Deja, sentimentai ar „bet jis tiek kainavo“ dažnai mums pakiša koją ir spintoje vis dar guli apdulkėjęs stambaus mezgimo raudonas golfas iki bambos, įsigytas 2004 metais. „Bet juk tikra vilna!“...

Šiandien pasistengsime aptarti, kaip iš esmės galima išvengti nevykusių pirkinių ir ką daryti, jeigu jų jau esame prisisandeliavę.

Esu tikra, kad esminę klaidą jau padarėte – spintoje esate paskyrę mažiausiai lentyną kadaise nešiotiems drabužiams. Tikitės, jog jie vėl grįš į madą; planuojate juos devėti darže; tikitės, jog numetę „gelbėjimosi ratą“ suknelė vėl guls it nulieta. Neguls. Negrįš. Nedevėsite.

Metas išsižadėti iliuzijų ir imtis veiksmų. Drabužius, kurie jums per ankšti, nebemadingi ar tiesiog jaučiatės padarę klaidą juos įsigiję („neprilipo“), atiduokite į labdarą ar parduokite internetiniuose drabužių turgeliuose.

Pirmuoju atveju padarysite gražų darbą ir pasitarnausite visuomenei, susirinksite vieną kitą karmos tašką, o drabužiai nedulkės ir atliks tikrąją savo paskirtį. Antruoju – prisidursite vieną kitą (jeigu apdaras naujas ir geros būklės – gal netgi daugiau) eurą kavai.

Spintoje pasilikite atskirą skyrelį kito sezono rūbams, kuriuos dar nešiosite; jokiu būdu jų nekabinkite drauge su esamo metų laiko drabužiais – taip apsisunkinsite sau darbą kasdien ieškodami, ką apsirengti.

Patariu susikabinti labiausiai nešiojamus, drauge derančius drabužius, iš kurių galėsite susikurti bent penkis derinius. Likusius, tačiau dar nepasenusius morališkai ir nešiojamus, patariu susilankstyti ar pakabinti į kitą spintos galą – žinosite, kad jie yra, kai prireiks, tačiau nesimaišys su labiausiai dėvimais.

Tokį drabužių persidėliojimo ritualą atlieku kas 1-2 savaites arba įsigijusi naujų apdarų. Jeigu spinta nėra didelė - jus išgelbės taip tinklaraštininkių mylima metalinė kabykla – ant jos susikabinkit savo nešiojamiausius derančius drabužius, kuriuos visada matysite prieš akis savo kambaryje, o likusieji spintoje kantriai galės palaukti savo eilės.

Kai jau „prasišluosite“ garderobą ir pamojuosite tam nelemtam vilnoniniam golfui, nekartokite senų klaidų ir drauge pasimokykime, kaip išvengti netikusių pirkinių.

Visų pirma, atsižvelkite į savo piniginę – ar ši jums leidžia įsigyti brangią šį sezoną madingą gelėtą mažytę rankinę? Jei jaučiate, kad dėl to turėsite vėliau susiveržti diržus, verčiau pataupykite – kitu atveju jus ne vien persekios sąžinės graužatis, o kitą ar dar kitą vasarą spintoje dulkės nenešiojama ir nebemadinga, tačiau tokia brangi rankinė, su kuria atsisveikinsite tik kai šią užpuls kandys – juk bus gaila išmesti, kai kadaise jai išleidote paskutinius savo pinigus.

Investuokite į lengviau derinamus, greitu metu neatsibosiančius ir neatgyvensiančius aukštos kokybės apdarus – ypač didelį dėmesį skirkite rankinėms, batams, odos dirbiniams, gal net ir džinsams, apatiniams drabužiams bei aksesuarams.

Tai yra daiktai, kurie jums tarnaus kasdien, jie turi būti ne vien gražūs, bet ir funkcionalūs, dėl to verta jiems išleisti stambesnę sumą pinigų. Jei galite sau leisti, džiaukitės gyvenimu ir pasilepinkite ne vien juoda ar ruda universalia rankine – mėgaukitės gražiu, margu ir ryškiu brangiu daiktu nesvarstydami, ar kitą sezoną šis nebus visiška atgyvena, tačiau neprisiriškite ir nebijokite atsisveikinti, kai jis jums pabos.

Šiek tiek mažiau verta sukti galvą dėl kitų aprangos detalių. Suknelės, palaidinės, megztukai, marškinėliai tikrai gali būti pigesnių brand'ų. Šie drabužiai atsibosta gana greitai, daug greičiau susidėvi, ir įmantresni iš mados išeina per vieną-du sezonus, be to, išleidus kuklią sumą drabužiui emociškai daug lengviau jį atiduoti ar išmesti.

Nebijokime atsisveikinti su atgyvenusiais drabužiais, nepatingėkime kas kelias savaites susitvarkyti savo garderobų, nepagailėkime pinigų investicijai į kokybiškus kasdien nešiojamus ir funkcionalius daiktus, tačiau drauge leiskime sau mėgautis greitąja visiems prieinama mada, nesukant galvos, ar suknutė už 10 eurų tarnaus kitą vasarą. Neįtikėtina, kaip greitai prašviesės vaizdas spintoje ir kaip palengvės jūsų rytai, pamiršus visiems pažįstamą klausimą „ką šiandien rengtis“!

Daugiau Kristinos tekstų skaitykite www.tryon.lt.