Rugsėjo 29 d. nuotolinio renginio metu keturios pasaulyje žinomos savo srities lyderės dalinsis įkvepiančiomis mintimis apie komandos reikšmę, darnios ir efektyvios komandos paslaptis, lyčių balansą, papasakos, kaip formuojamos komandos, kokių kompetencijų reikia sėkmingai dirbti biotechnologijų sektoriuje.

Platformą organizuojančios Lietuvos biotechnologų asociacijos (LBTA) viceprezidentės Agnės Vaitkevičienės teigimu, pernykštis renginys parodė tokios platformos būtinybę, o susidomėjimas ja paskatino surengti antrąjį virtualių renginių ciklą ir išplėsti pranešėjų geografiją.

„Šiųmetė tema pasirinkta norint parodyti darbo komandoje svarbą, nes jau baigėsi tie laikai, kai mokslininkas dirbdavo vienas užsidaręs laboratorijoje. Mokslas – globali ir daug bendradarbiavimo reikalaujanti veikla, o skirtingų kompetencijų, žinių ir patirčių sinergija gali atnešti nuostabių rezultatų“, – sako A. Vaitkevičienė.

Ji pastebi, kad didžioji dalis moterų vis dar nepasitiki savo gebėjimais užimti vadovaujančias pozicijas. Remiantis naujausiais tyrimais, Lietuvos biotechnologijų sektoriuje dirba daugiau moterų nei vyrų, tačiau jame yra labai mažai moterų vadovių. Ketvirtadalyje mūsų šalyje veikiančių startuolių dirba tik viena moteris, 6 proc. – dvi ir tik keturiems procentams šios srities kompanijų vadovauja moterys. Tai patvirtina, kad moterys aktyviai dalyvauja biotechnologijų sektoriaus veikloje, tačiau nesiima lyderystės.

A. Vaitkevičienė svarsto, jog tokią situaciją lemia lyčių stereotipai, įsisenėję ankstyvajame ugdyme ir vis dar egzistuojantys iki šiol. Jie dažniausiai turi įtakos tolesnei moterų motyvacijai ir karjeros pasirinkimui. Lyderystei reikia išvystytų komunikacinių gebėjimų, taip pat sugebėjimo daryti įtaką kitiems, palaikyti ir motyvuoti savo komandą. Moksliniais tyrimais yra įrodyta, kad moterys labiau nei vyrai linkusios išvystyti minėtus įgūdžius, joms geriau sekasi komunikuoti ir rodyti empatiją, jos pasižymi aukštesniu emociniu intelektu.

Remiantis Eurostato duomenimis, Lietuvoje moterys sudaro 58 proc. visų šalies tyrėjų. Todėl, paaiškina A. Vaitkevičienė, LBTA įžvelgia potencialą skatinti moterų lyderystę tiek biotechnologijų sektoriuje, tiek gyvybės moksluose ir tam jau antrus metus organizuoja platformą „Women in Biotech 2021“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)