Mūsų šios dienos herojus – naujausias kompanijos produktas CAT S62 PRO – galingiausias iki šiol išleistas CAT telefonas su „Android“ programine sistema.

Kaip ir būdinga CAT – telefono dėžutė ryškiai oranžinė, o ant jos nugarėlės rasime buldozerio vikšrų piešinį, primenantį, kad savo rankose turime įrenginį, kuriam nebaisūs jokie išbandymai. Dėžutės viduje be paties telefono rasime USB-C kabelį ir 18W įkroviklį.

Išvaizda

Tiesą pasakius, nesitikėjau tokio elegantiško atsparaus telefono. Iki šiol beveik visi tvirtieji išmanūs atrodo kaip žaislinės racijos: mažiuku ekranu, iš visų pusių – ryškių spalvų plastiko simfonija. Panašu kad CAT siekė pagaminti tokį telefoną, kurį po sunkios dienos statybose nebūtų gėda ir bare išsitraukti. Viename šone rasime labai juntamai kliksinčius garso mygtukus, ir niekaip nesupainojamą rievėtą įjungimo mygtuką.

Kitoje pusėje – hibridinis SIM / Micro SD lizdas, apsaugotas sandariu dangteliu, ir oranžinis programuojamas PTT (angl. Push-to-talk) mygtukas, įgalinantis telefoną naudoti kaip raciją arba iškviesti bet kokią norimą programą – kamerą, skambučių registrą, skaičiuotuvą ar bet kurią kitą.

Telefono apačioje – USB-C jungtis ir vienas garsiakalbis. Ausinių lizdo nėra. Galinėje pusėje – viena kamera su blykste ir termovizorius, tačiau apie juos kiek vėliau. Čia taip čia rasime ir klasikinį (gal jau kiek nebemadingoje vietoje) pirštų skaitytuvą.

Nors ekrano įstrižainė nedidelė – 5.7 colio, telefonas sunkus, labai sunkus – 248 gramai, tai daugiau už didžiausią „Apple 11 Pro Max“, sveriantį 226 gramus. Tokį didelį svorį lėmė storas aliuminio korpusas, gale gaubtas neslidžiu gumą primenančiu plastiku ir apsauginis stiklas priekyje didesnei ekrano apsaugai.

Ekrano raiška gera – 1080 x 2160 pikselių, pavienių pikselių visiškai nesimato. Maksimalus ryškumas pakankamas net ir dirbant lauke plieskiant saulei, o štai minimalus ryškumas per didelis, naršant prieš miegą „bado akis“.

Parametrai

CAT S62 PRO įmontuotas senokas „Qualcomm Snapdragon 660“ procesorius, 6 GB operatyviosios ir 128 GB vidinės atminties. Išmaniajame įdiegtas „plikas“ 10 „Android“ su keliomis firminėmis CAT funkcijomis. Gamintojas taip pat garantuoja atnaujinimą iki 11-os versijos. Telefono spartos kasdienei veiklai ir nereikliems žaidimams užteks, bet stebuklų tikėtis neverta. Šio telefono paskirtis kita –aparatas apsaugotas nuo aplinkos poveikių pagal IP68, IP69 ir MIL-SPEC 810H protokolus. Jam nebaisus nei vanduo (net ir sūrus), nei purvas ar smėlis, nei kritimas iš 1.8 metrų aukščio. Turbūt galima sutikti su gamintojo žodžiais – „jis toks tvirtas, koks ir turėtų būti CAT telefonas“.

Telefono baterija 4000 mAh, ir jos užtenka dviem dienom neitin aktyvaus naudojimo. Taigi jei vyksite į žygį, prigriebkite ir išorinę bateriją.

Garsas

Garsiakalbis čia vienas. Skambutį tikrai išgirsite net ir triukšmingoje aplinkoje, pašnekovą taip pat puikiai girdėsite, bet štai jums pavyzdys iš gyvenimo: prireikė kartą automobilyje vieną smulkmeną sutaisyti. Kieme vėjuota, įsijungiu „Youtube“ pasižiūrėti instrukciją, kaip ką daryti, o įrašo balsą girdžiu tik pasigarsinęs iki maksimumo. Ir čia ne statybvietė.

Ryšys

Su ryšiu yra niuansų. Palyginti su nebrangiu Redmi Note 9 PRO, pastarojo WiFi signalas stipresnis –už vienos sienos Redmi rodė visas signalo padalas, tuo tarpu CAT S62 PRO telefone nukrisdavo viena arba dvi padalos. Patikrinus telefonų priimamų WiFi duomenų spartą, CAT S62 PRO siekė 42-45 mbps. Redmi parodė rezultatą 75-80 mbps. Gali būti, kad silpnesnį signalą lemia metalinis telefono korpusas, kuris neleidžia pasiekti maksimalios greitaveikos. 4G ryšio kokybei priekaištų neturiu

Pirštų antspaudų skaitytuvas

Kaip jau minėjau, pirštų skaitytuvą rasite telefono nugarėlėje, ir jam aš neturiu priekaištų. Suveikia beveik visada, skaito abu priskirtus pirštus vienodai, atpažinęs antspaudą telefonas suvibruoja. Na gal tik ekranas galėtų įsijungti greičiau.

Termovizorius

Gamintojas labai didžiuojasi į CAT S62 PRO sumontavęs patobulintą termovizorių. Ši funkcija įgalina fiksuoti šilumos objektus nuotraukose – naudinga šilumininkams ar statybininkams matyti šilumos nuotėkius, automobilių servisų darbuotojams diagnozuoti kaistančias variklio dalis ir panašiai. Šiluminius vaizdus galima sujungti su įprastomis nuotraukomis, taip gaunamas aiškesnis vaizdas. Man ši funkcija galėtų pasitarnauti nebent stebint, pro kuriuos langus iškeliauja daugiausia šilumos. Visgi profesionalios įrangos tokia telefono funkcija nepakeis, tad kiek iš jos naudos – spręsti būsimam pirkėjui.

