Kauniečių sukurta platforma besinaudojantys turizmo informacijos tiekėjai virtualioje erdvėje apgyvendino audiogidus, patikrintus kelionių maršrutus ir gamtos grožį atskleidžiančias vietas.

„Idėja kilo keliaujant pastebėjus, kad turizmo srityje informacijos teikėjai neturi vieningo sprendimo lankytojams pristatyti net ir populiarius maršrutus. Juk norisi atrasti Lietuvą greičiausiu ir patogiausiu būdu, kad ir kokią keliavimo priemonę rinktumeisi. Taip sukūrėme platformą programėlėms, leidžiančioms tyrinėti aplinką audiogido pagalba, publikuoti renginių kalendorių, žymėti veikiančias poilsio vietas“, – sako projekto autorius ir komandos vadovas Žilvinas Freigofas.

Tris metus kurta virtualaus gido platforma kviečia atrasti ne didmiesčiuose dažnai siūlomas lankytinas miesto vietas, bet žaliuosius gamtos kampelius, ypač pasirinkusiems aktyviuosius maršrutus į pažintį su gamta dviračiais, paspirtukais ar pėsčiomis. Šiuo metu platformą aktyviausiai naudoja Anykščių, Birštono turizmo informacijos centrai, keliautojams pasiekiamas Kauno marias skatinantis pažinti projektas „AplinkMarias.lt“.

Pritaikant platformą skirtingų regionų turizmo informacijos centrams patys kūrėjai patikrino siūlomus gamtos maršrutus ir pasakoja susidūrę net su kurioziškomis situacijomis, kai informacijos centrų atsiųsta informacija nesutampa su realybe. Prieš keliolika metų sudaryti maršrutai šiandien keliautojus pasitinka užžėlusiais keliais, lūžusiais tiltais ar privačių valdų užkardomis.

„Dėl to tapome ištvermingesniais dviratininkais – patys patikrinome maršrutus ir galime drąsiai teigti, kad jie ypač patogūs keliaujantiems savarankiškai po Lietuvos regionus. Gidus ir maršrutus galima atsisiųsti į savo išmaniuosius įrenginius ir tai nereikalaus interneto ryšio, kuris tam tikrose vietose vis dar kelia iššūkių“, – pastebi Ž. Freigofas.

Maršrutus Turizmo informacijos centrai siūlo lietuvių, anglų, rusų, lenkų, vokiečių, tam tikrų objektų – ir japonų, hebrajų, latvių kalbomis. Virtualaus gido platformos kūrėjai kitąmet planuoja sprendimą pristatyti Skandinavijos, Vakarų Europos rinkoms.