Į sceną K. Meidė žengė nešina dėže, kurioje, kaip vėliau paaiškėjo, buvo penki gyvenimo pamokų simboliai: žiedas, telefonas, kalendorius, kiaušinių dėžutė ir buteliukas kūdikiui. „Į šią dėžutę susidėjau viską, kas, manau, kad mano gyvenime atsitiko svarbiausia. Tai pamokos, kurias išmokau“, – žiūroves intrigavo moteris.

K. Meidė pripažino, kad labai dažnai girdi kitus kalbant, kad kažkam pasisekė atsidurti tinkamu laiku ir tinkamoje vietoje, ar pasisekė dėl to, kad turi pažinčių.

„Labai dažnai su tuo susidūriau ne tik girdint apie kitus, bet ir apie save pačią. Taip kalbėjo artimiausi žmonės, kurie buvo šalia ir matė, kiek jėgų buvo įdėta. Nuoširdžiai pasakysiu, aš netikiu sėkme. Nėra sėkmės, yra efektyvumas. Jeigu jums pasisekė, tai labai gerai atsukite atgal istoriją ir pagalvokite, kokį drąsų sprendimą priėmėte, kiek labai tikėjote, kiek savęs atidavėte, kaip sunku kartais buvo, kaip rankos svirdavo ir kaip atsikeldavote, ir eidavote su nauja energija“, – pasakojo moteris.

Prieš kurį laiką K. Meidei bei kitiems tėvams teko mokyklos auklėtojos užduotis parašyti laišką savo dvyliktokams vaikams: „Pirma mintis buvo parašyti, kaip myliu ir kuo didžiuojuos, o vėliau pagalvojau, kad reikia pasidalinti pamokomis, kurias išmokau ir kurios man padėjo. Tos pamokos atgulė ant popieriaus ir tapo man labai brangios.“

Pirma pamoka

Kai mylimas vyras priklaupia ir jums pateikia pasiūlymą, ką dažniausiai pasakote? Ar tą patį atsakote, kai gyvenimas jums siūlo galimybes? 20 metų dirbau finansiniame sektoriuje, buvau regiono vadove, viskas okay, man pasiūlo pereiti į „Eurovaistinę“ ir vadovauti verslui, kurio net nesuprantu... Ar teko patirti jausmą, kai pasakai „taip“ ir nesigręžioji atgal, bet naktį pabundi ir net oro negali įkvėpti, nes baimė taip gniaužia kvapą? Tas mano žingsnis ir buvo toks, kad man nuo baimės užimdavo kvapą. Mūsų protas mėgsta komfortą ir jei turi saugią aplinką ir kažką reikia joje pakeisti, tai dažniausiai smegenys priverčia abejoti. Mano pirmoji pamoka, mielos moterys, sakykite „taip“ visoms galimybėms, kurios pasitaiko jūsų kelyje. Tai gali būti mažos galimybės, jūs nežinote į kokį susitikimą nuėjusios gausite tokį pasiūlymą, kad nueisite ten, kur dabar net neįsivaizduojate. Ar bus lengva? Ne. Gal net reikės mokytis daugiau nei prieš tai mokėtės.

Antra pamoka

Praėjusių metų sausį vaikščiojau po Vilniaus Akropolio „Maximą“ ir man šovė tokia mintis: šitiek prekių, šitiek visko, jei reikėtų vadovauti šitam verslui – nežinočiau nuo ko pradėti. Lygiai po savaitės gaunu šitą pasiūlymą ir pasakau „taip“.

Darant labai svarbų sprendimą niekada iš šalies negavau daug palaikymo. Kadangi tai žinojau, aš niekam neskambinau, nes visi atsakymai yra mūsų viduje. Moterys kaip niekas kitas turi didžiausią intuiciją, tad pirmas skambutis turi būti sau. Jei nerandate sprendimo iškart, tai palaukite kitos dienos. Dažnai sakau: duokite man naktį, jei reikia priimti svarbų sprendimą.

Jei tikrai reikia pasitarti, tai gerai pagalvokite, kam skambinti. Jei norite išsaugoti šeimą – neskambinkite draugei, kuri du kartus išssikyrė. Jei norite išsaugoti verslą – neskambinkite mamai, kuri 30 m. dirba toje pačioje įmonėje ir verslą jos laikais vadino spekuliacija.
Jei intuicija sako, kad tai yra tavo kelias, tai tau būtina tai daryti. Atsiminkite, pirmas skambutis turi būti sau.

