Prieš daugiau nei 3000 metų kinų mokslininkai buvo įsitikinę, jog gyvūnai gali numatyti stichines nelaimes. Tyrėjai stebėdavo laukinių ir naminių gyvūnų (įskaitant žuvis, roplius, paukščius, žinduolius ir net vabzdžius) elgesį ir tai juos įspėdavo apie artėjančius žemės drebėjimus ar ugnikalnių išsiveržimus prieš kelias valandas, dienas ar net savaites.

Galima pastebėti nemažai apie artėjančias nelaimes įspėjančių ženklų. Tai temperatūros pokyčiai, mažos vibracijos, dujų nuotėkiai, kuriuos gyvūnai jaučia daug geriau nei bet kokie matavimo prietaisai.

Jau daug metų viso pasaulio mokslininkai renka pranešimus apie gyvūnų elgesį bei šį keistą fenomeną, tačiau tik visai neseniai jie galėjo patys tuo įsitikinti.

2012–2014 m. keletą kartų išsiveržus Etnos ugnikalniui ir 2016–2017 m. Italijoje vykstant žemės drebėjimams, mokslininkams pavyko įrodyti, jog gyvūnai pradėjo reaguoti dar likus kelioms valandoms iki šių nelaimių. Prieš išsiveržiant ugnikalniui ožkos ir avys paliko Etnos šlaitus ir ėmė ieškoti vietų, kuriose veši augmenija ir todėl lava jų nepasiekia. Mokslininkai priėjo prie išvados, jog gyvūnai jaučia artėjančias stichines nelaimes dar 4–6 valandas prieš joms prasidedant.