Būdama veikli ir energinga, ji dalyvauja ir kitose veiklose bei kuria ateities planus, susijusius ne tik su jos kaip teisininkės specialybe, bet ir su technologijomis. Pasak moters, dabar yra technologijų aukso amžius, tad būtina tai išnaudoti visose srityse.

Stereotipai – dar mokykloje

Sostinėje šiuo metu gyvenanti K. Kliukienė sako, kad mokykloje sekėsi puikiai, tačiau ji niekada nesvajojo apie konkrečią profesiją. Matematikos bei informatikos pamokose sekėsi gerai, tad Kamilė pradėjo svarstyti, ką ateityje galėtų nuveikti su šiais dalykais. Vis dėlto, pasirinkusi laikyti informatikos egzaminą, Kamilė pirmą kartą susidūrė su stereotipiniu požiūriu apie moteris ir technologijas, kuris ir lėmė pasirinkti populiaresnes studijas.

„Atėjusi laikyti informatikos egzamino ir būdama ten vienintele mergina, sulaukiau klausimo – ar tikrai ten pataikiau. Apskritai tuo metu vyravusi tendencija, kad technologijų srityje nėra daug merginų, mane paskatino studijuoti kitą kryptį – ekonomiką“, – sako K. Kliukienė.

Kadangi 12 klasėje Kamilės pažymiai buvo patys aukščiausi, ji, paskatinta tėčio, netgi be egzaminų įstojo į Londono Kingstono universitetą. Iš pradžių dėl šio sprendimo buvo daug dvejonių, tačiau drąsi ir optimistiška abiturientė, nuvykusi apsidairyti ir pati įvertinti aplinką, nusprendė pasilikti.

Tėvai skatino rinktis tai, kas patinka

Kaip pasakoja Kamilė, pabaigus ekonomiką, į jos karjeros kelią įsiterpė ir teisės magistrantūros studijos tame pačiame Londono Kingstono universitete, o dabar ji jau antrus metus dirba teisininke UAB „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA) ir yra atsakinga už garantijas, kurios skirtos Lietuvos smulkiajam ir vidutiniam verslui skatinti.

Vis dėlto K. Kliukienė intensyviai domisi naujausiomis technologijomis, blockchain (blokų grandinės) technologija, e. parašu, kibernetiniu saugumu. Be viso to, kaip jau minėta, ji atlieka ir duomenų apsaugos pareigūnės pareigas. Pasak Kamilės, kad ir ką gyvenime pasirinkdavo, ją visada lydėdavo tėvų ir vyro palaikymas.

„Vaikystėje tėvai man visada sakė, kad galiu būti kuo tik noriu – prezidente, inžiniere ar kuo kitu. Svarbiausia daryti tai, kas patinka, mokytis ir siekti. Taip pat mane labai palaiko vyras – kai po visų savo veiklų grįžtu namo, jis domisi, kaip man sekėsi ir ką šiandien nuveikiau, o ne klausinėja apie buitį“, – pasakoja energingoji Kamilė.
Kamilė ir jos vyras Nerijus

Takelis gali nuvesti į… greitkelius

Prieš trejus metus sudalyvavusi asmenybės tobulino seminare, Kamilė išsikėlė sau tikslą dar labiau augti, tobulėti technologijų srityje, o tam, kad viskas vyktų sklandžiau ir greičiau, susirasti mentorių. Patekusi į mentorystės programą „Women Go Tech“, kur kuria startuolį teisinėms sutartims tvarkyti, čia moteris ne tik sulaukė dar daugiau savo idėjų palaikymo, bet ir sutiko profesinę draugę, mentorę Eglę Venskūnienę, kuri yra „Barclaycard“ vadovė „Barclays“ operacijų centre Lietuvoje.

Pasak Kamilės, ji ne tik atsveria stereotipinį požiūrį, bet ir skatina mesti kelią dėl takelio, kuris gali nuvesti netgi į greitkelius.

„Startuolį pradėjome kurti iš dalies dėl atsitiktinumo, iš dalies sulaukus pastūmėjimo. Kai sudalyvavau pirmame Lietuvoje organizuotame teisininkų ir informacinių technologijų (IT) specialistų hekatone, kuriame patekau į nuostabią „ContraBlock“ komandą, mus pastebėjo bankas SEB. Mūsų idėja – sutarčių autentifikavimo platforma, grįsta blockchain technologija. Sėkmingai ją vystome ir dėl tolesnės plėtros netgi siekiame bendradarbiavimo su užsienio startuoliais“, – pasakoja Kamilė.
Kamilė Kliukienė

„Women Go Tech“ – atsakymas apie veiklą

Nors, kaip sako K. Kliukienė, dabar yra aukso amžius, kai skirtingas sritis galime sujungti su technologijomis, daugelis dėl savo idėjų dažnai jaučiasi nedrąsiai ir nepradeda jų įgyvendinti.

„Programoje „Women Go Tech“ yra gaunamas atsakymas, kad viskas, ką darai, yra gerai. Tikiu, kad visoje Lietuvoje yra daugiau neužtikrintų, tačiau svajojančių apie pokyčius ir turinčių didelius tikslus merginų ir moterų. Linkiu juos visus įgyvendinti, nes tai yra magiška ir iš tiesų keičia žmonių gyvenimus. Be to, kas yra labai svarbu, „Women Go Tech“ turi įtakos visam valstybės požiūriui į moterų indėlį technologijų srityje“, – tvirtina „Women Go Tech“ ugdytinė.

Pernai į 44 „Women Go Tech“ programos vietas prisijungti panoro 251 kandidatė, šiemet šis skaičius beveik du kartus didesnis – į 71 vietą pretendavo 459 kandidatės. Programos iniciatoriai pabrėžia, kad dėl nusistovėjusių stereotipų technologijų sritį renkasi labai maža dalis moterų, todėl būtina su šia nuostata kovoti. Tikimasi, kad tai bus viena iš priemonių, kuri padės į šią sritį pritraukti daugiau talentų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (79)