– Sakykite, ką šis apdovanojimas reiškia jums?

– Manau, būti pripažintai ir įvertintai kaip vienai geriausių didžiausios pasaulio viešbučių grandinės vadovų yra reikšmingas įvertinimas ir pripažinimas ne tik man, bet ir viešbučiui bei visai jo komandai. Tai, kad mus pastebėjo ir išrinko kaip geriausią iš 1264 viešbučių yra tikrai didelis laimėjimas. Man asmeniškai – tai tiesiog svajonės išsipildymas ir patvirtinimas, jog einu teisingu profesiniu keliu. Žinoma, taip pat tai ir didelė atsakomybė, skatinanti nesustoti ir siekti dar daugiau.

– Papasakokite apie save: iš kur esate kilusi, kokius mokslus baigėte ir kaip galiausiai atsidūrėte vadovaujančiose pareigose?

– Esu kaunietė, mokykloje man labai patiko ir puikiai sekėsi matematika, skaičiai, todėl kryptingai pasirinkau studijuoti finansų vadybą Kauno Technologijų universitete. Studijuodama įsivaizdavau, kad dirbsiu banke, todėl, kad dar tvirčiau jausčiausi šioje srityje, tame pačiame universitete baigiau ir finansų valdymo magistrantūrą.

– Apie kokią profesiją svajojote vaikystėje?

– Vaikystėje su šeima trejus metus gyvenau Norvegijoje (mano tėtis turėjo darbo kontraktą). Dideli prekybos centrai, kokių tuo metu dar nebuvo Lietuvoje, man atrodė kaip didžiausias svajonės išsipildymas. Vadovauti tokiai tviskančiai parduotuvei, mano vaikiškomis akimis, buvo svajonių profesija. Gyvendama Norvegijoje mačiau kitokį gyvenimą – man, mokinei, tuo metu įspūdį darė ne tik prekybos centrai, bet ir žmonės, nes jų požiūris į daugelį dalykų buvo kitoks nei mūsų.

– Šiandien vadovaujate prabangiam viešbučiui Vilniuje. Kokia buvo pradžia šios karjeros?

– Mano karjera nuo pat pradžių labai kryptingai klostėsi. Studijų metais pagal studentų mainų programą išvykau į JAV padirbėti ir pakeliauti. Tai ir buvo mano pirmoji patirtis viešbučių versle. Dirbdama viešbutyje turėjau galimybę bendrauti su daugybe žmonių iš tolimiausių pasaulio kampelių, su kardinaliai skirtingu požiūriu į tuos pačius dalykus, kultūriniais skirtumais, norais ir poreikiais. Buvo nepaprastai vertinga ir įdomu stebėti, kaip dirba profesionalai. Būtent tada supratau, koks svarbus yra klientas ir kiek daug įtakos verslui gali turėti jo patirtis ir atsiliepimai. Tada ir pajutau, kad šis darbas man teikia didžiulį malonumą. Man ir dabar svarbus bei nuoširdžiai rūpi kiekvienas svečias – kaip jį pasitiksime ir kaip išlydėsime, kokias akimirkas jam sukurs viešbučio aplinka. Jau tada supratau, kad man patinka kurti šventę kitiems, stebinti ir padaryti viską, kad svečiai išsivežtų kuo geriausius prisiminimus ir, progai pasitaikius, vėl grįžtų ar rekomenduotų mūsų viešbutį kitiems..

Sigita Rudzevičienė

– Ar savo karjeroje buvote susidūrusi su kokiais nors stereotipais apie moteris vadoves? Kokie jie buvo?

– Lietuvoje yra daug nepaprastai iškilių moterų tiek politikos, tiek verslo srityse, tačiau vis dar gajūs ir stereotipai, jog moterims kur kas geriau sekasi namuose nei versle. Ne kartą esu išgirdusi nuostabą, kaip turėdama šeimą galiu vadovauti viešbučiui, kuriame veiksmas vyksta 24 valandas per parą. Būna ir man tokių situacijų, kai atėjus į susitikimą, vis dar matau kažko ieškančias pašnekovo akis ir nebylų klausimą: kada ateis viešbučio vadovas.

