„Po savo sūnaus gimimo jau devintą dieną buvau filmavimo aikštelėje, tad tikrai turėjome pagalbos. Pirmiausiai – viena auklė, tuomet antra antrajam sūnui, taigi, vienu periodu mūsų namuose buvo didelė šeima su didele pagalba: turėjome dvi aukles ir namų tvarkytoją. Ir, atsimenu, aš sakiau – kaip viską suspėju! O iš tikrųjų mes gi buvome keturios“, – juokiasi Asta Stašaitytė.

Televizijos veidas prisipažino, kad klausimų, ar nori dirbti, jai nekilo, bet taip pat nekilo klausimų, kad ji nori būti pati geriausia mama: „Kodėl mums reikėjo dviejų auklių? Nes abu savo sūnus žindžiau iki beveik metų – jie abu nežino, kas yra buteliukas ir žindukas. Ir iki šiol mano sūnums jų auklė yra tarsi trečioji močiutė. Bet jei turėčiau galimybę viską pakartoti, tai norėčiau pabandyti būti be auklės, tačiau kažkodėl manau, kad po mėnesiuko ji vis tiek atsirastų.“

Asta Stašaitytė /Foto: E. Blaževič

Vos žinomos moters vaikai sulaukė dvejų metukų, jie jau buvo leidžiami į darželį. Bet kodėl buvo pasirinktas privatus, o ne valstybinis? „Mano supratimu, pirmiausiai vaikas turi gauti ne auklėjimą, o emociją, laisvę ir saugumą tam, kad jis galėtų visiškai laisvai reikštis, kas jis yra, apsičiupinėti pasaulį, jį pažinti. Tokio amžiaus vaikui, mano įsitikinimu, labiausiai reikia saugumo ir meilės. Man atrodo, kad net pradinės mokyklos tikslas dar neturėtų būti mokytis – jis yra bendrauti, įgyti pasitikėjimą savimi, patikėti aplinka ir pamilti mokslą. Aš kelčiau tik tokius reikalavimus“, – atvirauja Asta.

Keturių vaikų mamos Noros atžalos lankė ir valstybinius, ir privačius darželius, tačiau turėjo ir auklę. Taigi, jeigu reikėtų rinktis iš naujo dar kartą, ką žinoma moteris pasiriktų? „Tiesą sakant, vaikus leisčiau į valstybinį darželį – ir ne dėl to, kad gaila pinigų. Tiesiog mums labai šiuo klausimu pasisekė“, – džiaugiasi Nora.

Asta Stašaitytė

O ką šiuo klausimu galvoja psichologė? Ką reikėtų rinktis, kad būtų padaryta mažiausia žala vaikams? „Aš pasakyčiau taip – geriausia pas močiutę kaime. O jei kalbant rimtai, darželis yra dar visai nauja žmonijos institucija, atsiradusi tik 19-ajame amžiuje. Tai galite įvertinti, kiek žmonija vystėsi be šios įstaigos. Psichologai šiuo klausimu turi labai aiškią nuomonę – iki trejų metų vaikui geriausiai augti su mama, nes saugiai vaikais jaučiasi tik namuose su savo artimaisiais.

Taip pat reikia suvokti, kad norim to ar ne, bet gimus vaikui moters karjera vis tiek šiek tiek stoja. Ketverių vaikas jau moka kalbėti ir gali papasakoti, kaip jam sekasi darželyje, o štai dvejų metukų mažylis negali nieko pasakyti, tad iš kur mes žinome, kaip jis jaučiasi?

Vertinant iš mokslinės pusės, būtent šiuo laikotarpiu ir formuojasi saugumo jausmas – vaikas arba išmoks pasitikėti pasauliu, arba ne. Pagalvokime, ką vaikas turi jausti, kai pats brangiausias žmogus – mama – jį kažkam atiduoda“, – pasakoja Vilhelma.

Naująją vasaros laidą žiūrėkite antradieniais 20:30 val. tik per Delfi TV.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (134)