„Žmonės prisimena jautrius, mielus, linksmus ir paprastus. Liūdna žinia ta, kad niekas neprisimena protingų, arogantiškų, teisingų ar visažinių. Niekas nemyli specialistų“, – šypsosi „Go Forward Academy“ lektorė.

Pasak A. Čepaitės, bendraujant svarbiausia iš tiesų domėtis kitu, tuomet ne tik klausysite, bet ir girdėsite: „Aš domiuosi reiškia, kad aš girdžiu. Reikia matyti ir vertinti situaciją ne iš savo, o iš pašnekovo pozicijos. Pamėginti suprasti pašnekovą: ne teisti, ne ginčytis su juo viduje, bet suprasti. Vieno savo mokytojo klausiau, ar galima vienaip ar kitaip daryti, jis man sako: „Žinoma, galima daryti, ką tik nori, jeigu darai iš meilės. Jeigu iš neapykantos – negalima nieko.“ Atrodo, labai paprasta, bet iš tikrųjų tai viena iš formulių, kaip kalbėti kasdienėje kalboje.“

Kaip išmokti girdėti? Tiesiog klauskite klausimų. „Jūs girdite kalbantį žmogų, klauskite, kas slypi už tos kalbos? Kitas žingsnis būtų stebėti, kaip jis tai sako, su kokia emocija jis tai sako. Galbūt žmogus kalba labai linksmai ar labai arogantiškus dalykus, o už viso to slypi skausmas? Dažnai mes nepamatome to skausmo, tad klauskime, kodėl žmogus taip sako? Net jei jis jus įžeidžia, kalba žiauriai, klauskime savęs, o kas už to slypi? Dažniausiai slypi jo paties skausmas“, – sako A. Čepaitė.

Adrija Čepaitė

Kitas itin svarbus dalykas – vystyti gebėjimą kituose žmonėse matyti gėrį, grožį ir nebijoti to sakyti.

„Mes labai dažnai pamatome kažką ypatingo arba net paprasto – gražią šukuoseną, puikią suknelę, tačiau einame pro šalį ir nepasakome. Kodėl? O juk kaip smagu gauti komplimentą! Nesakau, kad taip reikėtų nuolatos bendrauti, yra žmonių, kuriems sunku pasakyti komplimentus, bet bent jau reikėtų mokytis matyti kituose žmonėse tai, kas gražu, kas gerai. Nevertinti jų ir neteisti – tai yra pagrindinė taisyklė“, – įsitikinusi A. Čepaitė.

Pasak lektorės, labai svarbu suvokti, kad mes nežinome, ką kiti žmonės galvoja: „Labai dažnai mes mąstome taip: „Aha, jis galvoja tą ir tą, vadinasi, yra taip“, ir šnekame su žmogumi taip, lyg jis būtų jau tai pasakęs. Labai dažnu atveju tai netiesa. Jei mes iš tiesų turime abejonių, ką žmogus mąsto, klauskime, ką jis apie tai galvoja.“

Adrija Čepaitė

Ne paslaptis, kad daugelis stengiasi pasirodyti bei įtikti tiems, kuriais susižavi, tačiau A. Čepaitė įsitikinusi – vaidyba bendraujant toli nenuves, svarbu būti tikriems.

„Kai mes norime pasirodyti, mums atrodo, kad mūsų, tokių, kokie mes esame, neužtenka. Mes tiesiog stengiamės būti „aš + aš geresnis“. Tos pastangos visada atrodo apgailėtinai. Kaip nesistengti patikti, kaip būti savimi – tai yra iššūkis, ypač, jei tau patinka priešingos lyties atstovas. Tuomet sudėtinga būti savimi.

Aš manau, kad geriausias būdas yra nebijoti būti pažeidžiamu, klystančiu, abejojančiu, silpnu. Tiek vyrams, tiek moterims. Mums visiems svarbu tikrumas ir kuo mes būsime tikresni, tuo bendrauti vėliau bus lengviau. Manau, vaidinti vienas prieš kitą nereikėtų“, – sako A. Čepaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt