Maskvoje registruota bendrovė „Connect Ltd“, dar žinoma „SMSBill“ pavadinimu, sukūrė „Android“ įrenginiams skirtą programėlę, kuri, esą, palengvina priėjimą prie žaidimų.

Įdiegus programėlę iš telefono į padidinto tarifo numerį buvo automatiškai išsiunčiama žinutė. O telefono savininkui sąskaita padidėdavo 10 svarų.

Diegiant programėlę siūlomose pasiskaityti sąlygose ir taisyklėse, šeštame puslapyje galima rasti eilutę, jog „bus taikomas maždaug 5 svarų mokestis“.

„Phonepay Plus“ pareiškė, kad visiems klientams, kurie atsisiuntė programėlę, pinigai turi būti grąžinti per artimiausius trejus mėnesius.

„Būtina skaityti kas užrašyta smulkiu šriftu, o žmonės niekada to nedaro. Jų panaudoti terminai buvo labai pasalūniški“, - tvirtina kompiuterių saugumo bendrovės „Sophos“ vyresnysis konsultantas Grahamas Cluley.

„Sophos“ saugumo ekspertas Vanja Svajceris nufilmavo programėlės atsisiuntimo procesą ir pastebėjo, kaip į telefoną savaime diegiasi nepageidaujami programėlės elementai.

„Phonepay Plus“ atstovė spaudai Dr. Shirley Dent sakė, kad jei Rusijos bendrovė baudos nesusimokės ir nuostolių neatlygins, jai gali būti skirta dar didesnė bausmė arba penkeriems metams uždrausta veikla Jungtinės Karalystės mobiliojo ryšio rinkoje.

„Tai grynai „Android“ problema. Tokių bėdų su „iPhone“ būna kur kas mažiau, nes „Apple“ atidžiau peržiūri savo programėles prieš leidžiant jas siųstis. Naudojant „Android“ programėles paprasta siųstis iš bet kur – tai yra viena iš esminių operacinės sistemos savybių“, - sakė G. Cluley.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)