Ypač greitas ryšys, kurį žada 5G bevielio ryšio technologija, galiausiai sujungs viską – nuo skrudintuvų iki telefonų ir nuo elektromobilių iki elektros energijos tinklų.

Nors Pietų Korėja laimėjo lenktynes, kas pirmasis pasiūlys 5G ryšį visos šalies naudotojams, tai tik viena dalis kur kas platesnio mūšio, kuriame grumiasi Jungtinės Valstijos ir Kinija ir į kurį įkliuvo tokie technologijų milžinai kaip „Huawei“.

Pietų Korėja nuo seno garsėja savo pažangumu technologijų srityje ir Seulas, siekiantis paskatinti stringantį ekonomikos augimą, 5G tinklo įdiegimą laiko savo prioritetu.

Penktosios kartos ryšio sistemoje – o ryšio sparta šiame tinkle bus 20 kartų didesnė negu 4G tinkle – išmaniųjų telefonų savininkai per mažiau nei sekundę galės parsisiųsti, pavyzdžiui, visą filmą.

Trečiosios kartos – 3G – ryšys atvėrė prieigą prie mobiliojo interneto, o 4G ryšys – prieigą prie įvairių naujų programėlių, įskaitant socialinius tinklus.

Penktosios kartos ryšys atvers naują junglumo erą.

Nuo naujosios kartos ryšio priklausys tai, kaip bus plėtojamos būsimos technologijos, įskaitant autonominius automobilius, kurie realiuoju laiku vienas kitam siunčia eismo duomenis, pramoninius robotus, skraidykles ir kitus daiktų interneto elementus.

Taigi 5G ryšys yra gyvybiškai svarbi ateities infrastruktūros dalis ir pasaulinė GSM asociacija skaičiuoja, jog 5G standarto nauda pasaulio ekonomikai iki 2034 metų sudarys maždaug 565 mlrd. JAV dolerių.

„Milijonas prietaisų“

Siekis dominuoti šioje srityje Vašingtoną supriešino su Pekinu ir jų priešprieša vis labiau didėja.

Jungtinės Valstijos savo sąjungininkus ir didžiuosius pasaulio ūkius ragina atsisakyti 5G sprendimų, kuriuos siūlo Kinijos telekomunikacijų milžinė „Huawei“, nes jie, pasak Vašingtono, gali kelti riziką saugumui.

Tačiau 5G technologijų srityje dominuoja būtent Kinijos bendrovės.

Pasak duomenų analizės bendrovės „IPlytics“, „Huawei“ – pasaulinė lyderė – yra užregistravusi 1,529 tūkst. su 5G susijusių patentų.

Įskaitant Kinijos gamintojus ZTE ir „Oppo“ ir bendrovę „China Academy of Telecommunications Technology“, Kinijos bendrovėms priklauso iš viso 3,4 tūkst. su 5G susijusių patentų, o tai sudaro daugiau nei trečdalį bendro tokių patentų skaičiaus.

Antroje vietoje yra Pietų Korėja – jos bendrovėms priklauso 2,051 tūkst. patentų.

Tuo tarpu JAV bendrovės, „IPlytics“ duomenimis, turi iš viso 1,368 tūkst. patentų – 29 patentais mažiau negu priklauso vien Suomijos „Nokia“.

Nuo penktadienio 5G paslaugos bus pradėtos teikti visuose trijuose Pietų Korėjos mobiliojo ryšio tinkluose – KT, „SK Telecom“ ir „LG UPlus“.

„Dėl itin didelės 5G ryšio spartos vieno kvadratinio kilometro zonoje galima vienu metu sujungti milijoną prietaisų“, – pažymima ryšio operatorės KT parengtoje ataskaitoje.

Tą pačią dieną „Samsung Electronics“ išleis „Galaxy S10 5G“, kuris yra pritaikytas 5G tinklams, o konkurentė LG po dviejų savaičių rinkoje pasiūlys savo modelį V50.

Kainų kliūtis

KT viceprezidentas Lee Pil-jae prognozuoja, kad iki metų pabaigos prie 5G ryšio pereis per 3 mln. pietų korėjiečių.

Prieigos prie 5G ryšio visoje šalyje iki šiol nėra pasiūlęs nė vienas mobiliojo ryšio tinklas.

Keliuose Jungtinių Valstijų miestuose yra viešųjų prieigos prie interneto vietų, kuriose ryšys veikia 5G sparta, tačiau tik WiFi zonoje. O Kataro bendrovė „Ooredoo“ sako, jog siūlo 5G paslaugas Dohoje ir jos apylinkėse, tačiau naudotojams kol kas negali pasiūlyti prietaisų, kurie palaikytų šį ryšio standartą.

JAV ryšio operatorė „Verizon“ jau kitą savaitę pradės teikti 5G paslaugas mobiliojo ryšio naudotojams Čikagoje ir Mineapolyje, o vėliau šiais metais – dar daugiau kaip 30 miestų.

5G tinklą tam tikroje teritorijoje 2019 metais turėtų įdiegti ir Japonija. Visoje šalyje šis ryšys pradės veikti prieš kitąmet Tokije įvyksiančias olimpines žaidynes.

Tačiau analitikai sako, jog masiniam naudotojų perėjimui prie 5G ryšio iš pradžių gali trukdyti didelės kainos. Pigiausia naujojo „Galaxy“ versija kainuos 1,39 mln. vonų (1,2 tūkst. JAV dolerių).

„Nors yra daug pigių 4G išmaniųjų telefonų, kurie kainuoja mažiau nei 300 JAV dolerių, „Samsung“ 5G telefonai kainuoja gerokai daugiau nei 1 tūkst. JAV dolerių, o tai taupyti linkusiems naudotojams gali būti didelis trūkumas“, – naujienų agentūrai AFP pareiškė ryšio operatorės KT atstovas.

Nė viena iš trijų Pietų Korėjos ryšio tinklų operatorių neatskleidė savo investicijų į 5G, tačiau šalies ekonomikos ministras Hong Nam-ki sako, jog suma vien šiemet, jo vertinimais, sudarė 2,6 mlrd. JAV dolerių.

„Jeigu 5G ryšys bus visiškai įdiegtas, tai gerokai pagerins žmonių gyvenimą“, – pažymėjo jis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)