Saugumo ekspertai teigia, kad internetinė priesaga „.su“ Sovietų Sąjungai suteikta 1990-aisiais, o šiandien po šiuo adresu slepiasi brukalus siuntinėjantys ir pinigus vagiantis programišiai.

„Nemanau, kad to motyvas būtų politinė nostalgija, – sako saugumo firmos RSA ekspertas Orenas Davidas. – Viską lemia verslas ir pinigai.“

Britų „The Guardian“ kalbinti ekspertai teigia, kad interneto nusikaltėliai po šiuo adresu pradėjo slėptis nuo maždaug 2011-ųjų, kai Rusija sugriežtino savo elektroninės erdvės priežiūrą.

Vienos iš dviejų oficialių Rusijos internetą prižiūrinčių įmonių „Group-IB“ ekspertas Andrėjus Komarovas teigia manantis, kad šiuo metu Sovietų Sąjungos elektroninėje erdvėje slepiasi apie pusę Rusijos ir buvusių Sovietų Sąjungos narių internetinių nusikaltėlių.

Vienas garsiausių Sovietų Sąjungai priklausančių internetinių portalų – exposed.su. Jis išgarsėjo paviešinęs Michelle Obamos, respublikonų kandidato į JAV prezidentus Mitto Romney, milijardieriaus Donaldo Trumpo, pop žvaigždžių Britney Spears, Jay-Z, Beyonce bei golfo žvaigždės Tigerio Woodso kreditinių kortelių duomenis. Šiuo metu puslapis neveikia.

Kiti puslapiai su priesaga „.su“ naudojami kontroliuoti užkrėstų kompiuterių „botnetui“ (angl. robot net – robotų tinklas), užgrobti kitus kompiuterius ir su jais tuštinti svetimas bankų sąskaitas ir pan.

Skaičiuojama, kad šiuo metu yra apie 120 tūkst. internetinių adresų su priesaga „.su“. Pavyzdžiui, stalin.su, kuriame garbinamas buvęs Sovietų Sąjungos diktatorius, ar chronicle.su, skirtas absurdiškoms parodijoms.

Kaip praneša „The Guardian“, Šaltojo karo metu interneto adresai suteikti ir kitoms dabar išnykusioms valstybėms: Rytų demokratinei Vokietijai suteikta priesaga „.dd“, Jugoslavijai – „.yu“. Tačiau šios interneto erdvės išnyko kartu su šiomis valstybėmis, o Sovietų Sąjungos erdvė internete išliko iš dalies dėl Sovietų Sąjungos žlugimo sukeltų neramumų: juo iki 1994-ųjų naudojosi Rusija, kuri gavusi adresą „.ru“, senąjį panaikinti atsisakė. Teigiama, kad Rusijos operatoriai atsisakė tą padaryti ir dėl komercinių, ir dėl ideologinių priežasčių.