Trečia pamoka

Mes negalime užstrigti praeityje. Jei padariau blogą sprendimą, šiandien darau kitą. Jei kažką įskaudinau, tai nuėjau ir atsiprašiau. Iš praeities be galo svarbu išmokti pamokas, bet uždariau tas duris ir einu toliau. Sulaukiu klausimų ar nesigailiu to ar ano, mielosios, aš nieko nesigailiu. Jei tada padariau tokį sprendimą, tai jis buvo pats geriausias tuo metu. Jei šiandien manau, kad netinkamas, tai padarau kitą, bet neeikvokime laiko praeičiai, ji jums nebepriklauso. Sprendimus priiminėjate į ateitį, jūsų energija nukreipta į tai, ką kuriate.

Ketvirta pamoka

Aš kaip vadovė darau nusikaltimą nors viena diena ilgiau laikydama žmogų ten, kur jis netinkamas. Įsivaizduokite pardavimų vadybininką, kuris visą dieną turi aktyviai pardavinėti telefonu, bet jis – uždaras žmogus ir jam žygdarbis pasakyti daugiau nei du sakinius. Kaip manote, kaip jam sekasi? Aš kaip vadovė laiku nepamačiau tų savybių ir nepadariau sprendimo. Žinot kaip tuomet atsitinka? Po trijų mėnesių mes lygiai taip pat išsiskyrėme ir liko nuoskauda, nes abu labai stengėmės.

Visi turime įgimtas savybes, jei man kas lieptų būt teisininke ar būti atidesnei detalėms, tai bijau, kad turėtume nuostolių. Šventai tikiu, kad kiekvienas kažkur esame labai geras, kai tai panaudojame, viskas einasi geriau. Ir pačiam darbuotojui, ir man kaip vadovei reikia laiku suprasti, kad visi kiaušiniai „turi būt savo dėžutėje“

.

Penkta pamoka

Kūdikis negali priimti sprendimų, juos priima tėvai. Žmogus užauga kai priima sprendimus ir prisiima atsakomybę už juos. Kai kyla mintys apkaltinti tėvus, valdžią, orą ar dar ką nors iš aplinkos, aš visada atsimenu, kad turiu galimybę rinktis. Kartais nepadaryti sprendimo irgi yra sprendimas, bet jis yra mano ir žinau, kad tuomet mano ir atsakomybė.

Mano mama yra gydytoja ir kiek save atsimenu, tai gyvenimo kelias man buvo nubraižytas. Gydytoja – labai prestižinė specialybė, negėda niekam pasakyti, tas kelias nuoseklus ir visiems žinomas. Atsimenu, laikiau baigiamuosius mokykloje ir uždaviau sau klausimą – ar tai mano kelias? Atsakiau sau „ne“ ir dabar džiaugiuosi, kad man užteko drąsos tą „ne“ pasakyti garsiai. Patikėkite manimi, namie buvo karinė padėtis, bet aš pasirinkau savo kelią. Aš negaliu niekam nieko pasakyti, nes tai mano kelias, niekam negaliu papriekaištauti, nes tai buvo mano pasirinkimas.

Negaliu suprasti 50-ies metų žmogaus, kuris sako, kad jis dirba tai ko nemėgsta, nes kažkada tėvai privertė studijuoti ne tai, ką jis norėjo. Aš manau, kad jis turėjo gerus 30 metų studijuoti tai, ką norėjo. Patys kurdami savo gyvenimą, priimdami ar nepriimdami sprendimų, patys ir nugyvename savo gyvenimą.

Kristina Meidė

Pranešimo pabaigoje K. Meidė dar kartą ragino moteris įsiminti pirmąją pamoką ir atsiminti, kad jos – gerokai stipresnės nei kartais apie save galvoja.

„Patikėkite, kiekvieną dieną gyvenimas įvairiausiomis formomis prieš jus priklaupęs ant vieno kelio ir siūlo jums begales galimybių. Pirmoji pamoka pati svarbiausia, kai matote gyvenimą, klupinti su žiedu rankoje, sakykite jam „taip“.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (168)