– Dirbate tarptautinėje komandoje, koks požiūris į moteris-vadoves yra svetur, palyginus su Lietuva?

– Mūsų korporacija jau prieš dvidešimt metų buvo viena pirmųjų JAV skatinusi ir rėmusi moteris lyderes ir yra laimėjusi ne vieną pasaulinį apdovanojimą už moterų lyderystės skatinimą. Ši kompanija taip pat yra gerai žinoma kaip lygių teisių kompanija, kuri 2020 m. buvo apdovanota už tai, jog joje vadovaujančias pareigas užima lygiai tiek pat vyrų ir moterų (TOP10 Executive Women).

Man asmeniškai svarbu, kad kompanija, kurioje aš dirbu, ypatingai pabrėžia vyrų ir moterų balanso vertę vadovų komandoje, skatina moterų lyderystę, nes tiki jų prigimtiniais gebėjimais. Ir aš galiu pasakyti, kad moterys dažniau siekia bendrumo jausmo, harmonijos darbe – jos labiau nei vyrai pasižymi empatiškumu, geba išklausyti ir išgirsti problemas. Praeitais metais virtualiai vykusioje geriausiųjų apdovanojimų konferencijoje tuo įsitikinau savo akimis. O Lietuvoje mane vis dar stebina situacijos, kai verslo konferencijos pranešėjų sąraše dominuoja vyrai – dažniausiai iš 15 pranešėjų net 12 būna vyrai. Panašias tendencijas pastebiu ir su aukščiausio lygio vadovais.

– Ar iš tiesų moteriai reikia dirbti daugiau nei vyrui, norint pasiekti tokių rezultatų?

– Negalėčiau teigti, kad tikrai daugiau, nes sunku tokius dalykus pamatuoti. O norint pasiekti gerų rezultatų, reikia daug ir sąžiningai dirbti abiejų lyčių atstovams. Kalbant apie moteris, galėčiau atkreipti dėmesį į tai, kad moterys turi gerokai mažiau pasitikėjimo savimi nei vyrai. Tyrimais įrodyta, kad siunčiant gyvenimo aprašymą į pageidaujamą darbo vietą ar aukštesnę poziciją, moterys savo gyvenimo aprašymą siunčia tik tada, jei ji atitinka bent jau 5 punktus iš 7, o vyrai – kai atitinka bent 2 punktus. Todėl labai norėčiau paskatinti moteris būti drąsesnėmis bei aktyvesnėmis. Rasti mėgstamą veiklą, atskleisti savo potencialą ir drąsiai žengti pasirinktu karjeros keliu.

Sigita Rudzevičienė

– Kuo jums patinka šis darbas?

– Viešbučių verslas dėkingas tuo, kad suteikia neribotas galimybes: čia dirbant galima sutikti ir pažinti įvairiausių profesijų žmonių iš viso pasaulio, plėsti žinias, patirtis ir išgirsti begalę įkvepiančių istorijų. Visiems rekomenduočiau rinktis profesiją ne pagal tai, kas tuo metu yra populiaru ar geriausiai apmokama, o pagal savo talentus ir pomėgius.

– Kokios jūsų pačios savybės jums padeda vadovauti dideliam kolektyvui?

– Aš manau, kad svarbiausia gyvenime yra atrasti savo mėgstamą veiklą, tuomet įkvėpimas ir pozityvumas bus kasdieniniai palydovai. Kiekviename iššūkyje visada stengiuosi įžvelgti nors lašelį galimybių, pasisemti patirties, išmokti pamokas ir su šypsena eiti toliau. Žmones, o ypač savo komandos narius, visada skatinu žengti toliau, mokytis ir tobulėti. Mano, kaip lyderio, svarbiausia pareiga – skatinti ir įkvėpti komandą kiekvieną dieną daryti kažką geriau negu darėme vakar. Dirbti su manim nėra labai patogu ar lengva, bet iššūkiai praplečia akiratį ir išmoko daryti daugiau, geriau, greičiau, išmaniau. Taip pasiekiami rezultatai darbe ir tuo pačiu auginama asmenybė. Puikiai žinau, kad tai, ką darome, turi didesnį poveikį negu tai, ką sakome.

