„Internetinėse parduotuvėse, skelbimų tinklalapiuose, socialiniuose tinkluose kartais galima rasti net ir pačių naujausių išmaniųjų įrenginių. Pirkėjas turi būti budrus – kartais parduodama, nes telefonas nebereikalingas ar nepateisino lūkesčių, bet kartais tai būdas atsikratyti įrenginio su defektais. Taigi, perkant būtina ne tik telefoną apžiūrėti iš išorės, bet ir kuo geriau patikrinti technines jo savybes“, – sako „Bitės Profas“ Martynas Vrubliauskas.

Pasitikrinkite, ko ieškote

Prieš pradėdami ieškoti telefono, iš anksto nuspręskite, kokio norite modelio: koks ekranas jus tenkina, ar daug norite atminties, kokios kameros jums reikia.

Telefonas.

„Kai nuspręsite, kokio modelio norite, patartina jo kainos paieškoti kituose puslapiuose. Jei randate labai pigų pasiūlymą ir net kituose puslapiuose naudoti to paties modelio įrenginiai gerokai brangesni, vertinkite įtariai, nes vargu, ar jus tenkins produkto kokybė“, – perspėja „Bitės“ išmaniųjų įrenginių ekspertas.

Ekspertas pataria ieškoti naudotų išmaniųjų iškart po naujo „iPhone“ ar „Samsung Galaxy“ flagmano pristatymo. Dalis vartotojų skubės pirkti naują įrenginį, net jei senasis vis dar puikiai veikia, todėl, tikėtina, kad rinkoje bus nemažai išties gerų pasiūlymų.

Atsižvelkite į gamybos metus

Kaip ir visos technologijos, telefonai kasmet tampa vis galingesni. Dar svarbiau tai, jog ir pačios programėlės bei žaidimai kasmet taip pat reikalauja vis daugiau galios. Tad net jei telefonas atrodo puikiai, senesnių nei dveji metai modelių geriau vengti.

„Jei perkate senesnį telefono modelį, tikėtina, kad jam greičiau prireiks techninės pagalbos ir jis jums tarnaus trumpiau. Po tam tikro laiko senesni išmanieji telefonai paprasčiausiai nebegauna svarbių operacinės sistemos atnaujinimų – tada telefonas taps mažiau saugus, gali greičiau išsikrauti, o tai netenkins jūsų poreikių“, – pastebi „Bitės Profas“.

Ekspertas priduria, kad tai nereiškia, kad pardavėjas bandė jus apgauti – senesnių modelių procesoriams tos pačios užduotys reikalauja daugiau pajėgumų, o jų vidinė ir darbinė atmintis įprastai mažesnė.

Praneškite, kad telefoną tikrinsite – ir iš anksto turėkite tam įrankius

M. Vrubliauskas pataria pranešti naudoto telefono pardavėjui, kad susitikus norėsite patikrinti įrenginio veikimą. Bet koks nuoširdus pardavėjas su tuo sutiks. Naudoto telefono pirkti prieš tai nepamačius jo savo akimis nerekomenduojama.

Telefonas.

Kokius svarbius techninius parametrus galite patikrinti greitai ir paprastai?

Patikrinkite IMEI kodą – skambinimo klaviatūroje surinkite *#06#, nusifotografuokite ekrane matomą kodą ir suveskite svetainėje www.manoimei.lt. Taip gausite visą informaciją apie įrenginį: ar išmokėta jo likutinė vertė, ar jis nėra vogtas ir pan.

Įdėmiai apžiūrėkite ekraną – paprašykite pardavėjo nuimti apsauginį stiklą, po kuriuo gali būti slepiami smulkūs įbrėžimai. Taip pat apžiūrėkite telefono korpusą, ar nėra įlenkimų, rodančių stiprų kritimą.

Paprašykite įkrovimo laido ir pažiūrėkite, ar telefonas kraunasi ir kaip greitai.

Jei įmanoma, atidarę telefono nugarėlę pažiūrėkite, ar įdėta originali baterija. Tuo pat metu patikrinkite, ar įrenginys nepažeistas drėgmės. Tą galima nustatyti pagal ant baterijos esantį mažą tašką: įprastai jis turėtų būti baltas, o jei pažeistas – raudonas.

Telefonas.

Pasiimkite su savimi ausines ir patikrinkite, ar veikia telefono garsas (tiek su ausinėmis, tiek be jų).

Iš arti apžiūrėkite priekinę ir galinę kameras, padarykite jomis po keletą nuotraukų.

Turėkite SIM ir, jei naudojate, atminties korteles. Pabandykite įrenginį įjungti su jomis viduje. Pabandykite kam nors paskambinti, pasiekti turimus dokumentus ar nuotraukas.

Patikrinkite mygtukus – ar visi reaguoja. Taip pat pabandykite užregistruoti piršto antspaudą, o naujesniuose „iPhone“ patikrinkite „Face ID“. Jei funkcija neveikia, didelė tikimybė, kad keistas telefono ekranas ir darbas atliktas neprofesionaliai. Dėl to nukenčia ir įrenginio atsparumas vandeniui.

Sužinokite daugiau apie telefoną. Jei tai „iPhone“, pasinaudokite įrankiu „3uTools“, kuris parodys pagaminimo metus, krovimo ciklų skaičių ir kita. Tiesa, tam jums reikės kompiuterio. Galite patikrinti ir „Samsung“ telefono ekrano jautrumą, garso kokybę, vibraciją. Tam skambinimo klaviatūroje surinkite *#*#4636#*#*.

Patikrinkite, ar telefone nėra paliktos paskyros. Nusipirkę „iPhone“ su jame palikta „Apple ID“ paskyra, įrenginys bus tik gražus aksesuaras. Tuo metu „Android“ telefoną teks nunešti į servisą, kad būtų perrašyta programinė įranga.

Nuneškite telefoną apžiūrai

Norėdami būti visiškai tikri, kad pirkinys pasiteisins, galite jį nunešti į patikimą servisą. Ten ne tik bus atlikta išsami techninė analizė, bet ir patikrinta tai, ko plika akimi neįmanoma sužinoti. Pavyzdžiui, jei telefono mikroschemas pažeidė drėgmė, jis gali kurį laiką puikiai veiki, o vieną dieną nebeįsijungti. Servisas panašias subtilias detales tikrai atras. Be to, serviso darbuotojai išvalys telefoną ir paruoš jį naudojimui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)