Kameros

Telefone yra dvi kameros (kas, tiesa pasakius, kiek neįprasta šiuolaikinių telefonų kontekste) – 12 megapikselių galinė, ir 8 megapikselių priekinė. Ir čia jau negailėsiu kritikos – nuotraukų kokybės nepavadinčiau net vidutiniška. Nuotraukų, darytų pagrindine kamera, spalvos labai nenatūralios –žalia žolė atrodo salotinė, balti veidai tampa rausvi, mėlynas dangus – violetinis, o šiek tiek rausva gėlė – ryškiai rožinė. Kamera tinka nebent užfiksuoti statybų eigą, nufotografuoti, kokių varžtų dar reikės nupirkti, bet ne daugiau. Ir tai keista, nes filmuoja telefonas visai pusėtinai. Filmuojant FullHD raiška veikia ir elektroninis vaizdo stabilizavimas. Tad jei dirbate statybose – kamerai priekaištų vargu ar turėsite, bet jei esate užkietėjęs žygeiva, ir vykdami į kalnus imate telefoną vietoje fotoaparato – reiktų dairytis kitur.

Apibendrinimas

Ir štai priartėjome prie sudėtingo apibendrinimo, mat CAT S62 PRO – labai prieštaringas įrenginys.
Visų pirma, išvaizda. Viena vertus, visiškai palaikau gamintojo norą padaryti telefoną ne tik atsparų, bet ir dailų, bet jo aliuminio (o aliuminis yra minkštas metalas) kraštai niekaip neapsaugoti. Tad kiekvieną kartą jam nukritus ant betono, akmens ar žvyro, telefono kraštai braižysis.

Telefonas smūgius išgyvens, neabejoju, bet jo prekinės išvaizdos nebeliks, tad kokia prasmė jį gaminti dailų, jei neįvertinta šio žvėries natūrali aplinka? Sakysite – įsigyk dėklą, ir bus ramu. Bet atsparus telefonas atspariame dėkle? „Sorry“, tai jau nebelogiška.

Antra, pamenate, anksčiau atsparūs telefonai korpuse turėjo specialią kilputę dirželiui? Tai va, čia ji būtų realiai naudinga. Įsivaizduokite, jūs užsikabarojate į kraną, ar kopiate kalnu, išsitraukiate telefoną, o šis išsprūsta ir laisvu kritimu smenga žemyn, ir čia jau kalbu ne apie 1.8 metrų aukštį. Jeigu telefonas prie juosmens būtų prikabintas apsauginiu dirželiu, tokių grėsmių nekiltų. Ar tokia kilputė labai pakenktų telefono elegancijai? Vargu.

Trečia, kamera. Nors ir puikiai suprantu tikslinę šio aparato auditoriją, bet 2020 metais telefonai, kainuojantys tris kartus mažiau fotografuoja geriau, net ir turintys vieną kamerą. Tad gamintojo sutaupymo čia nepateisinu. Gal kaltas ne pats kameros sensorius, o programinė įranga, apdorojanti nuotraukas? Belieka laukti sisteminių atnaujinimų.

Ketvirta, tai baterija. 4000 mAh nėra mažai, procesorius nėra „ėdrus“, ekranas nedidelis, tad kodėl baterijos neužtenka vienam aktyviam savaitgaliui? Greičiausiai kaltas nepakankamas programinis optimizavimas. Vėl gi, tikėsimės geresnių rezultatų po žadėtų atnaujinimų.

Ketvirta, tai „FLIR” kompanijos termovizorius, kurį taip išskirtinę savybę (angl. „selling point“) akcentuoja gamintojas. Kompanija „FLIR“ gamina profesionalią šiluminio stebėjimo įrangą, ir man būtų sunku patikėti, kad ši funkcija gali atstoti specializuotą, sertifikuotą techniką. Verčiau jau geresnė kamera ir didesnė korpuso apsauga nuo subraižymų.

Ir penkta – kaina. Geras telefonas turi kainuoti atitinkamai. Mokėdamas daugiau nei 600 eurų už telefoną, aš tikiuosi, kad jis viską darys gerai, ne geriausiai, bet gerai – gerai fotografuos ir filmuos, turės ne tik talpią, bet ir ilgai tarnaujančią bei greitai įkraunamą bateriją, jame bus sumontuotas aktualus procesorius ir gal net stereo garsiakalbiai.

O dėl apsaugos nuo smūgių ir vandens, čia toks pamąstymui: išsirenkate praeitų metų flagmaną su puikiomis kamerom ir IP68 atsparumu, nusiperkate kokybišką, smūgiams atsparų dėklą, dėl visa ko užsiklijuojate apsauginį stiklą už kelis eurus, ir et voila – pilnas komplektas. Nedėkokite.

Nesupraskite neteisingai, man patinka šis telefonas, jis puikiai surinktas, nesibaiminu, kad įrenginys iškris iš rankų, jis visiškai neslysta. Patinka jo kompaktiški matmenys, o tai jau retenybė. Patinka malonūs garso ir įjungimo mygtukai. Jis pakankamai greitai veikia (ačiū „plikam“ „Android“). Bet produktas atrodo neišbaigtas, o prasta kamera, tylus garsiakalbis ir vidutiniška baterija verčia suabejoti, ar prašoma kaina – pagrįsta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (114)