Išvažiuoti svetur neplanavo

„Kaip dabar atsimenu, buvau truputį chuliganas – man rūpėjo paniatkės, mašinos, savęs reprezentacija, draugai. Neturėjau jokių minčių apie išvažiavimą svetur. Prisimenu, važiavau su savo chuliganišku BMW pro prekybos centrą ir žmona paklausė: „Gal norėtum važiuoti į užsienį gyventi?“ O aš nukirtau: „Ne, man geriausia Lietuvoje“, – šiandien prisimena Modestas.

Modestas Dubininkas

Kai jo žmona pradėjo modeliauti Lietuvoje, jai labai gerai sekėsi, šią veiklą pasiūlė išbandyti ir Modestui. Nors iš pradžių grafinį dizainą studijavusiam vaikinui tai pasirodė nepriimtina, galiausiai jį pavyko įkalbėti. „Važiuodavau kartu su ja į fotosesijas, matydavau, kaip ji dirba, kartais paprašydavo, kad ir mane nufotografuotų. Po truputį pradėjau kurti savo portfolio. Kartą susitikome su žmonos drauge, kuri papasakojo apie modelių gyvenimą svetur. Pirmiau į tai žiūrėjau skeptiškai, netikėjau, kad galėčiau būti modeliu, todėl pradėjau kurti planą B. Galvojau, žmona dirbs, aš turėsiu kažką veikti. Agentūra pasiūlė darbą Kinijoje, sutiko apmokėti tris mėnesius. Tai buvo puiki galimybė nemokamai pakeliauti. Nutariau važiuoti ir šią patirtį įamžinti vaizdo kameroje. Tai buvo mano startas videografijoje“, – pasakojo pašnekovas.

Modestas Dubininkas

Kultūrinis šokas

Jauna pora viską pardavė, susikrovė lagaminus ir išvyko. „Buvo streso, jaudulio, nežinojome, kas mūsų laukia. Net ir draugai Lietuvoje prieš mums iškeliaujant sakė, ką jūs ten darysite“, – pasakojo Modestas.

Nerimas pasitvirtino jau pirmosiomis valandomis, atskridus į Šanchajų. „Mus turėjo pasitikti. Neturėjome nei telefono, nei interneto. Niekas mūsų nepasitiko kelias valandas, pradėjome panikuoti. Paskui paaiškėjo, kad agentūra tikėjosi mūsų atvykstant tik kitą dieną...“, – pasakojo vaikinas.

Modestas Dubininkas

Dvidešimties aukštų viešbutyje jiedu gavo nediduką kambarį. Tame pačiame aukšte gyveno kiti modeliai. Kitą dieną nuvyko į agentūrą, kur juos išmatavo. Deja, naujienos nenudžiugino: pasirodo, Modestas buvo per aukštas kinų rinkai. Maksimalus modelio vyro ūgis yra 191 cm, o jis – 195 cm. Jam buvo pasiūlyta dirbti renginiuose, nes drabužiai, skirti katalogams, jam būtų per maži.

„Už poros valandų išvažiavome į atranką. Kartu su kitais modeliais susėdome į sunkvežimį ir išvykome. Sėdim, nežinom, ko laukti, neįsivaizdavom, ką turime daryti. Pirmiausia susipažinau su rusų modeliu Koste, jo anglų kalba buvo labai laužyta, kalbėjau pusiau angliškai, pusiau rusiškai. Jis turėjo daug patirties, daug papasakojo. Dar susipažinome su ukrainiečių pora, su kuria iki dabar bendraujame“, – apie darbo pradžią Kinijoje pasakojo Modestas.

Modestas Dubininkas

Jis prisipažįsta, kad pirmą savaitę patyrė kultūrinį šoką. „Anglų kalbos gerai nemokėjau, kinai irgi prastai kalbėjo angliškai, todėl buvo labai sunku juos suprasti. Pirmą savaitę norėjau iš savo pinigų pirkti bilietus į Lietuvą ir grįžti. Kiekvieną dieną apie tai kalbėdavau žmonai“, – prisimena vaikinas.

