Knygnešių gatvėje gyvenantis pensininkas Jonas dabar tegali graužti nagus, kad susigundė nepažįstamų asmenų pasiūlymu ir į balą išmetė kone 60 litų.

82-ejų metų senolis „Panevėžio balsui“ papasakojo, kad lapkričio viduryje į jo namus paskambinęs kažkoks vyras pasiūlęs įsigyti 2011 metų Panevėžio telefonų abonentų knygą.
„Tada pagalvojau – gal ir ne pro šalį toks daiktas? Pasitaręs su žmona tam vyrui pasakiau – gerai, atvežkite tą knygą“, – dėstė ponas Jonas.

Po kelių savaičių naujos telefonų numerių knygos pardavėjas vėl paskambino, tačiau šeimininko namie nebuvo, tad kalbėjosi jo žmona. Moterį skambintojas informavęs, jog netrukus prisistatysiąs su jų pageidautu leidiniu.

„Žmona tam vyrui už knygą sumokėjo 49,9 lito, o dar dešimtinę, kaip nurodė atvykėlis, paklojo už prekės atvežimą. Sugrįžęs namo ir išgirdęs, kiek kainavo ta knyga, aš netekau žado, tačiau dar didesnis šokas mane ištiko tame daugiau kaip dviejų šimtų puslapių leidinyje neaptikus nei savo, nei dukters, nei kai kurių kaimynų, pažįstamų žmonių telefonų numerių. Dar daugiau – knygoje puikuojasi prezidentūros, Vyriausybės numeriai, o informacijos, kaip paskambinti į vieną ar kitą Panevėžio miesto įstaigą, netgi polikliniką, – visiškai jokios“, – piktinosi ponas Jonas.

Panevėžiečiui taip pat užkliuvo tai, kad leidinyje įvardyto leidėjo pavadinimas „Telkom“ stebėtinai panašus į buvusį bendrovės „Teo LT“ pavadinimą „Lietuvos telekomas“.
„Vadinasi, norėta pasislėpti po žinomos įmonės vardu ir užsiimti neskaidria veikla mulkinant žmones“, – darė išvadą ponas Jonas.

Įžvelgia plėšikavimą

„Teo LT“ bendrovės Panevėžio regiono direktorius Rimantas Misevičius „Panevėžio balsui“ teigė, jog įmonė pastaruoju metu nėra išleidusi jokios telefonų abonentų knygos.
„Mūsų bendrovė niekam savo turimos informacijos neteikia, tačiau duomenų bazė nėra slapta ir prie jos galima prieiti“, – sakė direktorius, paklaustas, iš kur „Telkom“ galėjo gauti Panevėžio gyventojų ir miesto įstaigų telefonų numerius.

Išgirdęs, jog „Telkom“ savo knygą panevėžiečiams perša už 50 litų, R. Misevičius nedvejodamas pareiškė, kad tai plėšikavimas, kad tiek užsiprašyti reiškia tik viena – siekį pasipelnyti.

Leidėjai – nepasiekiami

Kitąmet „Teo LT“ pati ketina išleisti naują Panevėžio telefonų abonentų knygą, planuojama, kad jos tiražas atsieis 100 tūkstančių litų.

„Savo klientams leidinį dalysime už dyką, o kitiems pirkėjams tikrai nereikės mokėti pusšimčio litų“, – tvirtino „Teo LT“ Panevėžio regiono direktorius R. Misevičius.
Išklausyti neįtikėtinai brangios, tačiau panevėžiečius smarkiai nuvylusios telefonų abonentų knygos leidėjus „Panevėžio balsui“ nepavyko. Ir Kalėdų išvakarėse, ir po jų paskambinus knygoje nurodytu autorių telefono numeriu, atsiliepusi operatorė vis pranešdavo, jog susisiekti su abonentu nėra galimybės.