Praėjusią savaitę buvo pateiktas kolektyvinis ieškinys prieš „Lenovo“ ir „Superfish“ - abi bendrovės kaltinamos „nesąžininga“ verslo praktika ir „Lenovo“ kompiuterių padarymo neapsaugotais prieš piktybines atakas dėl nepageidaujamos programinės įrangos įdiegimo, rašo pcworld.com.

Ieškinio iniciatorė Jessica Bennet sakė, kad dėl „Superfish“ programinės įrangos, kuri ieškinyje vadinama „šnipinėjimo programine įranga“, buvo pažeistas jos kompiuteris. Taip pat ji kaltina „Lenovo“ ir „Superfish“ pažeidus jot teisę į privatumą ir pinigų uždirbimu iš jos interneto vartojimo įpročių analizės.

Ieškinys buvo pateiktas po to, kai „Lenovo“ pripažino, kad kai kurie kompiuteriai iš jų gamyklų išvažiuodavo su jau įdiegta „Superfish“ programine įranga. Ji buvo diegiama į G, U, Y, Z, S, E, „Flex“, „Miix“, ir „Yoga“ serijų įrenginius. „ThinkPad“ serijos kompiuteriuose „Superfish“ diegiama nebuvo.

Išaiškėjus tokiai įmonės praktikai, „Lenovo“ išplatino programą „Superfish“ ir visų šios bendrovės sertifikatų šalinimui iš kompiuterių. Nuo penktadienio „Superfish“ šalina ir „Microsoft Windows Defender“ bei „McAfee“ kibernetinio saugumo programos.

„Lenovo“ pripažino, kad „suklydo“ diegdami „Superfish“ į naujus kompiuterius. Ši programinė įranga ne tik kaišioja reklamas į interneto paieškos rezultatus, bet ir gali perimti prisijungimą prie saugių išteklių – tokių, kaip interneto bankai. O tai reiškia, kad kompiuteriai su šia programine įranga yra pažeidžiami piktybinėms atakoms.

Pirmąkart apie „Superfish“ programą „Lenovo“ kompiuteriuose pasiskųsta dar praėjusių metų rugsėjį, bet skandalas kilo tik tada, kai programišius Markas Rogersas savo tinklalapyje aprašė „Superfish“ galimybes.

Tinklaraštininkė J. Bennet „Yoga 2“ kompiuterį įsigijo darbui ir bendravimui su klientais. Ji pastebėjo, kad rašydama tinklaraščio įrašus klientui ji pastebėjo, kad jai rodoma reklama su pusnuogėmis merginomis. J. Bennet nusprendė, kad kompiuteryje atsirado piktybinės programinės įrangos arba į jį buvo įsilaužta, bet perskaičiusi „Lenovo“ kompiuterių naudotojų forumus ji pastebėjo, kad panašiai elgiasi ir kiti kompiuteriai. Paaiškėjo, kad reklamas jai rodo „Superfish“ programinė įranga, galinti perimti ir saugų ryšį su bankais.

Be to, „Superfish“ naudoja kompiuterio atmintį ir interneto srautą.

„Lenovo“ atstovai kol kas savo komentaro apie šį ieškinį nepateikė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)