2004 m. daugiausia piratinės produkcijos buvo konfiskuota Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Marijampolėje, Šiauliuose. Vien Klaipėdoje yra iškelta 17 baudžiamųjų bylų neteisėtos intelektinės produkcijos platintojams.

Šių metų vasarį Vilniuje Lietuvos Kriminalinės policijos biuras kartu su LMIA surengė vieną sėkmingiausių savo operacijų - išaiškino pogrindinę gamyklą, kurioje buvo įrašinėjamos garso kasetės, vaizdajuostės, gaminami piratiniai CD-R diskai.

Iš piratų buvo konfiskuota 10 profesionalių kompiuterių, 4 profesionalūs vaizdajuosčių perrašymo įrenginiai, 9 garso kasečių tiražavimo įrengimai.

Reido metu iš sandėlio ir pogrindinės neteisėtų kopijų gamyklos buvo išimta per 17 tūkst. garso, 1 tūkst. kompiuterinių CD, 7 tūkst. DVD, 11 tūkst. garso kasečių, 10 dėžių poligrafinių lankstinukų piratiniams CD, didelis kiekis garso juostų su įrašais, skirtų gaminti piratines kasetes ir t.t.

Visos išimtos neteisėtos produkcijos vertė "juodosios rinkos" kainomis siekė pusę milijono litų, manoma, kad teisėtomis kainomis šios produkcijos vertė galėjo siekti 1,5 mln. litų.

"Šiemet tai buvo didžiausias vienu metu konfiskuotų laikmenų kiekis. Demaskavus tokius stambius piratus pakertamos vienos iš svarbesnių vietinių "piratavimo tinklų" šaknys, nors, žinoma, pogrindyje dar lieka daug panašaus plauko vertelgų", - mano LMIA viceprezidentas Vytas Simanavičius.

Anot jo, LMIA kol kas vienintelė padeda policijos pareigūnams organizuoti būtent tokio masto reidus, todėl dažnai trūksta resursų ir laiko pasiekti dar geresnių rezultatų.

Dažniausiai piratinės produkcijos platintojai įkliūna turgavietėse ar internetu reklamuodami savo svetaines.

"Piratai visada yra avangarde ir naudoja moderniausias technologijas tiek nelegaliai tiražuoti intelektualinę nuosavybę, tiek ir ją platinti. Norint sėkmingai kovoti su muzikos, filmų, kompiuterių žaidimų piratavimu būtina sutelkti teisėsaugos, verslo, privačių žmonių resursus ir iniciatyvas, kitaip kovosime su vėjo malūnais", - sako V.Simanavičius.

LMIA duomenimis, dabar Lietuvoje maždaug apie 50 proc. parduodamų užsienio muzikos atlikėjų kompaktinių diskų yra piratiniai. Šis skaičius metai iš metų nežymiai mažėja, tačiau, specialistų vertinimu, progresas turėtų ir galėtų būti didesnis.

LMIA įkurta 1994 metais, jos antipiratinis centras - 2000-aisiais. Dabar LMIA nariais yra UAB "Pūkas", Žarskaus firma "Melofanas", UAB "Akelotė ir KO", UAB "Vaizdų pasaulis", Žvirblio garso įrašų studija, UAB "Garsų pasaulio įrašai", "Prioro įrašų grupė", UAB "Intervid", BĮ UAB "ACME", UAB "Ovista", UAB "Aldija", Klimavičiaus IĮ, G. Litvino įrašų studija.

Viena pagrindinių LMIA misijų - kovoti su piratinės produkcijos plitimu Lietuvoje bei atstovauti bendrovėms socialinėje, ekonominėje bei teisinėje sferoje.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją