Didžiausią susirūpinimą vyriausybėms ir ekspertams kelia galimi „Huawei“ ryšiai su Kinijos valdžios struktūromis ir įtarimai, jog komunistinės valstybės saugumo tarnybos vykdys šnipinėjimą per įmonės įrangą. Kaip pastebi kai kurie analitikai, kompanijos iškilimas ir įsivyravimas Kinijos ekonomikoje negalėjo vykti nepalaikant glaudžių santykių su valdžia.

„Huawei“ įranga ir technologijos yra naudojamos vystant naujos kartos 5G ryšio tinklus. Praėjusių metų pabaigoje patvirtintose Europos telekomunikacijų taisyklėse nurodoma, jog iki 2020-ųjų kiekviena ES šalis turėtų suteikti gyventojams prieigą prie 5G ryšio tinklų.

Gruodį bendrovė „Telia“ pranešė sėkmingai išbandžiusi 5G kartos ryšį Vilniuje. Ryšio technologijose be kitų gamintojų įrangos naudojami ir „Huawei“ produktai. Kaip pažymi „Telia“ atstovas spaudai Audrius Stasiulaitis, „saugumas ir pasitikėjimas“ yra įmonės prioritetas.

Tą patį patvirtino ir „Huawei“. „Nėra jokių įrodymų, jog mes keliame grėsmę saugumui ir tikime, jog ateities tinklų saugumą užtikrins viso sektoriaus bendradarbiavimas siekiant bendrų tikslų“, – teigiama įmonės atsiųstame atsakyme.

Draudimų naudoti „Huawei“ technologijas diegiant 5G ryšį, Lietuvoje nėra. Tačiau Nacionalinis kibernetinio saugumo centras (NKSC) prie Krašto apsaugos ministerijos situaciją esą stebi.

„Mesti kaltinimai šiai verslo organizacijai yra labai rimti ir keliantys susirūpinimą, tačiau technologinių duomenų apie šios įrangos vykdomą šnipinėjimo veiklą viso pasaulio mastu yra labai mažai, kad būtų galima priimti sprendimus, kurie turėtų labai didelių pasekmių eiliniams vartotojams“, – teigė centro direktorius Rytis Rainys.

Jokių incidentų su „Huawei“ įranga Lietuvoje nebuvo užfiksuota. R. Rainio teigimu, NKSC bendradarbiauja su šalies valstybės institucijomis, keičiasi informacija ir konsultuojasi su Europos Sąjungos bei NATO sąjungininkėmis.

Panaši situacija yra ir Latvijoje. Kaimyninėje šalyje nebuvo atliktas joks tyrimas, ar vystant 5G ryšio technologijas, saugu naudoti Kinijos gamintojo įrangą, pranešė Latvijos nacionalinis transliuotojas „Lsm.lv“.

Komunikacijų departamento direktorius prie Latvijos Transporto ministerijos Valteris Bajaras žurnalistams sakė, jog šiuo atveju, 5G ryšio saugumą užtikrina tie patys įstatymai, kurie reglamentuoja visų komunikacijų saugos reikalavimus.

Didėjantis susirūpinimas

Kelios Vakarų valstybės jau ėmėsi drastiškų veiksmų. JAV, Australija ir Naujoji Zelandija uždraudė vietinėms įmonėms naudoti „Huawei“ įrangą ir produktus diegiant 5G ryšio technologijas. JAV žvalgybos ir saugumo institucijos taip pat rekomendavo šalies piliečiams nesinaudoti bet kokiais Kinijos gamintojo įrenginiais.

Susirūpinimą išreiškė ir Didžiosios Britanijos vyriausybė. Praėjusią vasarą atlikusi tyrimą, ji nustatė, jog kai kurios „Huawei“ technologijos yra pažeidžiamos ir gali kelti grėsmę nacionaliniam saugumui. Tada, anot BBC, įmonės atstovai pripažino, kad saugumo srityje dar yra kur tobulėti.

Speciali Didžiosios Britanijos vyriausybės įkurta komisija nustatė, kad labiausiai pažeidžiami yra trečiųjų šalių gaminti komponentai, kuriuos naudoja pati „Huawei“. 2017-aisiais tyrimą atlikusi komisija nustatė, jog „Huawei“ pastangos taisyti saugumo spragas yra „nuviliančios“, pranešė BBC.

Kanada taip pat sprendžia, ką daryti šiuo klausimu. Pirmadienį pasirodžiusiame laiške buvęs Kanados žvalgybos vadovas Richardas Faddenas pareiškė, jog reikėtų uždrausti „Huawei“ veiklą ir produktus Kanadoje, pranešė agentūra „Reuters“.

Su pastarąja šalimi Kinijos valdžios santykiai pastaruoju metu yra prasti. Po to, kai Kanadoje JAV prašymu buvo suimta viena iš „Huawei“ vadovių Meng Wanzhou, Kinija suėmė buvusį Kanados diplomatą ir verslininką bei paskelbė mirties nuosprendį už narkotikų kontrabandą suimtam kitam kanadiečiui.

Anot BBC, Vokietija taip pat svarsto apriboti „Huawei“ technologijų naudojimą. Esą Berlynas gali sugriežtinti saugumo reikalavimus ir taip užkirsti kelią Kinijos milžino produktų naudojimui diegiant 5G ryšį.

Pastaruoju metu „Huawei“ vardas skambėjo su šnipinėjimu susijusiame skandale Lenkijoje. Čia buvo suimtas kompanijos padalinyje dirbantis Wang Weijingas, jam pateikti kaltinimai šnipinėjant Kinijos naudai. „Huawei“ jį atleido ir pareiškė, kad jo veiksmai neturėjo jokių sąsajų su įmone, tačiau tai tik sustiprino Vakarų valstybių įtarumą.