52-ejų, perskaitė paskaitą apie būtiną lytinį švietimą ir… iškart gavo ne tik sekso ekspertės vardą, bet ir savo radijo laidą. Net būdama 80-ties metų, ji sėkmingai rašė populiarias knygas apie seksą ir santykius. Dabar šiai damai 90-imt, tačiau jos energijos galėtų pavydėti ir 20-mečiai.

Hillary Clinton

Ilgą laiką buvusi tiesiog pirmąja JAV ledi (nors buvo pripažinta viena įtakingiausių Amerikos teisininkių), po visų vyro paklydimų, ji, būdama 57-erių, iškelta galva pati žengė į politiką ir tapo senatore. Vėliau Clinton kandidatavo į JAV prezidento postą, nors daug kas kritikavo, kad ji tam gerokai per sena.

Laura Ingalls Wilder

Nuostabi rašytoja, išpopuliarėjusi tik 65-erių. Parašiusi milžiniško pasisekimo sulaukusią pačios autorės prisiminimais paremtą knygą „Namelis prerijose“, Laura pateko tarp literatūros klasikų. Turbūt visos esame arba skaičiusios šią knygą, arba mačiusios bent vieną pagal šią knygą sukurto serialo seriją, arba tiesiog girdėjusios šios rašytojos pavardę ar knygos pavadinimą. Iki šiol knyga „Namelis prerijose“ yra viena iš skaitomiausių ir mėgstamiausių vaikiškų knygų.

Anna Mary Robertson Moses

Anna – puikiausias pavyzdys, kad pradėti naują veiklą niekada nebūna per vėlu. Savo tapytojos karjerą ši moteris pradėjo būdama 78-erių! Įsivaizduojate? 78-erių! Ir tai ne šiaip sau močiutės sengalvėlės paveikslėliai. 2006 m. vienas iš jos paveikslų buvo parduotas už 1,2 milijono dolerių. Neblogai, ar ne?

Štai kiek ypatingų moterų, kurios nemažą dalį savo gyvenimo visai nesijautė nei ypatingos, nei nuostabios. Ir čia dar ne viskas… Tikrai galima atrasti dar tiek pat ar net daugiau nuostabių moterų, kurios nebijojo, svajojo ir ėjo tuo keliu, kuris joms atrodė teisingiausias.

Taigi, nebijokite ir jūs. Nebijokite svajoti, nebijokite naujovių ir, svarbiausia, nebijokite pradėti. Pradėti – tikrai niekada nevėlu. Pradėkite nuo bet ko, kad ir nuo mažiausio žingsnelio: knygos, seminaro, kursų ar tinklaraščio rašymo. Nebijokite dalintis informacija, patirtimi ir naudingais patarimais. Galbūt kažkas, kas jums atrodo tik smulkmena, kažkam bus didžiausias atradimas ir geriausias patarimas, galbūt jūs būsite viena iš tų nuostabių moterų, pakeitusių daugybės kitų moterų gyvenimus, galbūt jūs atrasite slaptus savo talentus, džiaugsmus ir galimybes, o galbūt tiesiog tapsite dar laimingesnės. To jums ir linkiu!

Daugiau Neringos tekstų skaitykite www.groziopaslaptys.lt