Sukčiai tuo stengiasi pasinaudoti ir internetą užplūsta įvairūs itin patrauklūs pasiūlymai dovanoms, kelionėms, tačiau už jų slepiasi bandymai išvilioti asmeninius duomenis ar net turtą. „Microsoft“ ekspertai pranešime žiniasklaidai pateikia šešis patarimus prie kurių šią savaitę būtina uždėti varneles.

Rinkitės tik patikimus portalus

Paskutinę minutę gali suvilioti el. parduotuvė su itin patraukliu, keliais kartais pigesniu norimo pirkinio pasiūlymu. Tačiau nemaža tikimybė, kad ten slepiasi kenkėjas, kuris vėliau gali sulėtinti jūsų įrenginio darbą, rinkti asmeninius duomenis ar apgaulės būdu iš jūsų išvilioti pinigus. Keli signalai, kurie padės atskirti, ar el. parduotuvė yra patikima: daug kartų mažesnė prekės kaina nei rinkos vidurkis dažniausiai liudija, kad tokios parduotuvės reikėtų vengti; atsiliepimai apie parduotuvę internete turi būti teigiami; jos internetinis adresas turėtų prasidėti https ar naršyklėje šalimais jo turėtų būti užrakintos spynelės ikona; atsiskaitymo būdas ar jo teikėjas jums turėtų būti pažįstamas ir patikimas. Tas pats galioja ir programėlėms – jas siųskitės tik iš oficialių jų parduotuvių.

Sekite savo banko ataskaitas

Šiuo laikotarpiu taip pat dažniau atkreipkite dėmesį į jūsų mokėjimo kortelių ataskaitas. Jei ten radote jums nepažįstamą atsiskaitymo eilutę (nesvarbu ar didelio, ar mažo), būtinai iškart apie tai informuokite savo banką.

Naudokite dviejų lygių autentifikaciją (2FA)

Tai labai efektyvi priemonė, sukurianti papildomą saugumo lygį. Jos esmė – bandant prisijungti prie savo paskyros (el. pašto, soc. tinklų ir pan.) nepakanka žinoti tik nuolatinį slaptažodį, papildomai dar reikia suvesti specialios programėlės (pvz., „Microsoft Authenticator“ – „Google Play“, „iOS“) sugeneruotą laikiną kodą, kuris nuolat kinta, ar kitaip papildomai patvirtinti savo tapatybę. Tokią saugumo funkciją, randamą nustatymuose, turi praktiškai visos populiariausios el. pašto tarnybos, soc. tinklai ar kitos dažnai naudojamos platformos.

Junkitės tik prie saugaus tinklo

Norėdami būti garantuoti, kad jūsų duomenys nepateks į svetimas rankas, junkitės tik prie „Wi-Fi“ tinklų, kurie reikalauja slaptažodžių. Jei neturite kito pasirinkimo ir tenka prisijungti prie kavinės ar parduotuvės slaptažodžiu neapsaugoto bevielio tinklo, venkite suvesti savo paskyrų prisijungimo duomenis ar apsipirkinėti internetu. Tokiame tinkle egzistuoja rizika, kad suvesti slaptažodžiai gali pakeliui nutekėti ir į programišiaus kompiuterį.

Socialiniuose tinkluose būkite atsargūs

Per šventes daugelis ilgesniam laikui paliksime savu namus ir norėsime socialiniuose tinkluose pasidalinti kelionių akimirkomis. Tačiau tai daryti reikėtų atsargiai, nes tai puikus signalas vagims, kad jūsų namai kurį laiką bus tušti ir jiems niekas netrukdys. Jei jau labai norite pasidalinti atostogų akimirka, atkreipkite dėmesį, kad ją matytų tik jūsų draugai, kuriais pasitikite – socialiniai tinklai dažnai leidžia nustatyti grupes, kas mato jūsų turinį.

Žinokite, kur yra jūsų įrenginiai

Būkite budrūs, nes jūsų telefone, kompiuteryje – kalnas jautrios asmeninės informacijos. Todėl pirmas žingsnis, kurį turite padaryti – apsaugoti jį slaptažodžiu. Nutikus blogiausiam scenarijui ir pradingus įrenginiui, elkitės taip pat, kaip elgiatės pradingus banko kortelei – jį užblokuokite. Pavyzdžiui, prieigą prie „Windows“ įrenginių (susietų su jūsų „Microsoft“ paskyra) galite uždrausti prisijungę prie savo paskyros internete. Ten pat matysite ir paskutinę buvimo vietą, kur įrenginys buvo prijungtas prie interneto.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)