Laikas bėgo, niekas nepasikeitė. Nelegalių lieknėjimo preparatų juodoji rinka klesti. Dar visai neseniai prie tokių, pabrėšiu, nelegalių, didelių dozių sibutramino sudėtyje turinčių preparatų, savo veidus drįso pridėti dvi pakankamai žinomos, ilgakojės, ilgaplaukės sporto trenerės. Sibutraminas Europos Sąjungoje uždraustas dėl didelių sąsajų su širdies smūgiais, insultais, pavojingai padidėjusio kraujo spaudimo – o tuose ir panašiuose papilduose galima aptikti ir dar pavojingesnio gėrio.

Kai išsivėmimas po valgio sutartinai laikomas liga, sutrikimu, tyčinis viduriavimo sukėlimas su šypsenomis pristatomas maža mergaičių paslaptėle lygesniam pilvukui. O kur dar besaikiai lūpų pūtimai, veido lyginimai, iki kol dingsta bet kokia mimika – tai ne taip ir reta ir tarp Lietuvos elito bei paprastųjų žemės gyventojų.

Taigi, kai šitoje gražuolių žemėje atsirado teigiamo kūno priėmimo judėjimas, body positivity, kurio pagrindinis siekis – leisti žmonėms be sikspeko gyventi gyvenimą, kaip ir buvo galima tikėtis, sukilo gražuoliai, rėkdami „nesveika!”. Susirūpino svetimų žmonių sveikata, kaip ir dera save gerbiantiems svetimų gyvenimų išmanytojams. Kaip manote, kas yra seniausia pasaulio profesija – prostitucija ar svetimo gyvenimo išmanymas?

Nors judėjimas ir, norėčiau pavadinti, gyvenimo būdas, prasidėjo kaip storų žmonių palaikymo forma, šiandien jis tapo tiesiog žmogaus, jo kūno ir visų kūnui būdingų savybių priėmimo pagrindu. Celiulitas, rinkės, kūno plaukai, pilvo išsipūtimas po dienos dėl suvartoto maisto ir skysčių, skirtingi kūno tipai – nuo obuolio iki stačiakampės moteriškos figūros, skirtingi ūgiai, žili plaukai, raukšlės ar tiesiog matomos veido poros, o ne kompiuterio pelyte nulyginta oda, labiau primenanti kambario sieną, o ne gyvo žmogaus kūno dalis. Apie visa tai ir dar daugiau kalba kūno priėmimo judėjimas – jis sako, kad būti gyvu žmogumi yra gerai ir pakankama, o sukurti grožio standartai dažnai yra nerealistiniai, nesveiki, o kai kada – tiesiog gryna iliuzija, po kuria slepiasi arba kompiuteriniai grožio filtrai, arba savęs sekinimas. Judėjimas sako labai paprastą dalyką: leiskite žmogui būti žmogumi, o ne gėdinkite už tai.

Norėčiau pridėti, kad judėjimas niekada neskelbė, kad antsvoris pats savaime yra sveika. Žmonės, raginantys priimti savo kūną, kalba apie tai, kad mes neturėtume spręsti apie kito žmogaus sveikatą, nes nesame tų žmonių gydytojai, nesiremiame jokiais tyrimų rezultatais ir apskritai nežinome, kokiame gyvenimo etape tas žmogus yra. Norima pabrėžti, kad tokių formų, kokių žmogus yra šiuo momentu, jis yra pakankamas ir tinkamas gyventi: eiti maudytis į viešas vietas, dėvėti šortus, šokti, eiti į sporto klubą, valgyti viešose vietose, darbintis į bet kokias trokštamas vietas, kol jos atitinka žmogaus kompetencijas, būti stilingu, fotografuotis ir, dėmesio, netgi jaustis gražiu, o ne rautis plaukus, kaip mūsų šalyje populiaru, stenant, kad esi baisus ir storas. Ir tai daryti nesulaukiant pašaipos bei smerkimo.

Pašaipos, smerkimo, komentavimo ir apskritai kažkokio dėmesio neturėtų sulaukti ne tik stori žmonės – neturėtų sulaukti ir itin liekni, kuriems dažnai be kaltės jausmo stumiamas raginimas pavalgyti ir juokaujama, kad yra tokie ploni, jog tuoj perlūš pusiau. Judėjimas teigia, kad tokie komentarai tiek į vieną, tiek į kitą pusę yra nepageidaujami dėl tų pačių priežasčių – jų kūnas yra pakankamas gyventi ir tai daryti jau dabar, o visa kita – ne jūsų reikalas, ponai tobulybės. Taigi, ar tai svetimas didelis užpakalis, ar ilga nosis, o gal plonos lūpos, drebančios šlaunys ar jums neįprasta apranga, kokios jūs pats nesirinktumėte – ne jūsų reikalas. Tiesiog ne jūsų reikalas ir jokių „bet“ – įskaitant „nesveika“, „nutukimas sukelia diabetą“, „nutukimas yra viena pagrindinių ankstyvos mirties priežasčių“. Nes visų pirma – viskas kur kas sudėtingiau, visų antra – vis tiek ne jūsų reikalas.