Per dieną – 5-6 atrankos

Vis dėlto jauna šeima į Lietuvą taip greitai negrįžo ir šiandien tuo džiaugiasi. „Prisimenu vieną situaciją. Važiavome į atranką, gaunu žinutę, kad turiu išlipti, išsikviesti taksi ir važiuoti į kitą vietą. Pasakė adresą, telefono numerį. Išlipau, pasigavau taksi, taksistas kažką pasakoja, aš nesuprantu nė vieno žodžio. Atvažiavau, paskambinau duotu numeriu. Jeigu man ir taip buvo sunku suprasti laužytą kinų kalbą, telefonu suprasti – dar sunkiau. Pamačiau, dar tris modelius – juos atpažinti lengva: aukšti, gražūs. Paklausiau, kur čia atranka, viską paaiškino. Pasibaigus šitai atrankai, važiavau į kitą...“, – gyvenimo kasdienybę pasakojo Modestas.

Modestas Dubininkas

Per dieną jis sudalyvaudavo 5-6 atrankose. Šanchajuje rinka yra beprotiškai didelė, bet ilgainiui Modestas ėmė perprasti, kaip save tinkamai reprezentuoti ir „parduoti“. „Supratau, kaip veikia rinka, jau nebebuvau tas naujas veidas, mane pradėjo atpažinti klientai. Būdavo, kad net ir gatvėje atpažindavo. Pirmas mano svarbus darbas buvo su CK laikrodžiais, atranka buvo didelė, bet man pavyko ją pereiti“, – pasakojo vaikinas.

Agentūra Lietuvoje norėjo, kad jiedu po trijų mėnesių grįžtų namo, bet Modestas su žmona nusprendė dar padirbėti. „Antra mūsų kelionė buvo į Hangdžou – taip pat Kinijoje. Šita kelionė jau buvo dėl pinigų, važiavome uždirbti ir tai pradėjo motyvuoti. Trečioje kelionėje jau kėlėme savo sąlygas. Išsireikalavome, kad gyventume savo apartamentuose be kitų modelių“, – pasakojo pašnekovas.

Modestas Dubininkas

Anot jo, Kinijoje modeliai už valandą vakarėlyje gaudavo 60 eurų ir dar pilną stalą gėrimų.

Kodėl grįžo į Lietuvą?

Vis dėlto kad ir koks buvo smagus, o kartais ir sudėtingas gyvenimas Kinijoje, grįžti į Lietuvą jauną porą privertė netikėta žinia – kūdikis. „Aš turėjau daug sveikatos problemų, didelį stresą, nuovargį. Jaučiau apatiją, norėjau sėslaus gyvenimo. Nebuvo nuoseklumo, bėgdamas valgydavau. Šią mano būseną pakeitė žinia, kad žmona laukiasi, nurimau viduje“, – pasakojo Modestas.

Nors agentas jam buvo suplanavęs dar daugybę darbų ir norėjo dar mėnesiui jį nuskraidinti į Kiniją, Modestas užsiprašė nerealios sumos, todėl liko Lietuvoje. Tiesa, apsiprasti prie lietuviško gyvenimo ritmo ir aplinkos reikėjo laiko. „Po Kinijos Vilnius atrodė labai mažas, čia nelabai kas vyksta. Laikas pradėjo bėgti greičiau, kai atsirado rutina, kai žinome, kas diena po dienos mūsų laukia. Siekiame komforto, bet tas komfortas ryja laiką“, – pasakojo Modestas.

Modestas Dubininkas

Dar ir šiandien agentūros kartais jiems atsiunčia pasiūlymų, bet jų įgyvendinti Modestas jau neturi noro. Kaip pats juokauja – save modelių srityje jau laiko veteranu.

Jis prisipažįsta, kad grįždamas bijojo, kad Lietuvoje neturės ką veikti, bet troškimas gyventi ramiai ir sėsliai nugalėjo. „Pasiilgau Lietuvos, draugų. Norėjome dukrai suteikti stabilumo“, – sakė Modestas. Šiandien apie gyvenimą Kinijoje jam primena ne tik išmoktos gyvenimo pamokos, bet ir jo nuotraukos, kurias draugai randa „AliExpress“ tinklalapyje. Ir nors tokia patirtimi Modestas džiaugiasi, ramus gyvenimas tėvynėje – tai, ko jis negalėjo atsisakyti už jokius pinigus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)