„Efektyviausiai nuo tokio pobūdžio kibernetinių incidentų apsisaugoti padeda nuolatinis darbuotojų švietimas apie kibernetinio saugumo grėsmes bei kaip saugiai naudotis elektroniniu paštu, todėl Nacionalinio kibernetinio saugumo centro specialistai artimiausiu metu tokius mokymus surengs Nacionalinio visuomenės sveikatos centro darbuotojams“, – sako krašto apsaugos viceministras Margiris Abukevičius.

NKSC direktorius dr. Rytis Rainys pabrėžia, kad atliktas tyrimas parodė, jog ne visos institucijos taiko pakankamas prevencines kontrolės priemones tokio pobūdžio kibernetiniams incidentams užkardyti, todėl NKSC atnaujino rekomendacijas, kaip apsisaugoti, kad tokie kenkėjiški kodai nepatektų į organizacijų kompiuterinius tinklus.

„Kibernetinio saugumo požiūriu labai svarbu taikyti griežtą elektroninio pašto filtravimo politiką, pavyzdžiui, gavus elektroninius laiškus su archyvinių bylų priedais, vykdomaisiais failais, dokumentais, kuriuose prašoma įgalinti turinį – blokuoti ir elektorinius laiškus naudotojams pristatyti tik patikrinus, kad juose nėra kenkėjiško kodo“, – įspėja R. Rainys.

Tai jau antroji didelė per pastarąjį ketvirtį užkrėstų laiškų banga, kurią fiksavo Nacionalinis kibernetinio saugumo centras. Pirmasis bandymas panaudojant „Trojan.Emotet“ virusu užkrėstus laiškus buvo fiksuotas 2020 m. spalio mėnesį. Panašias „Emotet“ atakas patyrė ir kitų valstybių viešojo sektoriaus institucijos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)