Apie šią porą - sklando legendos. Pilnas Galos vardas – Jelena Ivanovna Djakonova. Už žymųjį dailininką ji buvo vyresnė 10 metų. Juodu susipažino 1929-aisiais, kai moteris buvo ištekėjusi už poeto Paulo Eduardo, su kuriuo augino dukrelę. Gala turėjo ir meilužį – Maxą Ernstą, nutapiusį galybę jos portretų.

Tai buvo meilė iš pirmo žvilgsnio. Savo „Slaptajame gyvenime“ Dali rašė: „Jai buvo lemta tapti mano Gradiva (svarbi W. Jenseno novelės apie Sigmundą Freudą veikėja), vedančia į priekį, mano pergale, mano žmona“. Moteris išsyk tapo menininko mūza, ypač religinių personažų. Būtent mylimosios užburtas Dali nutapė žymiąją „Port Ligato Madoną“.

Ketvirtojo dešimtmečio pradžioje Salvadoras savo darbus ėmė pasirašinėti ir savo, ir žmonos vardais, mat jie buvo „jų abiejų dalis“. Žmona savo ruožtu dirbo jo agente, kovojo už jo teises su galerijų savininkais. Ji taip pat naudojo taro kortas tikėdama, kad tai galėtų padėti daryti įtaką Dali karjeros sprendimams.

Galos seksualinis gyvenimas buvo neįtikėtinai aktyvus – ji turėjo galybę slaptų ir ne itin santykių (tarp jų su savo buvusiu vyru Paulu Eluardu). Bet Salvadoras juos tik skatino, mat pats buvo kandaulizmo praktikuotojas. Be to, teigiama, jog jis norėjo išlikti nekaltas, buvo impotentas ir net bijojo moterų kūnų. Vis dėlto, atrodo, kad jų santykiai buvo gana harmoningi. „Padaryčiau bet ką, kad tik Gala būtų laiminga ir švytėtų, be jos tikrai nusibaigčiau“, - teigė genialusis menininkas.

Tačiau niekas netrunka amžinai. Šešiasdešimtaisiais jų aistra prislopo, o vedybinis gyvenimas ėmė byrėti.

1968-aisiais vyras Galai nupirko pilį Pobolyje ir buvo sutarta, kad tapytojas negalėjo eiti ten be jos išankstinio raštiško leidimo. Savo ruožtu jo žmona ten smaginosi jaunų vyrų kompanijoje švaistydama turtus. Dali ėmė laiką leisti tarp jaunų patrauklių merginų, bet nieko iš jų nereikalavo – tik grožio. Jis stebėdavo jų kassavaitines orgijas, tačiau niekuomet jose nedalyvaudavo.

Salvadoras Dali su žmona Gala.

1980 m., Sulaukęs 76 metų, Dali buvo priverstas išeiti į pensiją dėl paralyžiaus. Vyro sveikata itin šlubavo – jis nebegalėjo nė nulaikyti šepečio. Salvadoras tapo ir mažiau pakantus Galos meilės nuotykiams, be viso to, moteris leido menininko pinigus, kad galėtų lepinti jaunus meilužius dovanomis. Vieną dieną menininkas sumušė žmoną, sulaužydamas du jos šonkaulius. Kad nuramintų vyrą, Gala ėmė girdyti jį vaistais, dėl kurių jis tapo mieguistas, buvo negrįžtamai pažeista jo nervų sistema.

Gala Dali mirė Ispanijoje, 1982 m. ir buvo palaidota prie vyro dovanotos pilies. Po jos mirties Dali gyvenimas neteko prasmės. Jis nuolat šaukė ir verkė, liovėsi normaliai valgęs. Žmoną jis pergyveno septyneriais metais. Jiedu kartu išgyveno 53-ejus metus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)