Naujosios kartos mobiliųjų ryšių technologija, kaip ir ankstesnės ryšių technologijos, naudoja radijo dažnio elektromagnetinių bangų spektrą, t. y. nejonizuojančiąją spinduliuotę. Įprastų mobiliųjų telefonų poveikis sveikatai veikiausiai yra labai nedidelis, tačiau manoma, kad mobiliųjų telefonų skleidžiama spinduliuotė gali būti, nors ir minimaliai, kenksminga žmogaus ląstelėms, nes sušildo supančius audinius.

Dėl telefono skleidžiamų radijo bangų, t.y. nejonizuojančios spinduliuotės gali sušilti aplinkiniai žmogaus audiniai.

Mobiliųjų telefonų spinduliavimo intensyvumas apibūdinamas specialiu matavimo vienetu SAR (angl. Specific Absorption Rate) – tai specifinės sugerties koeficientas, rodantis radijo bangų kiekį, kurį sugeria žmogaus organizmo audiniai naudojantis mobiliuoju telefonu. SAR leistina norma Europoje yra 2 W/kg (vatai viename kilograme).

Jei norma didesnė, spinduliuotė gali paveikti žmogų.

Tačiau tuo pačiu, kuo didesnis SAR, tuo tikėtina, bus geresnis ryšys atokesnėse vietose, pvz. miške ar kaime.

Vokietijos federalinė radiacinės saugos tarnyba ištyrė šiuolaikinius išmaniuosius telefonus ir sudarė pavojingiausių išmaniųjų telefonų sąrašą su didžiausiu SAR.

Dėl telefono skleidžiamų radijo bangų, t.y. nejonizuojančios spinduliuotės gali sušilti aplinkiniai žmogaus audiniai.

Pirmoje vietoje mažai žinomo rumunų gamintojo „Allview“ išmanusis telefonas – P7 Pro (1,82 W/kg), po jo rikiuojasi populiarusis „Motorola Edge“ (1,79 W/kg).

Visame pasaulyje žinomas „iPhone 13“ visomis modifikacijomis skleidžia 0,99 W/kg, o flagmanas „Samsung Galaxy S21 Ultra“ turi tik 0,71 W/kg SAR.

Allview – P7 Pro – 1,82 W/kg

Motorola Edge – 1,79 W/kg

Allview – X4 Soul – 1,65 W/kg

Wiko – JERRY3 – 1,61 W/kg

ZTE – Axon 11 5G – 1,59 W/kg

Pilną sąrašą rasite čia:

Šaltinis: