„Siekdamas laikinai apsaugoti duomenų subjektų privatumo teises“, Hamburgo duomenų apsaugos komisaras Johannesas Casparas pradėjo teisinę procedūrą, kuria ketinama sustabdyti minėtą praktiką trims mėnesiams, pradedant nuo rugpjūčio 1 dienos.

Tai yra maksimali trukmė, kurią leidžia Europos Sąjungos Bendrasis duomenų apsaugos reglamentas.

Užbėgdama už akių oficialiam nurodymui, „Google“ pareiškė 28-iose ES šalyse stabdanti tokią praktiką, kai jos darbuotojai vertina įrašytus pokalbius parametrų įvertinimo tikslais, sakoma J. Casparo biuro pranešime.

Kiek anksčiau šį mėnesį Belgijos transliuotojas VRT gavo pokalbius olandų kalba, kuriuos įrašė „Google Assistant“ – dirbtinio intelekto (DI) valdoma balso sąveikos sistema.

Garso rinkmenose buvo užfiksuoti naudotojų pokalbiai, susiję su meilės reikalais, vaikais bei asmeniniais duomenimis, pavyzdžiui, adresais.

Kalifornijoje įsikūrusi bendrovė įtaria, kad įrašus nutekino kalbos ekspertas, kuris buvo pasamdytas patobulinti balso atpažinimą palyginant pokalbių įrašus su DI nuorašais.

Visgi „Google“ primygtinai teigia, kad darbuotojai turi prieigą prie ne daugiau kaip 0,2 proc. garso įrašų ir kad rinkmenos nėra susietos su naudotojų abonementais.

Ji taip pat pabrėžė, kad naudotojai turi galimybę išjungti duomenų rinkmenų archyvavimo funkciją arba reguliariai juos automatiškai ištrinti.

„Mes atliekame išsamią mūsų apsaugos priemonių šioje erdvėje apžvalgą, kad išvengtume tokio netinkamo elgesio pasikartojimo“, – teigė „Google“.

„Google“ pasamdyti darbuotojai galėjo rinkti asmeninę informaciją – įskaitant jautrius duomenis, – susijusią privačia ir intymia sritimis“, – teigė duomenų komisaro biuras.

Institucija pridūrė, kad tokie „Apple“, „Amazon“ ir „Google“ siūlomi prietaisai „kelia didelę riziką nukentėjusiųjų privatumui“.

Ne tik prietaisų savininkai rizikuoja, kad jų asmeninė informacija pateks į nepageidaujamas ausis, bet ir „visi su tokiais prietaisais susiduriantys“, pavyzdžiui, kiti namų ūkio nariai ar svečiai.

„Raginame ir kitas pagalbinių sistemų gamintojas, tokias kaip „Apple“ ar „Amazon“, nedelsiant persvarstyti tinkamų priemonių įgyvendinimą“, – pažymėjo J. Casparo biuras.