Mėlyna šviesa, beje, anksčiau buvo kur kas populiaresnė. Kadaise toks apšvietimas buvo įrengiamas kone kiekvienoje degalinėje, autobusų ir traukinių stotyse ir net prekybos centruose. Jo paskirtis – užkirsti kelią narkotikų vartojimui. Mėlyna šviesa maskuoja venas, todėl ką nors susileisti tokioje vietoje yra itin sudėtinga.

Šiais laikais mėlynas apšvietimas viešuose tualetuose nebėra toks dažnas dėl kelių priežasčių. Visų pirma, pagerėjo apsaugos darbas, o tvarkingų klientų priekaištai taip pat turi būti išklausyti. Antra, toks apšvietimas nėra visiškai veiksmingas. 2010 metais atliktas tyrimas parodė, kad tik pusė apklaustųjų narkomanų yra atbaidomi mėlynos šviesos. 2013 metais Kanadoje buvo atliktas ir kitas tyrimas, kurio metu buvo apklausta nemažai intraveninius narkotikus vartojančių žmonių. Ne vienas iš jų teigė, kad mėlyna šviesa tikrai trukdo, bet noras susileisti dozę dažnai yra toks didelis, kad jie vis tiek bando ir dėl mėlyno apšvietimo tik dar labiau susižaloja. Tuo tarpu mėlynos šviesos šalininkai teigia, kad tie narkomanai į tokias vietas negrįžta – kartą atėję ir radę mėlyną šviesą kitą kartą jie ieško kitos vietos.

Bet sugrįžkime prie viešųjų tualetų. Kodėl po durimis yra toks didelis tarpas? Juk tikrai ne tam, kad kiti pažiūrėtų, ar ten kas nors yra? Iš tiesų tokie tarpai kuriami tam, kad viešuosius tualetus būtų lengviau išvalyti – plaunant grindis šepetys palenda po būdelių durimis ir sienomis, todėl kampuose nesikaupia nešvarumai. Tačiau šie tarpai iš tiesų pasitarnauja ir pažiūrėjimui – jei net ir beldžiant niekas neatidaro užrakint durų tenka pažiūrėti, ar ten kas nors yra. Galbūt kas nors tiesiog sunegalavo ir jam būtina pagalba. Ir tuomet šie efektyviam valymui sukurti tarpai praverčia.

Dažnai galima pastebėti tarpus ir tarp skirtingų būtelių dalių. Itin prastai atrodo tos būdelės, aplink kurių duris lieka toks platus tarpas, kad pro jį galima prakišti pirštus. Tai – surinkimo brokas. Tokios budelės yra pagaminamos ir tuomet turi būti surenkamos vietoje. Skubant ar tiesiog dėl prasto planavimo skirtingos būdelių dalys gali būti sumontuotos per toli viena nuo kitos ir lieka akį rėžiantys tarpai. Kažkodėl internete sklando stereotipai, kad europiečiai tokiais tarpais labiausiai baisisi lankydami JAV, nors ir Senajame žemyne yra taip surinktų viešųjų tualetų būdelių.