Daugelis medžių plinta per sėklas. Mažai naudos, jei tos sėklos krenta tiesiai po medžiu – joms čia tikriausai vis tiek pritrūks saulės šviesos, o ir konkuruoti su dideliu medžiu dėl resursų nėra lengva. Taigi, kai kurie augalai plinta su paukščių pagalba, kiti – pasitelkia vėją. Ir tai esate matę – kaip gražiai leidžiasi ir plinta liepų sėklos!

Šio prietaiso dydis - mažiau nei 1 mm. Skruzdėlė palyginimui. Northwestern University nuotr.

Panašiai plinta ir šios naujos mikroschemos. Vos 1 mm dydžio prietaisas turi sparnus, kurie pagauna vėją ir ima suktis. Nors toks skrydis nėra varomas – šis daiktas neturi jokio variklio – tai vis tiek yra mažiausias žmogaus sukurtas skraidantis objektas.

Šiame nepaprastai mažame daikte – antena, atmintinė, energijos šaltinis, keli jutikliai.

Mažiausias skraidantis prietaisasNorthwestern University nuotr.

Mokslininkai teigia, kad tokio prietaiso pritaikymo galimybės priklauso nuo pasirinktų jutiklių. Jis gali būti naudojamas aplinkos ir populiacijos stebėjimui. Daugybė tokių prietaisų būtų išbarstyti iš dronų ir paplistų numatytoje teritorijoje. Jie rinktų duomenis ir juos siųstų, tikriausiai, tiems patiems dronams.

Mokslininkai jau atliko UV spinduliuotės, vandens pH, oro užterštumo matavimus. Atlikusi savo darbą ši mikroschema suyra neteršdama aplinkos.