– Kokių turite pomėgių? Kaip atsipalaiduojate po darbo dienos?

– Pastaruoju metu jaučiu poreikį dalintis žiniomis, tad po darbo viešbutyje skiriu savo laiką būsimų viešbučių specialistų mokymui ir ugdymui – dėstau Socialinių Mokslų Kolegijoje (SMK) „Viešbučių organizavimą“. Manau, kad tai tiek man, tiek studentams įdomi ir vertinga patirtis: stebiu jaunimo kelią link svajonių ir turiu galimybę prie jų prisidėti – įkvėpti ir išmokyti, o jie gauna praktinių žinių, patarimų ir įžvalgų tiesiai iš savo srities profesionalo. Kiti mano pomėgiai skirti pasaulio pažinimui ir naujų pojūčių tyrinėjimui – mėgstu keliauti, pažinti naujus skonius, išbandyti naujoves, skaityti, klausyti, mokytis.

– Ar keliaudama esate reikli viešbučių personalui. Kokias klaidas pirmiausia pastebite?

– Niekada neieškau klaidų, o tiesiog stebiu ir vertinu bendrą atmosferą. Dažniausiai atkreipiu dėmesį į detales, nestandartinius sprendimus ir aptarnavimo niuansus. Mėgstu tiesiog sėdėti viešbučio vestibiulyje ir stebėti aplinką, svečius – ten lengviausia pajusti tikrą viešbučio dvasią.

– Kokiomis viešbučio privilegijomis pati paprastai pasinaudojate ir kitiems tai patartumėte?

– Kadangi atstovauju didžiausią pasaulyje viešbučių grandinę, visada naudojuosi būtent šio tinklo darbuotojams teikiamomis privilegijomis – specialia kaina nakvynei bei kitoms paslaugoms. Prieš užsakant viešbutį, pirmiausia patarčiau perskaityti realius svečių atsiliepimus apie jį. Šiais laikais žmonės labai atviri – drąsiai dalijasi tiek gerais, tiek blogais atsiliepimais.

– Kaip dėl šeimos? Ar darbas netrukdo santykiams su artimiausiais žmonėmis?

– Mano abu vaikai jau nemaži. Dukrai – šešeri, o sūnui – trylika. Jie abu labai aktyvūs, smalsūs. Sūnus šiemet dalyvavo ir laimėjo TV žinių viktoriną „Lietuvos Tūkstantmečio vaikai”. Labai didžiuojuosi šiuo jo pasiekimu. Mano visa šeima serga viešbučių ir kelionių „liga“ ir man labai pasisekė, kad vaikai yra didžiausi mano viešbučio gerbėjai, kartu su manimi ieškantys naujų idėjų ar kūrybingų sprendimų. Planuodami atostogas visi kartu renkamės viešbučius, skaitome apie juos atsiliepimus, o nuvykę būtinai stebime visus aptarnavimo niuansus, diskutuojame, o geriausias patirtis parsivežu ir pritaikau praktikoje.

– Vis dėl to ne paslaptis, kad karjera reikalauja daug laiko, ką tenka paaukoti dėl darbo?

– Viešbutis dirba 24 valandas per parą, todėl ir reikalauja nuolatinio įsitraukimo. Būna ir taip, kad tenka paaukoti šeimai skirtus vakarus ar savaitgalius. Tačiau besišypsantys svečiai, jų rekomendacijos, gražūs komentarai, tarptautiniai įvertinimai viską kompensuoja ir motyvuoja siekti geriausių rezultatų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt