Erika prisipažįsta, kad pradėti verslą buvo nelengva, darė klaidų, trūko patirties, teisinių ir kitokių žinių. Tačiau visos sėkmingai juda į priekį. I. Marozienė sako, kad kurti verslą mokėsi ir prieš trisdešimt, ir prieš dvidešimt metų, ir vis dar mokosi net dabar. O naudingiausioji dalis – vertingi mokesčių ekspertės Rūtos Bilkštytės patarimai pradedantiems ar ketinantiems pradėti savo verslą.

Anot ekspertės ir mokesčių konsultacijų kompanijos steigėjos bei vadovės, svarbu nebijoti mokesčių ir kaip tik rodyti kuo didesnes pajamas. „Pamatysite, tai atsipirks“, – tikina mokesčių ekspertė. O patyrusi verslininkė I. Marozienė kreipėsi į visus verslininkus: „Baikite mokėti algas vokeliuose!“

– Kaip prasidėjo jūsų verslas ir kaip pavyksta išvengti klaidų?

– Justė: Na, tos klaidos tęsiasi iki šiol (šypsosi). O viskas prasidėjo, kai man buvo 16 metų. Tuomet jau turėjau didelių planų, draugai ir artimieji gyrė, bet, panašu, nelabai tikėjo. Man tėtis visada sakydavo – turi tiksliai žinoti, ko nori. Kai pasirinkau kosmetikos kryptį, čia ir išryškėjo mano verslininkės bruožas – drąsa rizikuoti. Versle nėra kažkokių stebuklingų formulių – viskas yra gana elementaru. Manau, kad kiekviena moteris ar vyras gali bandyti tas formules suprasti, bet ne kiekvienas išdrįsta prisiimti tiek daug rizikos. Dabar galvoje jau nebėra vien rožinės svajonės, reikia labai gerai įsivertinti, kodėl tu gali padaryti vieną ar kitą dalyką, ir patikėti savimi.

Labai svarbu yra savo galvoje turėti du scenarijus – tiek optimistinį, tiek pesimistinį. Bet taip pat svarbu nenugrimzti vien į blogas mintis, nes dings noras augti ir tobulėti. Blogiausia, ką gali padaryti – sustingti iš baimės. Nors ignoruoti blogybes taip pat būtų labai vaikiška ir kvaila. Būtina sau atsakyti į klausimą, ar esi pasiruošęs eiti tuo keliu, kurį pasirinkai. Jei nebūčiau drąsi, turbūt šio verslo kelio ir nebūčiau pradėjusi.

– Irena: Labai svarbu morališkai pasiruošti smūgiams ir suprasti, kad tave labai lengvai gali išduoti, nes kai atsiranda pinigai, atsiranda ir problemos. Visada sakau – jei prarandu pinigus, esu pati kalta, nieko aplinkui nekaltinu. Įmonės, kurios neturi atsargų, dabar yra labai blogoje situacijoje, dauguma jų bankrutuos, tad per daug neatsipalaiduokite ir atostogų neplanuokite 5 metus į priekį.

– Ar koronaviruso atveju Lietuvoje valstybė padėjo verslininkams?

– Rūta: Mane šokiravo toks vyriausybės pasakymas, kad verslas yra užsiauginęs lašinukus ir lengvai pragyvens. Aš tai pavadinčiau situacijos nematymu ir neatjauta. Verslas visada susiduria su įvairiomis nenumatytomis aplinkybėmis: gali stengtis numatyti, bet niekada visko nenumatysi. Pagalba neturėtų būti tiesiog žuvies numetimas vienai dienai. Pirmomis dienomis jau turėjo būti aiškesnė valstybės politika.

– Irena: Noriu dar tik pasakyti, kad mes su savo bedarbystės pašalpomis tik auginame tinginių kartą.

Justė Pinkevičienė

– Kaip manote, ar egzistuoja verslo genas?

– Irena: Verslo genas turi būti, nes ne kiekvienas gali valdyti situaciją. Versle reikia turėti labai didelį užsispyrimą, ištvermę ir nebijoti dirbti. Čia negalima pasimesti jokioje situacijoje. Arba tu eini į priekį, arba neini, nes jei pradėsi abejoti, tavęs ims negerbti – versle gerbiami stiprūs žmonės. Reikia išsikovoti savo vietą.

– Justė: Mane net kartais žavi tos situacijos, kai nėra stabilu, yra neaišku. Taip pat reikia suprasti, kad mūsų niekas neprivertė to daryti – mes pačios tai pasirinkome. Ir, panašu, mums tai padeda įdomiau gyventi ir save realizuoti.

– Kaip pavyksta suderinti šeimą ir darbą?

– Justė: Didelis palengvinimas yra auklės. Žinoma, tikrai meluočiau, jei sakyčiau, kad viskas yra labai lengva ir paprasta. Didžiausias iššūkis yra derinti. Ir man būna labai pikta, kai kitos moterys sako, jog savo tikslų kita siekia vaiko sąskaita – čia mums reikėtų nustoti vienai kitą mokyti ir kąsti.

Visą pokalbį žiūrėkite vaizdo įraše.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (108)