„Noriu skristi į Mėnulį“, – pareiškė 42 metų Y. Maezawa, „SpaceX“ būstinėje Hotorne Kalifornijoje, pristatytas šios kompanijos vadovo Elono Musko. Japonų verslininko žodžiai buvo palydėti sveikinimo šūksniais ir plojimais.

Y. Maezawa, kuris į pirmąją turistinę kelionę „SpaceX“ raketa aplink Mėnulį išskris 2023 metais, taip pat atskleidė planuojantis drauge pasikviesti menininkų.

„Norėčiau pakviesti 6-8 menininkus iš viso pasaulio prisidėti prie manęs šioje misijoje į Mėnulį, – sakė jis. – Jų bus paprašyta grįžus į Žemę ką nors sukurti. Šie šedevrai įkvėps svajotoją kiekviename iš mūsų.“

Y. Maezawa yra 18-tas pagal valdomą turtą žmogus Japonijoje; jo turtas vertinamas 3 mlrd. dolerių (2,57 mlrd. eurų), nurodo žurnalas „Forbes“.

Jis bus pirmas keliautojas į Mėnulį po paskutinės JAV „Apollo“ misijos 1972 metais. Už šią privilegiją japonas sumokėjo neskelbiamo dydžio sumą.

„Nuo pat vaikystės man labai patinka Mėnulis, – „SpaceX“ būstinėje sakė Y. Maezawa. – Tai mano viso gyvenimo svajonė.“

Kitas jo pomėgis yra kaupti vertingus šiuolaikinio meno kūrinius. Pernai jis paskelbė įsigijęs 110,5 mln. dolerių (96,68 mln. eurų) vertą Jeano-Michelio Basquiat (Žano Mišelio Baskija) šedevrą.

Meilė menui ir nulėmė jo sprendimą į Mėnulio kelionę pasikviesti menininkų, sakė jis.

Iki šiol vieninteliai amerikiečiai yra palikę orbitą aplink Žemę. Iš viso 24 NASA astronautai – visi baltieji vyrai – yra nuskridę prie Mėnulio su „Apollo“ misijomis 7-ajame ir 8-ajame dešimtmečiuose. 12 iš jų vaikščiojo Mėnulio paviršiumi.

Pirmojo kosmoso turisto vardas priklauso amerikiečių verslininkui Dennisui Tito (Denisui Titui), kuris 2001 metais sumokėjo maždaug 20 mln. dolerių (17 mln. eurų) už skrydį rusų erdvėlaiviu į Tarptautinę kosmoso stotį (TKS).

SpaceX

Menininkams – nemokamai

„SpaceX“ vadovas E. Muskas Y. Maezawą pavadino drąsiausiu ir geriausiu nuotykių ieškotoju.

„Jis žengė į priekį. Mums garbė, kad jis pasirinko mus“, – pridūrė E. Muskas.

Jis nepaskelbė kainos, kurią Y. Maezawa sumokėjo už kelionę į Mėnulį, bet sakė, kad ši kelionė bus „nemokama menininkams“.

„Aišku, kad tai pavojinga. Tai ne pasivaikščiojimas parke, – perspėjo E. Muskas. – Kai žengi per ribą, niekas nėra garantuota. Yra tikimybė, kad kas nors gali pasisukti ne taip.“

Vis dėlto reporterių paklaustas, ar pats bus keleivis, jis šios galimybės neatmetė. „Kalbant apie mano keliavimą – nesu tikras. Galbūt prisidėsiu. Nežinau“, – sakė E. Muskas.

„Taip, taip, taip“, – patvirtino Y. Maezawa.

„Gerai. Galbūt dalyvausim mes abu“, – paskelbė E. Muskas, sukeldamas aplodismentų bangą.

Turistai bus skraidinami raketa „Big Falcon Rocket“ (BFR), kuri žmonių skraidinimui gali būti parengta tik po mažiausiai penkerių metų, nurodė E. Muskas.

Apie BFR pirmą kartą buvo paskelbta 2016-aisiais; jį vadinama galingiausia raketa per visą istoriją, dar galingesne už „Saturn V Moon“, su kuria prieš penkis dešimtmečius buvo vykdomos „Apollo“ misijos.

Pernai E. Muskas sakė, kad „ambicingas“ BFR tikslas yra 2022 metais surengti bandomąjį skrydį į Marsą, o 2024 metais – žmonių skrydį į Raudonąją planetą.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)