Per du mėnesius buvo patikrintos 29 Lietuvos įmonės ir prekyvietės, iš rinkos išimta daugiau kaip 20 tūkst. nelegalių muzikos, filmų ir kompiuterinių žaidimų kopijų. Daugiausiai nelicencijuotos produkcijos rasta Kaune bei Panevėžyje.

„Nuo metų pradžios Lietuvoje radome daugiau kaip 40 tūkst. vienetų nelegalių įrašų. Tai įrodo mūsų - antipiratinės organizacijos veiklos - svarbą. Nelegaliai platinant kūrinių kopijas, pažeidžiamos Lietuvos intelektinės nuosavybės apsaugos teisės bei padaroma milijoninė žala šalies muzikos, filmų ir žaidimų pramonei. Kryptinga antipiratinė veikla leidžia užkirsti tam kelią“, – sako ANVA pirmininkas Vytas Simanavičius.

Organizacija sėkmingai kovoja ir su nelegalios produkcijos platinimu internete. Nuo 2007 m. pradžios buvo uždaryti 7 dideli tinklapiai – ftp serveriai ir P2P tinklai, kurių vartotojai galėjo parsisiųsti nelegalias kūrinių kopijas.

Iš kabelinių televizijų, interneto ir ryšio paslaugas teikiančių bendrovių gavusi prieigą prie ftp serverių, ANVA naikina neteisėtai platinamus kūrinius. Be to, su AB „Teo LT“ buvo sutarta dėl prieigos prie jų turimų bylų serverio suteikimo, todėl „Teo LT“ administratoriai trina ANVA narių kūrinius, kuriuos vartotojai neteisėtai patalpina.

„Per pusantro mėnesio, nuo 2007 m. gegužės pradžios, bendradarbiaujant su AB „Teo LT“ buvo ištrinta virš tūkstančio pavadinimų filmų, žaidimų ir muzikinių kūrinių. Žinant, kad daugiau kaip 30 tūkst. vartotojų šiuos nelegalius kūrinius galėjo siųstis iš ftp serverio, galime teigti, kad pašalinus neteisėtų kūrinių kopijas išvengta milijonus litų siekiančios žalos“, – skaičiuoja V. Simanavičius.

ANVA duomenimis, Lietuvoje yra apie 60 interneto serverių, kurie turi apie 150 tūkst. vartotojų. FTP serveriai ir kabelinio interneto vartotojai sudaro dar po 100 tūkst. Apklausų rezultatai rodo, kad vidutiniškai vienas statistinis interneto vartotojas per mėnesį parsisiunčia 5 filmus, 3–5 muzikinius kūrinius ir 3 kompiuterinius žaidimus.

„Paskaičiavome, jei per mėnesį vienas vartotojas pirktų bent po vieną legalų įrašą – CD, filmą ar žaidimą – būtų uždirbta apie 8 milijonus 750 tūkst. litų per mėnesį. Šis skaičius - suma žalos, padaromos Lietuvos muzikos, filmų ir žaidimų pramonei nelegaliai siunčiantis kūrinius“, – sako V. Simanavičius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją