Kokias schemas dažniausiai naudoja sukčiai:

1. Skambutis iš banko

Sakykime, kad jums artimas žmogus telefonu, tariamai iš banko sulaukia skambučio (iš tikrųjų skambina telefoninis sukčius). Pašnekovas, prisistato esąs banko darbuotojas ir siekdamas apgauti žmogų sako, kad gautas didelis mokėjimas ar iš kortelės bandyta paimti pinigų, kad užblokuota paskyra arba kažką panašaus. Norint apsaugoti sąskaita, apgavikas prašo padiktuoti kortelės duomenis ar elektroninės bankininkystės prisijungimą.

Dėka šios informacijos, sukčiai pateks į mobilųjį banką ir nuims visus pinigus iš sąskaitos arba atliks mokėjimus kortele už pirkinius internete.

2. SMS iš banko

Dažniausiai gauta apgaulinga SMS iš banko praneša, kad kortelė yra užblokuota, vartotojui siūloma skambinti nurodytu numeriu arba spustelėti nurodytą nuorodą.

Pirmuoju atveju, jei bandysite skambinti nurodytu numeriu, pašnekovas (telefoninis sukčius) bandys gauti kortelės duomenis arba kodus. Antruoju atveju, jei spustelėsite atsiųstą nuorodą – telefonas bus užkrėstas kenksminga programa, kuri nukopijuos duomenis, reikalingus lėšų išėmimui.

3. Didelis laimėjimas

Yra keletas būdų, kaip veikia ši schema:

Jums išsiunčiama informacija apie laimėjimą. Norint jį atsiimti, nurodoma, kad reikia sumokėti mokestį, komisinius ar kažką panašaus.

Jūs esate kviečiamas dalyvauti viktorinoje, kur yra siūlomas didelis laimėjimas. Jūs matote klausimus, kurie yra paprasti, rankos pačios tiesiasi išsiųsti atsakymą. Bet už kiekvieną SMS iš jūsų bus nuskaičiuota tam tikra pinigų suma.

4. Pasiūlymas pirkti ypatingą produktą

Žmogui skambinama ir siūloma pirkti „tik šiandien ir tik dabar“ labai ypatingą ir būtiną produktą. Paprastai tai yra medicinos prietaisas ar maisto papildas, kurio pagalba žadama įveikti dažniausiai pasitaikančias ligas. Senyvo amžiaus žmogus paprastai turi bent vieną iš apgaviko išvardintų ligų.

Apgavikas gali apsimesti esąs medicinos darbuotojas. Jis sutirštins spalvas ir pasakos pašnekovui kaip toliau gali prastėti sveikata, jei jis nevartos jo siūlomų papildų. Reikia išlikti labai tvirtam, kad galėtumėt atsispirti tokiam apgaulingam spaudimui įsigyti prekę.

5. Artimuosius ištiko nelaimė

Čia vėl yra keletas schemų:

Tėvams skambina sukčius ir apsimeta jų tariamu sūnumi ar anūku ir sako, kad papuolė į bėdą, dažniausiai tai būna eismo įvykis ir pranešama, kad jo metu partrenktas žmogus. Ir dabar nukentėjusysis iš jo reikalauja piniginės kompensacijos, kad būtų išvengta bausmės. Paprastai apgavikas pradeda pokalbį žodžiais: „Mama ar tėti, tai aš“, o pasitikintis tėvas pats jį pavadina vardu. Tolesnis pokalbis dėl pinigų yra techninis dalykas.Pinigus gali paprašyti pervesti į sąskaitą, tačiau tikėtina, kad juos pasiims atsiųstas žmogus, kad būtų sunkiau susekti sistemos dalyvius.

Sukčius prisistato esąs policininkas, toliau veiksmas vyksta kaip ir ankstesniame aprašyme.

Tėvas gauna SMS su prašymu nedelsiant pervesti pinigus į tam tikrą sąskaitą. Susirūpinęs artimasis atlieka pavedimą.

6. Netikras prekių užsakymas

Į telefoną ateina SMS žinutė, kad užsakymas suformuotas ir bus pristatytas po tam tikro laiko, bet dabar jūs turite už jį sumokėti. Vėliau „parduotuvės atstovas“ paskambins ir kai jūs pasakysite, kad nieko neužsisakėte, apgavikas apeliuos į jūsų sąžinę, sakydamas, kad suruošė prekes ir jūs turite už tai sumokėti.

7. Klaidingas mokėjimas

Sukčius susisiekia su jumis ir sako, kad jis klaidingai pervedė pinigus į jūsų sąskaitą. Prieš tai jis gali atsiųsti SMS su standartiniu tekstu: „Į jūsų sąskaitą pervesta ...“. Sukčius atsiprašo ir prašo pervesti tą pačią sumą į jo sąskaitą. Problema ta, kad SMS apie lėšų pervedimą yra apgaulė, o jūs patikite ja ir pervedate pinigus apgavikui.

Kuo galėtų padėti vaikai pagyvenusiems tėvams?

1. Papasakokite tėvams apie visas sukčiavimo schemas

Kai kurie dalykai gali pasirodyti aiškiai suprantami jums, bet ne seniems žmonėms. Vyresnio amžiaus žmonės gali būti negirdėję vienos ar kitos informacijos. Ir jei jūs kasdien skaitote straipsnius internete apie apgautus pensininkus, tai žinokite, kad tėvai gali susidurti su šia akistata pirmą kartą tuomet, kai jie patys taps aukomis. Todėl kantriai paaiškinkite, kaip veikia sukčiai ir ko jie tikisi.

2. Paprašykite, kad niekam nepervestų pinigų, prieš tai nepasitarę su jumis

Paaiškinkite, kad tai nėra susiję su nepasitikėjimu ar abejonėmis, jog tėvai nesugeba priimti sprendimų. Pasakykite, kad jūs nerimaujate ir nenorite, kad jie taptų sukčių aukomis.

Sudarykite sąrašą žmonių, su kuriais jie galėtų susisiekti tuo atveju, jei jūs būsite nepasiekiami.

3. Papasakokite kaip jie gali paprašyti pagalbos

Vaikams, anūkams kartais gali prireikti finansinės pagalbos. Geriausia, kad tėvai perskambintų prašomam asmeniui ir įsitikintų ar tai jo artimasis.

Tačiau atvejai būna skirtingi, ir jūs galite likti be pinigų ir be telefono. Todėl aptarkite (o geriau užsirašykite), kad SMS arba telefoninio pokalbio metu prašant pervesti pinigus iš nežinomo numerio, tarpusavyje jūs naudosite slaptažodį, skirtą identifikacijai. Geriausia, jei jis tinka jūsų kalbos stiliui.

Viena moteris nepateko į sukčių pinkles, nes SMS žinutėje buvo parašyta: „Mama, atsiųsk, prašau, pinigėlių“. Ji paaiškino, kad jos dukra būtų parašiusi: „Mama, išskrido drugeliai“. Taigi taip ji suprato, kad tai buvo apgaulė.

Kalbant apie rašymo stilių „Mama, aš partrenkiau žmogų, man reikia pinigų“, tokiose situacijose daugeliui sveikas protas išsijungia. Pagalvokite, kokie argumentai šiuo klausimu suveiktų būtent su jūsų tėvais.

Mano močiutė panašioje situacijoje išliko rami, nes žinojo, kad niekas nenorėtų jos jaudinti, taigi ji būtų paskutinė, kuri sužinotų apie šią situaciją. Žinoma, ji niekam pinigų nepervedė.

4. Paaiškinkite, kad svarbu niekam neatskleisti asmeninės informacijos SMS žinute

Paaiškinkite, uždrauskite skelbti asmeninę informaciją. Sutirštinkite spalvas, atsakykite į milijonus tėvų klausimų, bet jūsų tikslas yra bet kokia kaina informuoti, kad išsiųsta SMS su keliais kodo skaitmenimis, gali žmogų palikti be pinigų. Todėl jie negali niekam jo pasakyti.

Be to, turėtumėt įspėti banką, jei nieko neperkate internetu ar nemokate už prekes, o gaunate SMS apie atliktą mokėjim. Tai gali būti bandymas įsilaužti į sąskaitą.

Tad tėvai turėtų pasakyti apie visus tokius atvejus.

5. Papasakokite apie kortelės blokavimo procesą

Paaiškinkite, kad kortelės blokavimas nėra toks baisus procesas ir kad pinigai, greičiausiai, neištirps ore, juos bus galima paimti iš sąskaitos.

Jei kortelė iš tikrųjų užblokuota, kaip parašyta SMS žinutėje, tada galite skambinti į banką, bet tik numeriu, kuris nurodytas svetainėje ar pačioje kortelėje. O štai numerį, kurį gavote pranešime, geriau įgnoruoti.

6. Pasisaugokite nuo pirkimo telefonu

Pardavėjai-sukčiai kalbasi su nukentėjusiuoju, tarsi jie gautų naudos iš siūlomos prekės. Tai tik iliuzija.

Jei kas nors skambins su pirkimo pasiūlymu, jo tikslas bus gauti pinigų.

Mažai tikėtina, kad pardavėjui liko „tik dvi“ siūlomos prekės. Jis tiesiog siekia įtikinti žmones.

Atskirai paaiškinkite, kad jam neskambins gydytojas, kuris surado vaistą nuo visų ligų, arba socialinis darbuotojas, kuris ketina už nedidelį mokestį asmeniškai jam atnešti pensijos pinigus į namus.

Čia galite pakalbėti apie laimėjimus: nemokamas sūris tik pelėkautuose.

7. Pasakykite apie nuorodų paspaudimo pavojų

Nuorodos, gautos SMS žinute siūlo laimėjimus, tačiau jums nereikia jų spausti. Atrodo, kad kiekvienas tai žino, bet vyresnio amžiaus tėvai gali to nežinoti.

Jei jūsų tėvai turi išmaniuosius telefonus, pasirūpinkite, kad juose būtų antivirusinė programa. Tai nesuteiks jokių garantijų, tačiau neutralizuos net paprasčiausias grėsmes, taigi vienu galvos skausmu bus mažiau.

8. Perspėkite, kad su nepažįstamais tėvai išliktų budrūs

Sukčius „atsitiktinai pervedęs“ į kažkieno sąskaitą pinigus, paprastai laukia žmogaus reakcijos. Sąžiningam žmogui nereikia svetimų pinigų, todėl jis noriai grąžins lėšas.

Pasakykite pagyvenusiems giminaičiams, kad siuntėjas gali pats atšaukti neteisingą mokestį, jei žinoma toks mokėjimas buvo atliktas.

9. Perspėkite apie kodų įvedimo pavojų

Įvedę kodą arba išsiuntę pranešimą trumpuoju numeriu, dažnai galite netekti didelės pinigų sumos. Todėl turite būti atsargūs. Jei tėvai nėra tikri, ką jie daro, tegu palaukia jūsų.

10. Apeliuokite į intuiciją ir sveiką protą

Tėvai gyveno ilgą gyvenimą ir įgijo daug patirties. Taigi, jei jiems telefoninio pokalbio metu kyla abejonių, greičiausiai jos yra pateisinamos. Nerimą turėtų sukelti pašnekovo kalbos pasikartojimas, reikalavimas greitai priimti sprendimą, bet koks piniginių klausimo paminėjimas, tonas, kuriuo dažniausiai nekalbama su svetimais.

Nepasitikėti ir klysti piniginiuose klausimuose yra geriau, nei pasitikėti ir suklysti.