Šypsniukui skirtame interneto
S. Fahlmanas teigia, kad 1982 metų rugsėjo 19 d. 11 val. 44 min. diskusijos apie internetinį humorą metu vienoje iš internetinių pokalbių svetainių jis parašė: "Siūlau naudoti šią simbolių seką - ":-)" - žymint juokelius".

Tokia simbolių seka leido interneto vartotojams glaustai išreikšti savo emocijas. "Carnegie Mellon" universiteto atstovai teigia, kad greitai šis šypsniukas išplito už universiteto ribų.

Kompiuterinės lingvistikos istorijos specialistai, kuriuos apklausė naujienų agentūra "The Associated Press", negalėjo patvirtinti ar paneigti S. Fahlmano autorystės. Pats S. Fahlmanas šypsniuko tinklalapyje rašo:

"Man nepavyko rasti įrodymų, kad prieš tai, kai aš pokalbių svetainėje pasiūliau naudoti šią simbolių seką, ji buvo kur nors naudojama. Nesutikau žmogaus, kuris teigtų išradęs šypsniuką prieš mane. Tačiau visuomet egzistuoja tikimybė, kad kažkam kilo tokia pat mintis".

Ekspertai teigia, kad šis ir kiti šypsniukai leido žmonės aiškiau išreikšti savo emocijas rašant elektroninį laišką ar bendraujant internetu. Šypsniukai padeda išreikšti įvairiausias emocijas ir tiksliai suprasti pašnekovą. Šypsniukai leidžia atspindėti žmogaus emocijas, kurias bendraujant gyvai leistų perteikti intonaciją ir veido išraiškas. Šiuo metu bendravimo be šypsniukų neįmanoma įsivaizduoti.

S. Fahlmanas sakė, kad jį stebina, kaip iš vieno pasisakymo pokalbių svetainėje gimė visa kultūra.

"Kartais stebiuosi galvodamas, kad milijonai žmonių jau 25 metus naudoja šią simbolių seka ir suka galvas į šoną, kad aiškiau įžiūrėtų šypsniuką".

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją