S. Vedas leidiniui „Business Insider“ papasakojo, kad vieną vėlų vakarą naudodamasis „Google Domains“ interneto domenų pirkimo paslauga aptiko, kad adresas „google.com“ yra prieinamas: prie šio adreso vietoj pilko liūdno veiduko, reiškiančio, kad domenas jau turi savininką, švietė laimingą žalią veiduką žyminti piktograma.

Lankomiausio internete adreso kaina buvo stulbinanti – vos 12 JAV dolerių.

„Anksčiau dirbau „Google“, tai ir dabar kartais pažaidžiu su jų produktais. Įrašiau „Google.com“ pavadinimą ir, mano nuostabai, buvau informuotas, kad jis prieinamas. Maniau, kad tai kokia nors klaida, bet ir iš tikrųjų galėjau tą domeną nusipirkti“.

S. Vedas adresą įtraukė į savo pirkinių krepšelį ir, jo nuostabai, ši transakcija buvo sėkminga.

Bet vietoj įprastinio elektroninio laiško, informuojančio, kad „Jūs nusipirkote domeną“, S. Vedo „Google Search Console“ prietaisų skyde, kuriame pateikiama informacija apie kitas S. Vedui priklausančias svetaines, pasirodė žinutės, skirtos „google.com“ adreso savininkui. Jis gavo ir laiškų su vidine informacija – apie tai S. Vedas informavo „Google“ saugumo tarnybą.

„Baisiausia tai, kad minutę turėjau prieigą prie administravimo įrankių“, – sakė S. Vedas.

Jis paskubomis užfiksavo ekrano vaizdą ir visą šį atsitikimą aprašė socialinio tinklo „LinkedIn“ įraše.

Tiesa, „google.com“ valdymas ilgai netruko. „Google Domains“ jau po minutės atšaukė svetainės pavadinimo pardavimą informuodami, kad kažkas kitas spėjo svetainę užregistruoti anksčiau ir grąžino 12 dolerių, kurie buvo jau nuskaityti iš S. Vedo sąskaitos.

„Na, dabar bent jau galėsiu pasigirti, kad esu žmogus, kuriam minutę priklausė „google.com“, – sakė S. Vedas.

Jis pats negali pasakyti dėl kokios priežasties jam buvo suteikta galimybė įsigyti svetainę. Galbūt įvyko kokia nors „Google Domains“ klaida, o gal „Google“ pamiršo laiku atnaujinti savo teisę į adresą. „Google“ atstovai sakė, kad aiškinasi incidento priežastis, bet kol kas nieko neįprasto nepastebėjo.

„Google“ – ne pirma žinoma kompanija, kuriai teko susidurti su interneto adreso savininkystės nesklandumais. 2003 metais „Microsoft“ darbuotojai pamiršo atnaujinti savo teises į „hotmail.co.uk“ adresą ir kažkas šiuo užmaršumu pasinaudojo. „Google“ šiuo atveju turėjo pranašumą – jie patys pardavė svetainės adresą, todėl nesunkiai jį susigrąžino. Tuo tarpu „Microsoft“ turėjo prašyti naujojo savininko sugrąžinti adresą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)