Pirmas – pats paprasčiausias saugumo nustatymas – elementarus telefono užrakinimo ekranas, kad telefonas atsidūręs svetimuose naguose jūsų iš karto neišduotų. Nuo „Android 4.2“ versijos nieko papildomai įdiegti nebereikia, viskas jau, jūsų telefone ar planšetėje. Tam, kad pasikeistumėte standartinį užrakinimo ekraną į saugesnį, keliaujame į security > choose screen lock > ir renkamės vieną iš rimtesnių saugumo nustatymų, kurie išdėstyti saugumo tvarka – nuo jokios apsaugos, iki jūsų sugalvoto itin sudėtingo slaptažodžio kuriame yra didžiosios, mažosios raidės, penki pirminiai skaičiai, raidės iš gruziniškos abėcėlės, bei devyni simboliai, kurių nerasite kompiuterio klaviatūroje.

Rekomenduojama rinktis bent jau pattern nustatymą kuris yra patogus ir nereikalauja daug pastangų, pakanka pirštu keletą kartų perbraukti ekraną – ir jūsų įrenginys jau atrakintas. Aišku, nereikėtų pamiršti kad tai tėra pats paprasčiausias saugumo lygis – jei ilgai naudosite tą pačią atrakinimo kombinaciją, ekrane (ypač, jei naudojate apsauginę stiklo plėvelę) bus galima įžiūrėti jūsų paslaptingąją kombinaciją, kuri ten tiesiog matysis iš pirštų atspaudų.

Antras – tai saugūs „Google“ nustatymai. Pirmas dalykas, kurį turėtumėte atlikti gavę naują telefoną: keliaukite į aplikacijas, susiraskite „Google settings“ pilkąją piktogramą su krumpliaračiais, eilutę android device manager ir ten uždėkite dvi varneles – vieną prie eilutės remotely locate this device ir kitą prie allow remote lock and erase. Dabar savo telefoną galite kontroliuoti su pačių „Google“ sukurta įranga iš bet kurios vietos žemėje ar internete. Jei jau taip nutiktų kad ragelį pamesite, užėję šiuo adresu galėsite priversti jį skambėti 5 minutes maksimaliu garsumu (veiksminga ir tada, kai tiesiog nežinote kur jį pasidėjote) ar užrakinti, kad niekas, net ir taksistas Fedia, negalėtų juo naudotis, kai nupirks iš vietinių „pardavėjų“ arba, jei jau viskas jūsų manymu prarasta – ištrinti visą asmeninį turinį. Juk „Gmail“ tikriausiai nelaikote užrakinę, ar ne?

Jei telefoną visgi ne pametėte, o paskandinote, sudeginote, netyčia sukapojote, susmulkinote, apipylėte rūgštimi ar kitaip negražiai atsitiktinai pasielgėte, tikėtina kad pasigesite turinio, kurį pavyko sukaupti jame. Ne, tai nėra nuotraukos, kurias tikriausiai automatiškai sukeliate į savo „Google photos“, bet jūsų programų duomenis, na, kad ir kokio nors žaidimo, pavadinkime jį „Happy birds“ pasiekimai. O jie išnyksta visam laikui – nors dalis žaidimų dabar jau naudoja universalų save to cloud metodą, kai jūsų pasiekimai išsaugomi internete ir juos galite pasiimti besinaudodami kitu įrenginiu, tačiau taip daro ne visi. Tokioje situacijoje itin naudingos rezervinių kopijų programos.

Viena populiariausių ir geriausiai žinomų pasaulyje yra „Titanium Backup“ – labai galinga nemokama programa, leidžianti susikurti kopijas, ištrinti ar sustabdyti sistemines programas, ar galų gale, apvalyti naująjį jūsų telefoną nuo programinių šiukšlių, taip vadinamo bloatware kurio paprastai prideda kiekvienas save gerbiantis gamintojas. Vienintelis minusas – norint naudotis šia programa jums reikės sistemos administratoriaus teisių, taip vadinamų „root“, kurias, deja ne kiekvienas gamintojas duoda noriai. Jei administratoriaus teisių neturite yra ir kitų sprendimų. Vieną iš jų siūlo ir tas pats „Google“, kai tik prisijungiate savo paskyrą naujajame telefone. Ji vadinama backup and reset ir paprastai ją galite rasti savo telefono pagrindiniame nustatymų puslapyje. Ten uždėkite varneles ties eilute back up my data. „Google“ sistema automatiškai išsaugos jūsų nustatymus, informaciją ir visus kitus smulkius ir nelabai smulkius reikaliukus. Deja, ši funkcija skirtinguose telefonų modeliuose kartais gali veikti klaidingai, todėl rekomenduotina naudoti „Titanium“ rezervines kopijas, kurios suteikia gerokai daugiau laisvės ir leidžia taip sukurtas kopijas naudoti bet kuriame „Android“ įrenginyje. Be abejo, rezervines kopijas iš savo mobiliojo atminties kortelės reiktų persikelti į kompiuterį, ar vėlgi, pasinaudoti „Titanium“ save to cloud funkcija, kad pametus telefoną kartu nepamestumėte ir savo rezervinių kopijų.

Ir nepamirškite, kad jei apie savo telefono apsaugą pagalvosite dabar, tiesiog mažiau skaudės galvą jį pametus, tuo metu kai telefono atradėjas džiaugsmingai naršys po jūsų asmeninį turinį.