Vadovaujantis JAV statistika, pirmoji ir daugiausiai mirčių sukelianti priežastis yra širdies ligos. Antroji – įvairiausi vėžiai. Trečioji – lėtinės apatinių kvėpavimo takų ligos. Tada eina kraujagyslių ligos ir insultai, dešimtuke yra ir plaučių uždegimai bei gripo komplikacijos, inkstų ligos, taip pat savižudybės. Be jokios abejonės, daliai ligų ir jų komplikacijų įtakos gali turėti antsvoris arba nutukimas, tačiau ne tik arba nebūtinai. Yra dešimtys kitų veiksnių, kurie tiesiog ne tokie vizualiai pastebimi, kaip kūno svoris, ir turi tiek pat, o kai kada net ir daugiau įtakos ligoms ir mirtingumui. Pavyzdžiui – nesitikrinimas prevenciškai. O čia mes, lietuviai, pirmaujame. Lietuvoje žmonės nuo 50 metų gauna nemokamą profilaktinę storosios žarnos vėžio diagnostiką. Moterys nuo 25 metų turi teisę į nemokamą gimdos kaklelio vėžio tyrimą kas tris metus. Moterys nuo 50 metų gali nemokamai kas du metus išsitirti dėl krūties vėžio. Vyrai nuo 40, o moterys nuo 50 metų pretenduoja į nemokamą tyrimą dėl širdies ir kraujagyslių ligų kartą per metus. Panašių programų yra ir daugiau, tačiau pastarosios programos pasiūlymu pasinaudojo vos 40 procentų šalies gyventojų, nors tarp mirties priežasčių ši – dominuoja ir pas mus. Tai ar toliau kalbėsime apie sveikatą, sveikuoliai jūs mano?

Atsispaudimai

O dabar visai sujauksiu jūsų protus. Prieš porą metų vedžiau renginį, kur buvo diskutuojama apie įvairiausias dietas. Kaip atsakinga moderatorė pradėjau tikrinti, kaip nutukimas koreliuoja su gyvenimo trukme įvairiausiose šalyse. Pavyzdžiui Japonija gali pasigirti ilgiausia vidutine gyvenimo trukme, siekiančia 85 metus, ir tikrai – nutukimas ten apima vos keturis procentus visų gyventojų. Tiesa, tai nėra mažiausią nutukimo procentą turinti šalis – mažiausias jis Vietname ir Bangladeše – šalyse, kurios šiaip jau negali pasigirti ypatingai gera gyvenimo kokybe. Tačiau, pavyzdžiui, Italijoje vidutinė gyvenimo trukmė siekia 84 metus, taigi, ne ką mažiau nei Japonijoje, o nutukimas siekia beveik 20 procentų.

Mano išvados neskatina nutukimo ir jo neidealizuoja, tačiau gyvenimo trukmė, nors gali priklausyti ir nuo svorio, tačiau, panašu, labiausiai priklauso tiesiog nuo gyvenimo kokybės. Ir atrodo, kad gyvendami kokybiškai italai ilgiau nugyvena būdami storesni nei visai nenutukę Bangladešo gyventojai. O gyvenimo kokybė, patikėkite manimi, susideda ir iš emocinio komforto, savęs priėmimo ir tiesiog smagaus, gero gyvenimo. Todėl iš esmės šaipydamiesi iš kitų žmonių kūno, kišdami jiems sveikatą kaip argumentą, greičiau jų sveikatai kenkiate nei padedate. Išimtys taikomos konkretaus žmogaus konkrečiam gydytojui, tačiau jei jūs nesate tas gydytojas, į kurį kreipėsi pacientas, o greičiausiai ir gydytojas apskritai, nuo bet kokių komentarų galėtumėte susilaikyti.

Atsimenate posakį „sveikame kūne – sveika siela“? Iš tiesų poetas Juvenalis sakė ne visai taip. Jis sakė besitikintis, kad sveikuose žmonių kūnuose ir jų sielos bus tokios pačios sveikos. Kitaip sakant, pabrėžė, kad svarbu sielos sveikumas ir kad sveikas kūnas dar negarantuoja sveikos sielos, o gal dažnai net slepia sergančią sielą.

Rūpinkitės savo sielomis. Rūpinkitės ir kūnais, bet ne varžydami save dėl madų, suformuotų stereotipų ir įvaizdžių. Niekas nesakė, kad sulieknėti, o gal priaugti svorio yra blogai – blogai yra tai daryti nesveikais būdais arba galvoti, kad nesi vertas gero gyvenimo jau dabar. Ir blogai gyventi svetimų žmonių gyvenimus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (267)