Prisijungusi prie pirmojo mentorystės programos „Women Go Tech“ sezono, moteris džiaugiasi gavusi progą ne tik praplėsti pažinčių ratą technologijomis besidominčių dalyvių bendruomenėje, tačiau ir įgyti žinių bei pasitikėjimo savimi.

Teisininkė – į technologijų sritį

Nors šiandien Irena jau gali pasidžiaugti įveikusi sunkumus, patirtus žengiant į technologijų sritį, visgi ji pripažįsta, kad kelias iki programuotojos rolės buvo gan vingiuotas. Savo profesinę karjerą moteris pradėjo klientų aptarnavimo srityje bankų sektoriuje, o nuolatinis smalsumas ją skatino plačiau domėtis įmonės procesais.

Pastebėjęs Irenos iniciatyvumą, tuometinės komandos vadovas pasiūlė jai pereiti į IT departamento pagalbos skyrių. Irena turėjo teisinį išsilavinimą, o technologijų sritis ir joje dirbantys žmonės atrodė mistiški ir nepasiekiami, todėl gautas pasiūlymas atrodė kaip milijono vertas laimėjimas. Irena labai džiaugėsi, jog IT departamento vadovas tada tapo pirmuoju žmogumi, pastebėjusiu jos potencialą.

Grįžo atgal į universitetą

Tikėdama, kad žmogus tobulėja tik turėdamas galimybę augti kaip profesionalas, Irena nuo pirmųjų savo dienų naujoje rolėje stengėsi mokytis savarankiškai. Ji prisipažįsta, kad nors technologijų sfera jai buvo visiškai nauja, ten jautėsi puikiai, o naujos atsakomybės ir galimybės kiekvieną dieną išmokti kažką naujo skatino nuolat ieškoti kelių tobulėti.

Darbinėje aplinkoje įgyti įgūdžiai ir kompetencijos palaipsniui leido pakeisti ir pareigas. „Vis dėl to, kasdieninėse užduotyse mane persekiojo jausmas, kad esu nelygiavertė savo kolegoms ir negaliu lygiuotis į juos turimomis žiniomis. Tai atvedė mane iki naujų studijų – IT valdymo magistro“, – pasakoja Irena. Šios studijos ir ten sutikti bendraminčiai padėjo jai pasijusti tvirčiau ir stabiliau, o atsivėrusios galimybės persikvalifikuoti atrodė labai patrauklios.

Programa užaugino sparnus

Siekdama visiškai išsklaidyti abejones ir neužtikrintumo jausmą, Irena nusprendė prisijungti prie „Women Go Tech“ mentorystės programos, kur tikėjosi rasti atsakymų ir atsikratyti stereotipų skatinamų abejonių dėl savo sprendimo žengti į programavimo sritį.

Dalindamasi savo įspūdžiais iš programos, Irena pasakoja, kad labiausiai ją įkvėpė čia sutikti mentoriai, o bendruomenės palaikymas apskritai suteikė nuolatinį pakylėjimo jausmą. „Kai programoje bendraudama su dalyvėmis išgirdau, kad panašioje situacijoje esu ne viena, tai labai sustiprino norą šią situaciją keisti iš esmės. Sustiprėjau savo vidumi ir tai man leido pačiai imtis pokyčių vietoj to, kad būčiau tiesiog metusi programuotojos kelią“, – sako programos alumnė.
Irena Poškienė

Nori savo pavyzdžiu įkvėpti kitus

Augindama dvi dukras, Irena jaučia ir asmeninę atsakomybę kurti visuomenę, kurioje nebūtų stereotipų ir visi jaustųsi lygūs pasirinkti juos dominančią sritį. Todėl ir pati aktyviai įsitraukė į įvairias veiklas – dabar ji moko vaikus programuoti kūrybinių technologijų akademijoje „Bit&Byte“.

„Dirbdama su vaikais supratau, kad programavimas yra tas kelias, kuris lavina kūrybišką asmenybę, skatina mąstyti kritiškai, ieškoti naujų būdų užduočiai išspręsti. Čia nesvarbu, ar esi mergina, ar vaikinas, nes esi vertinamas tik pagal savo atliktus darbus ir įgūdžius. Dėl savo skirtingo mąstymo ir mokymosi stiliaus, užduotyse vaikus skirstau į grupeles, kuriose būna bent viena ar kelios merginos. Tokių mišrių komandų rezultatai būna kur kas geresni, nes jie gali plačiau ir kūrybiškiau matyti problemų sprendimus“, – savo patirtimi dalijasi Irena.

Pasikeitęs požiūris atvėrė galimybes

Programai pasibaigus, Irena džiaugiasi, kad įgytą pasitikėjimą savimi bei motyvaciją toliau siekti savo tikslų ji išsinešė ir už jos ribų. Programos pabaigoje nusprendusi pakeisti darbovietę, dabar Irena sėkmingai dirba programuotoja ir kelia sau naujus iššūkius technologijų srityje.

„Be abejo, labiausiai pasikeitė mano pačios požiūris – pradėjau labiau tikėti savimi ir supratau, kad didžiausias stabdis esi pats, ir niekada neturėtum abejoti tuo, ką jauti ir ko nori pasiekti. Dažnai sakau, kad būtent „Women Go Tech“ programoje man užaugo sparnai, o sutikti mentoriai ir bendramintės mane įkvepia ir dabar. Džiaugiuosi, kad buvau, esu ir būsiu šios bendruomenės dalimi, kuri man padėjo ne tik sugriauti visas nematomas sienas, bet ir paskatino greičiau žengti profesinių tikslų link. Dabar save įprasminu skatindama tobulėti ir siekti savo tikslų aplink esančius. Tikiu, kad mano asmeninė patirtis ir pavyzdys įkvėps ir kitus visu pagreičiu imtis pokyčių ir siekti savo svajonių“, – sako Irena.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)