Trijų kosmoso pramonės kompanijų — „Lockheed Martin“, „Nanoracks“ ir „Voyager Space“ — konsorciumas paskelbė apie Tarptautinės kosminės stoties (TKS) alternatyvos kūrimą.

Kaip praneša „TechCrunch“, partneriai planuoja per šešis metus pastatyti „Starlab“ — komercinę stotį „žemos orbitos tyrimams“. Starlab galės naudotis JAV vyriausybė, privačios kompanijos ir kosmoso turistai.

Kosminė stotis „Starlab“ — pilotuojamas objektas, pakeisiantis TKS, kurios eksploatacija iki 2030 metų turi baigtis, o ji pati – utilizuota. Nauja stotis bus pritaikyta nuolatinei keturių asmenų įgulai ir bus gerokai mažesnė už TKS. Tuo tarpu jos statytojų nuomone, mažesni matmenys — svarbus pranašumas. Mažą stotį „Lockheed Martin“, „Nanoracks“ ir „Voyager Space“ galės iškelti į orbitą visą — tereikės vieno paleidimo, vietoje kelių konstrukcijos elementų iškėlimo, kaip tai buvo su TKS ir Kinijos kosmine stotimi „Tiangong“.

Taip atrodys kosminė stotis Starlab

Starlab kūrimui vadovauja komercinių kosminių paslaugų tiekėjas Nanoracks, o finansinius reikalus tvarko motininė jos kompanija — „Voyager Space“. Abi kompanijos jau turi darbo su panašiais projektais patirtį — „Nanoracks“ ir „Voyager Space“ suprojektavo ir pagamino nemažai TKS naudojamų elementų.

Savo ruožtu „Lockheed Martin“ statys ir eksploatuos pačią stotį. Pramonės gigantas kuria pripučiamą gyvenamąjį modulį ir susijungimo su kitais kosminiais laivais mazgą. Be to, Lockheed pateiks „Starlab“ robotizuotus manipuliatorius, panašius į naudotus TKS kroviniams transportuoti. Pačios „Starlab“ tūris bus maždaug 340 kubinių metrų. Prie pagrindinio bloko bus pritvirtintos keturios fotovoltinės baterijos, kurių bendra galia sieks 60 kW. Gamintojai taip pat numatė naują regeneracinę ekologijos kontrolės ir gyvybės aprūpinimo sistemos (ECLSS) versiją.

Taip atrodys kosminė stotis Starlab

„Džiaugiamės tapę dalimi inovatyvios komandos, kur kiekviena kompanija galės naudoti stipriąsias savo puses. Panaudodama didelę „Lockheed Martin“ patirtį, kuriant sudėtingus kosminius laivus ir sistemas, Nanoracks komercines verslo inovacijas ir finansinę „Voyager“ patirtį, mūsų komanda gali sukurti į klientą orientuotą kosminę stotį“, — pareiškė Lisa Callahan, Lockheed Martin padalinio Commercial Civil Space viceprezidentė ir vyr. vadybininkė.

Kompanijų teigimu, potencialūs „Starlab“ ekipažai bus iš mokslininkų, o taip pat geriausių inžinierių ir kosmoso turistų. Pagrindinės „Starlab“ užduotys — medžiagotyros tyrimai, augalų auginimas, astronautų apmokymas ir turizmas. „Starlab“ į orbitą planuojama iškelti 2027 m.